Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У Српцу у погону ново трансформаторско поље

Електропренос БиХ, Оперативно подручје Бања Лука, пустиће у уторак 13.4.2021. године у погон ново трансформаторско поље у ТС 110/20 кВ Србац, заједно са секцијом „Б“ средњенапонских ћелија.

Вриједност инвестиције износи око 950.000 КМ, а све електромонтажне радове су обавили радници Електропреноса БиХ.

Инвестиција укључује нови трансформатор и сву припадајућу примарну и секундарну опрему, дакле комплетно трансформаторско поље са новом опремом, те половне средњенапонске ћелије са којима ће се до реконструкције средњенапонског постројења (у наредних 5 година, када ће се уградити и нове СН ћелије) формирати нова секција „Б“ средњенапонских ћелија.

Директор Оперативног подручја Бањалука, дипломирани инжињер електротехнике Срђан Мазалица каже да се овом инвестицијом много постиже .

“Ново трансформаторско поље значи да у случају редовних радова или квара на трансформатору, постоји алернативно трансформаторско поље, и неће комплетно општинско подручје остати без снабдијевања електричном енергијом, као што се дешавало у прошлости. Нова секција средњенапонских ћелија – ће напајати исти конзум као и секција „А“ (прстен), тако да ће двострано напајање омогућити континуитет снабдијевања потрошача приликом редовних радова, хаварија и кварова на мрежи на средњем напону. Укратко, скоро у потпуности смањена је могућност прекида у снабдијевању електричном енергијом потрошача Српца усљед хаварија и редовних активности на одржавању, као и обезбјеђивање бољих услова за манипулације Електрокрајине, приликом радова и кварова на дистрибутивној мрежи” рекао је Мазалица.

У саопштењу из Електропреноса БиХ се каже да је посљедњих неколико мјесеци долазило до више застоја у снабдијевању електричном енергијом потрошача Српца, јер су то изискивали поменути радови.

„Овом приликом се извињавамо и захваљујемо грађанима Српца на разумијевању. Ти застоји су били неопходни, како бисмо завршили поменуту инвестицију, а која има за циљ управо оно што нам је најважније: континуитет снабдијевања потрошача електричном енергијом“, стоји у саопштењу из Електропреноса БиХ, Оперативно подручје Бања Лука.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *