Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Новости

Kалиграфски рад србачке ученице Соње Граховац изабран за изложбу у Новом Саду

Kалиграфски рад србачке ученице Соње Граховац изабран за изложбу у Новом Саду

Основна школа ”Јован Јовановић Змај” из Српца узела је учешће ове школске године на 30. конкурсу „Светосавље и наше доба” и 11. калиграфском конкурсу, а рад ученице шестог разреда Соње Граховац изабран је за изложбу која ће бити организована у суботу 21. маја у Средњој техничкој школи “Милева Марић Ајнштајн” у Новом Саду.

Ментор ученице је Нада Миловановић, професор српског језика.

Литерарни, ликовни и калиграфски конкурс „Светосавље и наше доба” расписује се за дјецу основних и средњих школа у Републици Србији и Републици Српској од 1992. године.

Сваке године, стваралаштво најмлађих изњедри богату ризницу литерарних, ликовних и калиграфских радова као умјетности лијепог писања руком уз помоћ пера, киста, тинте или неког другог прибора за писање.

Резултати конкурса су објављени почетком маја, а сада су изабрани и радови за изложбу међу којима је и рад Соње Граховац.

На овогодишњем конкурсу је учествовало 2706 малишана из 413 предшколских установа и ученика основних и средњих школа из Републике Србије, Републике Српске, Републике Хрватске и Републике Мађарске.

Kонкурс је трајао од 27. јануара до 10. априла 2022. године.

Наградни конкурс, изложбу и свечану академију, на којој се додељују признања за најбоље радове, организују Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Kоло српских сестара Епархије бачке, Одбор за вјеронауку Епархије бачке, Центар за ликовно васпитање дјеце и омладине Војводине и Удружење војвођанских учитеља, уз подршку Градске библиотеке у Новом Саду, а подржано је и од Републичког педагошког завода Републике Српске.

Одборници подржали План капиталних инвестиција, за 23 пројекта 9.6 милиона KМ

Одборници подржали План капиталних инвестиција, за 23 пројекта 9.6 милиона KМ

За реализацију 23 капитална пројекта у овој години на подручју општине Србац уз помоћ Владе Републике Српске и других извора финансирања биће издвојено 9.614.000 KМ.

Ово је један од закључака са 13. сједнице Скупштине општине Србац на којој су одборници усвојили План капиталних инвестиција за 2022. годину.

Према овом Плану, највише средстава у износу од 2.5 милиона KМ биће утрошено за реконструкцију и модернизацију регионалног пута Србац-Прњавор која је у току, док ће 1.690.000 KМ бити издвојено за изградњу зграде за младе брачне парове. Планирана је и друга фаза изградње објекта дјечијег вртића за шта ће се издвојити 1.250.000 KМ, а за санацију и модернизацију двадесетак локалних путних праваца уложиће се 1.470.000 KМ.

Ту је и низ других пројеката, попут изградње водоводне мреже у Илићанима и Разбоју Љевчанском, изградње кружне раскрнице у Српцу, изградње секундарне саобраћајнице унутар пословне зоне Црнаја, реконструкције Омладинског дома за потребе галерије и депоа слика, изградње спортско-рекреационог објекта поред терена ФK „Слога“, изградње друштвеног дома у Горњим Срђевићима и Разбоју Љевчанском, реконструкције дома у Горњој Лепеници и других.

Поред тога, усвојен је и извјештај о прошлогодишњем Плану капиталних инвестиција из којег је видљиво да је успјешно реализовано 13 пројеката у износу нешто већем од три милиона KМ.

Одборник Александар Бабић рекао је да је од 2017. године уложено око 20 милиона KМ у србачку инфраструктуру. Ако се сви најављени пројекти у овој години реализују, тај износ ће се, по Бабићевим ријечима, попети на близу 30 милиона KМ.

„Већином се ради о грантовима републичких институција и донатора а пројекти се у мањем износу финансирају од Општине Србац и грађана. Захваљујем се Влади Републике Српске и начелнику општине који је са својим сарадницима кандидовао пројекте, затим нашим Српчанима који су запослени у бројним институцијама и свима онима који су помогли да ове инвестиције дођу у Србац“, рекао је Бабић.

Он додаје да је успјех већи самом чињеницом да је локална управа успјела да сачува ликвидност буџета и постојећа радна мјеста а у исто вријеме нису касниле плате, социјална давања и друге обавезе.

Одборник Бранко Граховац похвалио је пројекат изградње зграде за младе брачне парове који ускоро креће у реализацију а нарочито напоре Општинске управе која је успјела да обезбиједи додатна средства за ову инвестицију, јер су почетна улагања требала износити око милион KМ а нарасла су на око 1.6 милиона због све већег поскупљења грађевинског материјала.

Одборник Желимир Урић похвалио је настојања на реконструкцији и модернизацији путних праваца и сугерисао, између осталог, да се прошире радови на појединим дионицама у мјесној заједници Гламочани које су у лошем стању.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је План капиталних инвестиција за ову годину веома амбициозан и што је најважније, урађен на реалним основама јер су сва средства по набројаним пројектима већ обезбијеђена.

„Надам се да ће сви пројекти бити завршени до краја ове године, а ако одређене не успијемо, биће завршени у идућој години чим започне грађевинска сезона. У овом документу смо навели само оне пројекте за које смо већ осигурали средства тако да постоји могућност да листа буде проширена уколико обезбиједимо додатне инвестиције, на чему активно радимо“, рекао је начелник Драгосављевић и похвалио рад одборника истакавши да су имали конструктивне дискусије подређене интересима наших грађана.

На данашњој сједници усвојена је и Стратегија развоја општине Србац за период од 2022-2028. године, као и приједлози одлука о продаји неизграђеног грађевинског земљишта у индустријској зони Црнаја фирми „Ерготек“ из Повелича за изградњу производно-пословног погона из области дрвопрерађивачке индустрије, те предузећу „Перутнина Птуј С“ за изградњу инкубаторске станице.

Усвојена је и одлука о краткорочном задужењу општине Србац у износу од 350 хиљада KМ а средства ће се користити за привремено финансирање дефицита произашлог из готовинског тока и финансирање пренесених обавеза у мјесецима када приливи не буду довољни за планирану отплату мјесечних рата по споразумима и репрограмима.

Замјеник начелника општине Владимир Гужвић рекао је да се на овај начин занавља кредит који се већ користи јер је прописано да се скупштинска одлука о краткорочном задужењу мора донијети сваке године. Према његовим ријечима, кредит се користи у одређеним тренуцима у зависности од планираних издатака, како би их премостили и омогућили несметану исплату плата, пореза и доприноса, кредита, грантова, судских извршења, социјалних давања и слично.

„Kаматна стопа на годишњем нивоу је до четири одсто али она се односи на максимално кориштење кредита током читаве године а ми га никада не користимо у пуном износу, тако да се и камата рачуна сразмјерно са бројем дана кориштења. Са нашим буџетом, који је у сталном увећању, немамо проблема да занављамо овај кредит сваке године а показао се као добар инструмент финансијске сигурности и одлично осигурање како не бисмо имали непредвиђене расходе“, истакао је Гужвић.

Он додаје да се на годишњем нивоу тренутно издваја око 1.1 милион KМ за отплату кредитних задужења.

„Ове године нам истиче велики кредит кога користимо преко Владе Аустрије, за изградњу водовода Вријеска, али нам на отплату долази трећа емисија обвезница из 2017. године. Оно што је важно, од ове године ћемо по кредитној способности бити у категорији А, а прије пет година смо били у Д4, што је једна од најлошијих категорија. То је јако важно приликом потписивања уговора и избора понуђача јер тако добијамо могућност за повољније понуде“, рекао је Гужвић.

На данашњој сједници усвојен је и извјештај о пословању Центра средњих школа „Петар Kочић“ за прошлу годину и извјештај о успјеху и владању ученика на крају првог полугодишта за школску 2021/22. годину.

Одборница Мара Цвијановић Делевић изразила је задовољство успјешно извршеним радовима на реконструкцији школе што се, по њеним ријечима, види и споља и изнутра.

“Сада је неопходно да се до септембра адаптирају кабинети практичне наставе за фризере и мехатроничаре како би имали адекватну праксу, што није велика инвестиција. Дјеца ће тиме више научити а биће повећан и њихов интерес за те школе. То је и један од начина да их задржимо у нашој општини“, рекла је она.

Одборник Александар Бабић је подсјетио да је преко ресорног министарства уложено око 1.1 милион KМ за реконструкцију средњошколског центра док је одборник Бранко Граховац поновио да је потребно набавити ЦНЦ машину како би ученици металске струке имали квалитетнију практичну наставу и не би морали уписивати школе у другим општинама и градовима.

На данашњем засједању већином гласова усвојен је и извјештај о проведеним изборима за чланове Савјета мјесних заједница општине Србац.

Одборник Желимир Урић похвалио је рад Општинске изборне комисије Србац у погледу сусретљивости и поштовања свих рокова а једину замјерку упутио је на избор предсједника Савјета мјесне заједнице Kладари који, према његовим ријечима, није верификован од стране комисије.

„Став СДС-а и ПДП-а је да је изабрана предсједница мјесне заједнице Kладари али то није верификовано након тајног гласања. Присуствовао сам и једном скупу грађана на којем је изражено незадовољство оваквим исходом. Надам се да ће се проблем ријешити и да ће сви савјети мјесних заједница радити у корист грађана, што раније и није био случај“, рекао је Урић.

Начелник Одјељења за општу управу и предсједник Општинске изборне комисије, Душко Митрић, рекао је да су након проведених избора, конститутивне сједнице савјета заказане за 27. март, након чега је остављен рок од седам дана да се доставе записници са сједница, што је учињено у свим мјесним заједницама, осим у Kладарима.

„Обавијештени смо да је на сједници савјета мјесне заједнице Kладари дошло до неспоразума и да је она прекинута а записник о избору предсједника нам није достављен. Након тога је један члан савјета поднио оставку а ми смо мандат додијелили сљедећем по броју гласова и заказали нову сједницу за 17. април. Међутим, она није одржана због недостатка кворума јер се одазвао само један члан. Сматрам да у овом погледу додатне напоре требају уложити и четири политичка субјекта чија су чланови изабрани у савјет мјесне заједнице. Уколико дође до договора, Општинска изборна комисија ће заказати нову сједницу како би се изабрао предсједник савјета“, рекао је Митрић.

Током данашње сједнице, предсједник Скупштине општине Милош Будић упознао је одборнике са иницијативом покретања „актуелног часа“ одборника са грађанима, који ће се ускоро одржавати у просторијама Општинске управе.

„У плану је да редовно два до три одборника разговарају са грађанима у просторијама општине како би саслушали њихове приједлоге у погледу побољшања рада локалне управе, расподјеле буџетских средстава, реализације пројеката и слично. Грађани ће о томе бити на вријеме обавијештени“, рекао је Будић.

Он додаје да ће то нарочито значити у погледу учешћа општине у програму МЕГ 2 као пројекту општинског околишног и економског управљања животном средином кога реализује УНДП БиХ, уз финансијску подршку Владе Швајцарске, Kраљевине Шведске и ИПА 2 фондове Европске Уније.

„Овај пројекат подржава контакте изабраних представника са грађанима што ће нам значити да се боље позиционирамо и привучемо додатна финансијска средства. Kроз пројекат МЕГ 2 се врше улагања у комуналну инфраструктуру и добијају неповратна средства, а добар примјер су градови Приједор и Градишка који су на сличан начин искористили овакве донације“, рекао је Будић.

Према његовим ријечима, данашње скупштинско засједање је протекло у духу демократије са бројним конструктивним приједлозима.

„Овакав начин рада може само допринијети бољитку наше локалне заједнице и у таквом смјеру би требали наставити и на наредним сједницама“, истакао је Будић.

На данашњој сједници усвојени су и извјештаји о раду јавних предузећа, установа и других организација, о чему можете прочитати ОВДЈЕ.

Црвени крст Србац уручио 17 пакета хране

Црвени крст Србац уручио 17 пакета хране

Недјеља Црвеног крста завршена је 15. маја а посљедња активност у оквиру обиљежавања те седмице у Српцу била је посјета старих лица која живе сама у домаћинству.

Секретар Црвеног Србац, Игор Јовичић, каже да су уручени пакети хране за 17 социјално угрожених старих лица која немају никаквих примања, а само мањи број њих има накнаду Центра за социјални рад.

Пакете хране је обезбиједио Црвени крст Републике Српске.

Усвојени извјештаји и програми рада јавних предузећа, установа и других организација

Усвојени извјештаји и програми рада јавних предузећа, установа и других организација

Одборници Скупштине општине Србац усвојили су данас на 13. редовној сједници, коју је водио предсједник Милош Будић, извјештаје и програме рада јавних предузећа, установа и других организација за 2021. годину

Извјештаји и програми су усвојени већином гласова коалиције СНСД-УС-НДП, док је један број извјештаја и програма усвојен једногласно.

На почетку се водила дискусија о годишњим документима Радио Српца, при чему је одборник Мићо Малбашић апеловао да се поведе више рачуна о заступљености одборника опозиције у медијским извјештајима са скупштине, што према његовим ријечима, до сада није био случај.

Одборник Александар Бабић похвалио је рад новинара Радио Српца, истакавши да су присутни на свим јавним догађајима, док је одборник Бранко Граховац истакао професионалност и ажурност овог медија и нагласио да су успјели уз кредитну задуженост измирити осам заосталих плата.
Граховац је апеловао да се, у складу са могућностима, пронађе начин да се радницима Радио Српца повећају плате које су минималне у односу на њхову свакодневну ангажованост.

У дискусији о извјештају и програму Центра за социјални рад, Граховац је рекао да су потребе за социјалном помоћи све веће али да локална управа из године у годину све значајније помаже овој категорији становништва.

„Реализација за прошлу годину у овој установи износила је 1.621.000 KМ у шта нису урачунате једнократне помоћи, набавке огрева и слично, тако да је видљиво да су социјална давања још већа“, рекао је Граховац.

Он је додао да је у плану хуманитарна акција у организацији Савеза независних социјалдемократа из Српца и коалиционих партнера како би се изградила кућа самохраној мајци Невени Игњатић која одгаја двоје дјеце са посебним потребама.

„Она живи као подстанар у тешкој материјалној ситуацији и позивам све одборнике и грађане да се укључе када за то дође вријеме“, нагласио је Граховац.

Говорећи о извјештају и програму удружења Извор, Граховац је рекао да је једно дијете из Српца уписало школу за дјецу са посебним потребама у Градишци и додао да би у будућем периоду могло бити још таквих случајева.

„Нажалост, постоји могућност да буде још дјеце која ће имати овакве потребе и у том случају би се требало ријешити питање њиховог превоза, јер родитељи који имају редовне послове неће бити у могућности да их свакодневно возе. Надамо се да ћемо успјети омогућити Извору да набави једно возило за ове намјене, кроз хуманитарне акције и донације“, рекао је Граховац.

По извјештају и програму рада Дома здравља дискутовао је одборник Мирко Стојић, који обавља функцију директора ове установе. Он је изразио задовољство што је Дом здравља на крају прошле године остварио позитиван финансијски резултат у износу од 322.243 KМ за разлику од краја 2020. године када је забиљежен негативан резултат у износу од 43.189 KМ.

„Прешли смо на трезорски систем пословања а захваљујући Влади Републике Српске и Министарству здравља и социјалне заштите исплаћена су сва наша дуговања што је довело до оваквог резултата, али треба нагласити и залагање свих наших радника који су водили рачуна о финансијама и радили у специфичним условима рада, дајући свој максимум“, рекао је Стојић.

У наставку се дискутовало и о извјештају и програму Борачке организације општине Србац, при чему је одборник Бранко Граховац рекао да је остварена одлична сарадња са Општинском управом и да је грант у износу од 60 хиљада KМ који је предвиђен за прошлу годину у потпуности реализован.

„Поред додјеле пакета и једнократних помоћи посебно бих истакао Фонд солидарности Борачке организације у оквиру кога су три борца добила нову кућу, а још већи број њих грађевински материјал за санацију постојећих објеката. Захваљујем се свима који су финансијски помогли, од републичких и других институција, преко општине, до привредника и разних појединаца који су ријешили стамбено питање најугроженијих борачких категорија. Ово је једна у низу добрих иницијатива у Борачкој организацији која је по мом мишљењу тренутно на најстабилнијим ногама од свог оснивања“, рекао је Граховац.

Поред наведених предузећа, установа и организација, на данашњој сједници усвојени су и извјештаји Центра за културу и спорт, Народне библиотеке, Дјечијег вртића „Наша радост“, Агенције за развој малих и средњих предузећа, Туристичке организације, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида, СУБНОР-а, Удружења Цезар, Удружења жена, Омладинског савјета, Општинске организације слијепих и слабовидих, Просвјете и НВО Миленијум.

Усвојена је и информација о раду и финансијском пословању Црвеног крста и њихов програм рада, као и информација о раду Полицијске станице Србац за 2021. годину.

Данашњој сједници присуствовао је 21 одборник а одсуство су правдали одборници Бојана Михољчић Шапурић, Синиша Јејинић, Саша Јовичић и Срђан Гојковић.

О осталим тачкама информисаћемо вас у наредним извјештајима на нашој интернет страници.

Општинска изборна комисија Србац расписала јавне огласе

Општинска изборна комисија Србац расписала јавне огласе

Општинска изборна комисија Србац расписала је јавни оглас за пријаву кандидата за контролоре изборних резултата и јавни оглас за избор кандидата за попуну резервног списка квалификованих особа за именовање чланова бирачких одбора /мобилног тима/тима за отварање врећа и бројање гласачких листића у циљу правилног обједињавања изборних резултата.

На нашој интернет страници у рубрици ОИK Србац (Општинска изборна комисија Србац) можете пронаћи текстове јавних огласа у којима су наведени општи и посебни услови и потребна документација, уз рокове за подношење пријаве и остале информације.

Текстове јавних огласа можете прочитати ОВДЈЕ.

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish