Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Новости

Удружење “Извор” обиљежило Дјечију недјељу

Удружење “Извор” обиљежило Дјечију недјељу

Данас је у Удружењу родитеља и дјеце са посебним потребама “Извор” Србац одржана занимљива креативна радионица на којој су дјеца са посебним потребама у склопу обиљежавања Дјечије недјеље украшавали пано, дружили се уз пјесму и пуштали балоне.

Радионицу су водиле стручне сараднице “Извора” психолог Сузана Kовачевић и професор Санела Видовић.

“Већ дуги низ година ми у “Извору” поводом Недјеље дјетета организујемо креативну радионицу у којој учествују наши чланови и њихови родитељи. Са радом смо након краће љетне паузе кренули почетком септембра. Имамо још три нова члана и сад укупно има 45 корисника који користе услуге терапеута, психолога и дефектолога и учествују у свим радионицама које одржавамо сваке сриједе. Радионице води родитељ Славица Kовачевић а у њима учествују сва дјеца и омладина Извора. Трудимо се да сваком члану и кориснику пружимо што квалитетнију услугу”, каже предсједница Удружења Мира Татић.

“У складу са лијепим временом направили смо радионицу на отвореном под слоганом “Другарство чувајмо, љубав његујмо”. Урадили смо пано и исписали која су то права све дјеце не само дјеце која немају проблеме у развоју већ и наше дјеце која имају потешкоће у развоју јер једнако сва дјеца имају права. Написали смо и занимљиву пјесму Добар друг ти вриједи више и заједно је отпјевали а након тога смо дували балоне и пустили их у дворишту нашег удружења”, рекла је психолог Сузана Kовачевић.

“Припремамо се за крсну славу општине Србац гдје планирамо изложити своје креативне радове 13. и 14. октобра. На штанду ћемо изложити предмете од стакла, флаше, накит и остале предмете које су израдили наши чланови на креативним радионицама”, рекла је предсједница Татић.

Татић каже да су ових дана имали већи квар на хабарт кади, бојлеру и на крову објекта, али су захваљујући подршци добрих људи отклонили све кварове.

“Овим путем желим да се захвалим србачкој Фирми “Д-инвест” и власнику Зорану Дабићу који нам је изашао у сусрет и финансијски помогао у санацији квара”, рекла је Татић.

“18. новембра “Извор” пуни 20 година од почетка рада. Имамо у плану да наш рођендан обиљежимо на свечан начин. Позваћемо представнике Општине Србац и све наше донаторе и људе који су били уз нас свих ових 20 година”, рекла је Татић.

Озваничен почетак Дјечије недјеље

Озваничен почетак Дјечије недјеље

Испред зграде Општине Србац данас је предајом кључа града озваничен почетак обиљежавања Дјечије недјеље у Дјечијем вртићу “Наша радост” Србац.

Полазници вртића данас су се окупили испред зграде Општине гдје су их дочекали начелник општине Млађан Драгосављевић, замјеник начелника Владимир Гужвић и секретар Скупштине општине Србац Срђан Бркић.

Дјеца су припремила рецитације и кореографије, након чега је начелник општине Млађан Драгосављевић уручио кључ града полазницима старијих вртићких група Ањи Девић и Јакову Стојковићу.

Начелник је овом приликом похвалио мото овогодишње Недјеље дјетета који гласи “Другарство чувајмо, љубав његујемо”, истакавши да је дјецу од најранијег узраста потребно учити правим вриједностима, посебно у времену када се неке погрешне вриједности намећу као прихватљиве.

“Дјечија недјеља је једна од наљепших манифестација које се организују на подручју наше општине, јер у њој учествују наши најмлађи суграђани. У оквиру наших могућности, као друштво смо максимално посвећени дјеци и заиста се трудимо да им обезбиједимо све што им треба. Сама ова недјеља и њена тема има много симболике у себи и још једном нам скреће пажњу да ми старији треба да се посветимо томе да код дјеце развијамо осјећај за праве вриједности и помогнемо им да израсту у што боље људе”, рекао је начелник.

Директорица вртића Богдана Михољчић каже да је обиљежавање Дјечије недјеље почело јуче у просторијама вртића, гдје су дјеца са васпитачицама разговарала о важности другарства и стицања пријатеља, а учили су и пјесмице на задану тему. Михољичић је изјавила да је циљ овогодишње манифестације да се превентивно дјелује на негативне појаве које су у посљедње вријеме све присутније.

“И ове године традиционално обиљежавамо Недјељу дјетета, а циљ свих наших активности је да превентивно дјелујемо на негативне појаве које се дешавају, а међу њима су злостављања и занемаривања дјеце, а с друге стране сам мото нам говори да кроз разне активности промовишемо друштвене вриједности које су позитивне, а то су праведност, другарство, љубав и све оно што нас чини бољима”, рекла је Михољчић.

Након посјете Дјечијем вртићу “Лептирић” у Новој Тополи која је планирана сутра, полазници вртића у четвртак ће посјетити Радио Србац гдје ће у прикладној емисији говорити о другарству и љубави. Затим ће посјетити Црвени крст након чега ће у скупштинској сали бити одржана “Дјечија скупштина”.

Посљедњег дана Дјечије недјеље у србачком вртићу ће бити одржане креативне радионице по групама на тему: “Добар друг ти вриједи више”, а у плану је да се у дворишту организује полигон за дјецу гдје ће они имати прилику да покажу своје способности и да се друже.

Дјечија недјеља ће бити обиљежена и у школама а разне догађаје у склопу ове манифестације одржаће и друге омладинске и невладине организације из Српца.

Филмови “Хероји Халијарда” и “Патролне шапе-Моћни (2023)” на репертоару србачког биоскопа у суботу 21. октобра

Филмови “Хероји Халијарда” и “Патролне шапе-Моћни (2023)” на репертоару србачког биоскопа у суботу 21. октобра

Пројекција нове, ратне драме Радоша Бајића, “Хероји Халијарда”, биће одржана у суботу 21. октобра са почетком у 20 часова, у србачком биоскопу. Радња филма прати период прољећа 1944. године, у тренутку завршнице Другог свјетског рата.

Режија: Радош Бајић
Жанр: Ратна драма
Трајање: 140 мин

У прољеће 1944, у тренутку завршнице Другог свјетског рата, у једном српском селу у току је највећа појединачна акција спасавања америчких и савезничких пилота у историји свјетског ваздухопловства, позната као “Операција Халијард”. У позадини овог историјског догађаја одвија се прича о три брата Јовића и њиховој породици, разапетој између супротстављених идеологија. Док се Мирко бори у одредима Југословенске војске у отаџбини, Сретен се придружио партизанима. Илија, најмлађи мушки насљедник, кога отац жели да сачува, растрзан је између двије стране. Сага о њима и њихове индивидуалне трагичне судбине представљају парадигму српске националне трагедије, братоубилаштва и идеолошких раскола, који цијели један народ одводе у суноврат.

Патролне шапе – МОЋНИ (2023)

Анимирани филм Патролне шапе – МОЋНИ (2023) биће приказан у суботу 21. октобра са почетком у 18 часова.

Режија: Цал Брункер
Жанр: анимирани
Трајање: 95 мин

Kада се магични метеор спусти у Град пустоловина, ПАТРОЛНЕ ШАПЕ добијају супермоћи и постају МОЋНЕ KУЦЕ! За Скај, која је најмања у њиховом тиму, нове моћи су остварење снова. Али, ствари ће постати лоше када Хамдингер, њихов највећи непријатељ, побјегне из затвора и удружи се са лудим научником, како би украо супермоћи за два зликовца. Док судбина Града пустоловина виси о концу, Моћне Kуце морају да зауставе зликовце прије него што постане касно, а Скај ће морати да научи да чак и они најмањи могу да направе највећу промјену.

Планинарско друштво “Мотајица” ради на уређењу Планинарског дома у Горњој Лепеници

Планинарско друштво “Мотајица” ради на уређењу Планинарског дома у Горњој Лепеници

Чланови Планинарског друштва “Мотајица” из Српца протеклог викенда организовали су акцију уређења Планинарског дома у Горњој Лепеници.

Миленко Драгомировић предсједник овог планинарског друштва каже да је ријеч о изградњи надстрешнице која ће омогућити боље услове за боравак свих планинара који се окупљају код овог Планинарског дома.

“Ми већ дужи низ година имамо потребу за једним таквим објектом. Планирамо да изградимо једну надстрешницу која ће нам користити и умногоме олакшати наш рад. Организовали смо радну акцију и поставили смо бетонску плочу за ту надстрешницу. Планирамо до зиме, ако успијемо, да обезбиједимо дрвену грађу да комплетан објекат буде готов. Помоћ у реализацији овог нашег пројекта, поред наших чланова и појединаца пружила је Општина Србац и Дирекција за шумарство РС”, каже Миленко Драгомировић.

Он додаје да чланови овог планинарског друштва учествују на бројним акцијама планинарења не само у БиХ већ и у окружењу Србији, Хрватској и Словенији.

Почело обиљежавање Недјеље дјетета у Црвеном крсту Србац

Почело обиљежавање Недјеље дјетета у Црвеном крсту Србац

Црвени крст Србац прву недјељу октобра обиљежава као Недјељу дјетета. Ове године Недјеља дјетета обиљежава се под мотом “Другарство чувајмо – љубав његујмо” који нас подсјећа да брига о дјеци и младима треба да траје константно.

“Црвени крст Србац је већ данас почео са активностима обиљежавања Недјеље дјетета по школама и то подјелом слаткиша за првачиће у свим школама, те подјелом летака и плаката”, каже секретар Црвеног крста Србац Игор Јовичић.

Јовичић додаје да ће у наредним данима волонтери Црвеног крста Србац са члановима подмлатка из школа посјетити неколико социјално-угрожених породица, а једна од активности у току Недјеље дјетета биће и посјета полазника Дјечијег вртића “Наша радост” Црвеном крсту Србац.