Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У Српцу обиљежен Дан устанка у Другом свјетском рату

У Српцу обиљежен Дан устанка у Другом свјетском рату

У организацији удружења СУБНОР Србац у сриједу 27. јула је у спомен парку у Ножичком обиљежен Дан устанка народа и народности БиХ у Другом свјетском рату.

Представник СУБНОР-а, Боривоје Сладић, рекао је да се на овај датум 1941. године десио оружани напад крајишких пролетера који је резултирао ослобађањем Дрвара, Грахова и Оштреља.

Он додаје да се устанак проширио на Подгрмеч, Поткозарје, Мотајицу, Средњу Босну, Озрен, Мајевицу и источну Херцеговину, што је изненадило окупаторске снаге које су, како би угушиле устанак, кренуле у одмазду према слободарским мјестима, партизанским јединицама и цивилном становништву.

“У то вријеме наша општина потпала је под усташку власт бивше НДХ која је имала за циљ прогон Срба, Рома и Јевреја, забрану ћириличног писма и прогон православних свештеника. Да би се заплашило становништво, усташе су у априлу 1941. године у Ножичком на превару скупиле око 200 мјештана и потом их транспортовали у Њемачку у заробљеништво. У нашој општини први облици отпора окупатору забиљежени су 13. јула 1941. године у Kукуљама, када је убијен један усташки жандарм, да би потом услиједила одмазда”, рекао је Сладић.

Према његовим ријечима, ухапшено је шест мјештана, који су осуђени на смрт и стријељани, а то су били Небојша Kојић, Мирко Михајловић, Марко Црнчевић, Ђорђо Голуб, Живко Пејић, као и Васо Шаула из Лилића.

“Према броју страдалих у Другом свјетском рату у нашој општини, Ножичко је на четвртом мјесту са 55 жртава, одмах иза Ситнеша, Kукуља и Разбој Лијевча“, рекао је Сладић.

Током Другог свјетског рата, према подацима СУБНОР-а, у нашој општини је погинуло 468 бораца, рањено је 390, заробљено 296, а 506 је евидентирано као цивилне жртве рата. Из рата је изашло 850 учесника НОР-а од којих је данас у животу само један и то Драго Драгојевић из Ножичког.

У нашој општини је укупно је страдало 1148 лица, дио у борбама, а дио као жртве фашистичког терора, каже Сладић.

“У знак сјећања и захвалности према жртвама, народ наше општине у послијератном периоду од 1950. до 1987. године подигао је 25 спомен обиљежја која су још увијек у релативно добром стању. Споменик у Ножичком подигнут је 1957, а реконструисан 1979. године. За похвалу је појава млађих суграђана који су спремни да о свом трошку одржавају споменике јер поштују своје претке који су се борили за слободу свог народа”, додао је Сладић.

Вијенце на спомен обиљежје у Ножичком положиле су делегације СУБНОР-а Србац, Борачке организације општине Србац и Мјесне заједнице Ножичко.

Парастос за све жртве у току Другог свјетског рата служио је свештеник ножичке парохије, др Живко Илић.