Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У Српцу обиљежен Дан Војске Републике Српске

Служењем парастоса погинулим борцима Војске Републике Српске и цивилним жртвама Одбрамбено-отаџбинског рата, данас је у спомен соби у Српцу обиљежен 12. мај – Дан Војске Републике Српске и Дан Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ.

Начелник општине Млађан Драгосављевић подсјетио је на немјерљив допринос наших бораца у стварању и очувању Републике Српске.

“Свјесни смо да су ово изазовна времена, поготово када је у питању постојање Републике Српске, коју би многи довели у питање, свјесни њеног значаја за наш народ и опстанак на овим просторима. Морамо имати осјећај захвалности према свим борцима који су учествовали у стварању Републике Српске. У наредном периоду требамо још више радити да се поправи тренутни статус демобилисаних бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца“, рекао је начелник Драгосављевић.

Предсједник Борачке организације Горан Плотан захвалио се присутнима који, упркос сложеној епидемиолошкој ситуацији, нису заборавили наше борце који су погинули бранећи своју отаџбину од 1991. до 1995. године.

“Изазовно је данас стајати овдје испред свих вас и испред спомен плоче са ликовима наших погинулих другова. Војска Републике Српске није и не смије да престане да живи, због тога у будућности требамо у спомен собу доводити своју дјецу како се не би заборавило све оно што нам се дешавало на овим просторима. Драго ми је да данас видим доста ратних команданата из тог периода, што је доказ да смо остали јединствени у борби за очување наших националних интереса,” рекао је Плотан.

Kроз Војску Републике Српске је прошло 210 хиљада бораца, а 23.801 њен припадник положио је живот у Одбрамбено-отаџбинском рату за стварање и очување Српске.

Поред представника Борачке организације Србац и локалне управе, обиљежавању овог датума присуствовале су и породице погинулих бораца Војске Републике Српске, Удружења ратних војних инвалида општине Србац, Уједињеног равногорског покрета отаџбине Српске, Равногорског покрета отаџбине Српске и СУБНОР-а Србац, а парастос је служио свештеник Александар Kустурић.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *