Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Усвојени извјештаји и програми рада јавних предузећа, установа и удружења

Под предсједавањем Милоша Будића, предсједника Скупштине општине Србац, у уторак 13. априла одржана је пета редовна сједница локалног парламента на којој су одборници пуних шест часова разматрали 29 тачака дневног реда.

Сједници су присуствовала 24 одборника, док је одсуство правдала одборница Бојана Михољчић Шапурић.

Засједању су такође присуствовали начелник општине Млађан Драгосављевић са сарадницима и директори јавних предузећа и установа.

Због истека времена на које је именована, Скупштина је дужности вршиоца дужности секретара разријешила Слађану Шкрбић, а за секретара именовала дипломираног правника Срђана Бркића.

За начелника Одјељења за финансије именована је дипломирани економиста Зорица Поповић, а усвојени су и приједлози рјешења о избору и именовању још четири начелника општинских одјељења који су ову функцију и до сада обављали као вршиоци дужности.

На самом почетку рада испред ПДП-а је затражено да се дневни ред допуни приједлогом да се појединим категоријама грађана као што су здравствени радници, пензионери, труднице, борци и социјалне категорије грађана због економске ситуације изазване пандемијом вируса корона помогне из буџета општине у одређеном износу.

Упућен је и захтјев Српске демократске странке и Партије демократске прогреса да им се продужи закуп на кориштење страначких просторија.

Без веће расправе усвојен је дневни ред који је достављен у сазиву, а одмах на почетку констатован је престанак мандата одборнику Бојану Балабану који је именован на другу дужност и верификован мандат одборнику Синиши Пантелићу који је положио свечану заклетву.

Представник Јавног предузећа “Деп-от“ Регионална депонија Бања Лука поднио је информацију о пословању предузећа за прошлу годину, а потом се пришло разматрању 18 извјештаја о раду за 2020. годину јавних предузећа и установа, невладиних организација и удружења који се финансирају из буџета општине и њихових програма рада за 2021. годину.

Без веће расправе једногласно су усвојени извјештаји о раду и програми рада ЈП ”Радио-Србац” и Центра за културу и спорт, док су више дискусија одборника изазвали извјештаји о раду Народне библиотеке, Дјечијег вртића, Центра за социјални рад и Дома здравља Србац.

По овим годишњим документима дискутовали су одборници Душанка Игњатић, Јордан Kуваља, Мићо Малбашић, Александар Бабић, Данко Драгојевић, Саша Јовичић, Бранко Граховац, Желимир Урић и Мара Цвијановић-Делевић.

Рад србачког вртића у вријеме пандемије похвалио је одборник Александар Бабић, док је одборник Данко Драгојевић затражио да се прошири анкета о увођењу рада вртића у другој смјени сматрајући да анкета мора обухватити већи број родитеља од 77.

Највише расправе изазвао је извјештај о раду Дома здравља Србац који је у 2020. години поднио велики терет због пандемије вируса корона и дао немјерљив допринос да би друштво у цјелини могло функционисати.

Саша Јовичић и већина одборника су се захвалили здравственим радницима на пожртвованом односу и раду у сложеним условима у вријеме пандемије, а одборница Данијела Божић је дискутовала у циљу изналажења начина да се побољша квалитет услуга у србачком Дому здравља.

“Због прилагођавања новонасталој ситуацији драстично је редукован број пацијената па је самим тим смањен број учињених услуга за око 70 одсто. Година је била тешка, здравствени систем и јавни и приватни је поднио огроман терет и веома сам захвалан мојим колегама и сарадницима на раду у тешким временима” рекао је директор установе Мирко Стојић и додао да су у цјелости исплаћене све обавезе на име плата, пореза и доприноса, али и кредита.

На дневном реду сједнице нашао се и извјештај о раду Омладинског савјета Србац. Одборник Александар Бабић похвалио је иницијативу за оснивање Савјета, истакавши да је то још једно мјесто на којем се могу реализовати разне идеје младих, али и организовати разни садржаји путем које се општина Србац промовише.

Одборница Мара Цвијановић Делевић, такође је подржала рад оваквих организација и укључивање младих у разна поља друштвеног живота и додала да би се требало више пажње посветити раду Женског фудбалског клуба Србац.

Већу дискусију одборника изазвао је приједлог одлуке о давању гаранције за кредитно задужење Јавног предузећа “Радио Србац“ на износ од 50.000 KМ.
Скупштинска већина је подржала рјешавање проблема путем кредитног задуживања, који се односи на измирење осам заосталих нето плата радницима Радио Српца, враћање репрограмираних обавеза на име доприноса и набавку нове технике, док су одборници опозиционих странака имали став да је одлука донесена исхитрено, односно да се требало сачекати и потражити рјешење које би резултирало плаћањем мањег износа камате.

“С обзиром да смо имали прилику чути коментар да се Општина Србац само зна кредитно задуживати, желим да кажем да би се кредитно требало задужити Јавно предузеће Радио Србац, а Општина треба да буде гарант тог задужења, али у сваком случају сматрам да је добра ствар да се напокон ријеши тај проблем, јер Радио Србац, превазилазећи све изазове који се нађу пред њим, ради на један врхунски начин и као локални медиј за нашу општину много значи“, рекао је начелник Драгосављевић.

Остале тачке дневног реда су усвојене без веће дискусије, а након завршетка рада предсједник Скупштине општине Милош Будић је изјавио да је засједање скупштине протекло у складу са очекивањем, јер су сједнице на којима се усвајају годишња документа увијек динамичне и изазивају обимније одборничке дискусије.

“Током сједнице је било конструктивних приједлога, а ове сједнице које се одржавају у марту или априлу су на неки начин најинтересантније за дискусију, јер се на њима усвајају годишњи извјештаји предузећа, установа и удружења, а самим тим се на неки начин оцјењује њихов рад у протеклој години. Сматрам да су дискусије биле коректне и потрудићемо се да уважимо сугестије и приједлоге које смо имали прилику чути, јер нам је свима у циљу да радимо све што је у нашој моћи за напредак Српца и његових грађана“, рекао је Будић.

Позитивну оцијену сједнице парламента, дао је и начелник Млађан Драгосављенић истакавши да ће се у наредном периоду радити на реализацији конструктивних приједлога.

“У складу са традицијом, моја оцјена данашњег рада Скупштине је позитивна. Одређени ниво демократије је био присутан, али морам признати да је овај пут било више покушаја политиканства кроз, под наводницима, бригу и рад у интересу наших грађана“, рекао је начелник Дргосављевић.

Он је додао да је оно што се могло примијетити је то да је било доста конструктивних приједлога који ће, без обзира да ли су изнијети од стране позиције или опозиције, бити узети у обзир и на њиховом рјешавању ће се радити.

О осталим тачкама дневног реда биће ријечи у наредним извјештајима.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *