Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Србачки средњошколци урадили документарни филм “Бијели јасен“ о страдању у Јасеновцу

Осам ученика Центра средњих школа “Петар Kочић“ Србац, предвођени професорицом историје Свјетланом Милошевић, организовали су „Дан обиљежавања жртава логора Јасеновац“ у знак сјећања на жртве и страхоте овог логора. На ову тему су урадили документарни филм “Бијели јасен“ у трајању од 20 минута, одржали презентације и предавања својим вршњацима и правили есеје.

Тијана Адамовић, ученица трећег разреда Гимназије, каже да је на пројекту радила са школским колегама Kонстантином Шарићем, Нином Николић, Вишњом Санчанин, Анђелом Станишљевић, Габријелом Чекић, Сањом и Теодором Лепир.

„Захваљујем се професорици историје Свјетлани Милошевић која нас је окупила и управи школе што нам је омогућила да на својеврстан и креативан начин обиљежимо једну овако важну тему“, рекла је Тијана.

Kонстантин Шарић. ученик трећег разреда Гимназије, пун је утисака и нових сазнања које је покушао пренијети друговима.

„Привукло ме је то што сам желио научити више о својој историји, прошлости, страдању и патњи кроз који је прошао наш народ. У филму прелазимо преко настанка НДХ и страдања жртава, имамо доста интервјуа са преживјелим логорашима. Доста ми значи све ово јер не само да сам успио много научити, већ се надам да сам то знање успио пренијети на друге ученике школе и у будућности планирам радити још сличних пројеката“, рекао је Kонстантин.

Он је рекао да су на изради филма радили три дана и додао да је било веома забавно и поучно.

Најмлађа ученица која је учествовала у пројекту је Нина Николић, ученица другог један разреда Гимназије. Заједно са Вишњом Санчанин радила је презентације по разредима о страхотама јасеновачког логора и овим путем се захваљује свима који су их пажљиво слушали и који су озбиљно схватили ову тему.

„Могу за себе рећи да сам патриота и стварно ми је било драго да радим на оваквој теми обзиром да се ради о историји и страдању нашег народа. Четири пута смо изводиле презентацију по одјељењима и захвалила бих се најприје професорици Свјетлани која је имала повјерење у мене и укључила ме у пројекат. Захваљујем се и осталим колегама, посебно Вишњи која је заједно са мном реализовала презентације, али и осталим ученицима школе који су нас пажљиво слушали“, рекла је Николић.

Професорица историје Свјетлана Милошевић рекла је да јој је било задовољство радити са овако надареним ученицима на ширењу истине о страдању српског народа, не само у склопу наставног предмета историја, већ и у току ваннаставних активности.

Kонцентрациони логор Јасеновац био је највећи и најозлоглашенији логор у НДХ. По подацима Спомен-подручја Јасеновац, до сада је у логору утврђено именом и презименом 83.145 жртава Срба, Јевреја, Рома, Хрвата и особа других националности, а у музеју процењују да је коначни број жртава вјероватно око 100.000. Службена статистика бивше СФРЈ истицала је бројку од 700.000 жртава.

Документарни филм “Бијели јасен” ученика Центра средњих школа Србац, можете погледати ОВДЈЕ.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *