Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Србачки средњошколци обиљежили Дан примирја у Првом свјетском рату

Србачки средњошколци обиљежили Дан примирја у Првом свјетском рату

Ученици трећег и четвртог разреда гимназије Центра средњих школа “Петар Kочић“ из Српца, уз подршку професорице историје Светлане Милошевић, обиљежили су 11. новембар – Дан капитулације Њемачке у Првом свјетском рату.

Овај датум подсјећа на дан када су 11. новембра 1918. године силе Антанте потписале примирје са Њемачком, чиме су заустављена страдања која су трајала четири године.

Милош Медић, ученик четвртог један гимназије, каже да су литерарним и ликовним радовима жељели скренути пажњу на обиљежавање овог значајног датума и указати колико је важно одржавати сјећање на важне историјске догађаје.

“Данас се навршавају 104 године од завршетка Првог свјетског рата. На данашњи датум завршен је злочин огромних размјера, а у ту част и част жртава припремили смо изложбу радова. На великом плакату представљени су најзначајнији догађаји током рата, а цијелу причу дочаравају мањи панои који се налазе са бочних страна на којима су представљене значајне личности и споменици у знак сјећања на пале борце”, рекао је Медић.

Директор Центра средњих школа, Миленко Живанић, истакао је да је у школи постала традиција да се обиљежавају важни датуми, у шта много труда улажу подједнако просвјетни радници и ђаци. Он је похвалио ученике који су узели учешће у изради паноа.

“Драго ми је што ученици испољавају интересовање за његовање сјећања на важне историјске тренутке. Веома је важно да се сјећања чувају и преносе на млађе генерације, како се не би заборавило све што је претходило данашњици. Овакве активности су одавно присутне у нашој школи и надам се да ће их у будућности бити још више”, рекао је Живанић.