Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Свечана поворка и парастос поводом три деценије од формирања србачке бригаде

Свечана поворка и парастос поводом три деценије од формирања србачке бригаде

На данашњи датум, прије тачно три деценије, Прва србачка лака пјешадијска бригада први пут је постројена на игралишту у Малим Ситнешима од стране легендарног команданта Првог крајишког корпуса, генерала Момира Талића, а у одбрану своје отаџбине србачке борце је повео командант бригаде, пуковник Миодраг Сувајац.

У знак сјећања на овај славни догађај, данас је на градском тргу у Српцу организована свечана поворка и парастос на централном спомен обиљежју чиме је завршено тродневно обиљежавање тридесетог јубилеја србачке бригаде.

У јутарњим часовима прво је обављено полагање цвијећа на спомен костурници на градском гробљу а затим и у спомен соби уз присуство бројних делегација и других грађана.

Предсједник Одбора породица погинулих и заробљених бораца Борачке организације Србац, Бранко Граховац, рекао је у обраћању присутнима да ће српски народ вјечно живјети на овим просторима све док живи сјећање на жртву коју су поднијели храбри србачки борци за нашу слободу.

Након тога је формирана колона у којој су се кретале породице погинулих и несталих бораца, припадници србачке бригаде, републичких и општинских органа власти, удружења и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског и других ратова, Трећег пјешадијског Република Српска пука Оружаних снага БиХ, представници Српске православне цркве, делегације Полицијске станице Србац и Борачких организација из Лакташа и Прњавора, више од стотину ученика основних и средњих школа из Српца са својим наставницима, професорима и директорима и друге делегације и грађани.

Уз звуке традиционалног српског марша, поворка се уз заставе Србачке бригаде, Републике Српске и Општине Србац, упутила до централног спомен обиљежја гдје је обављено полагање цвијећа и паљење свијећа а помен у част страдалих и несталих србачких бораца одржали су свештеници Жељко Сарић, Александар Kустурић и Петко Вуковић.

Мајор Војске Републике Српске и припадник србачке бригаде, Зоран Дабић, говорио је о настанку и ратном путу бригаде, посебно се осврнувши на возућко ратиште гдје су забиљежена највећа страдања наших суграђана, упутивши захвалност на доприносу у одбрани Републике Српске и припадницима других јединица Војске РС у којима су се борили србачки борци.

„Kао трајна успомена на ове догађаје остала је књига „Србачка бригада у отаџбинском рату“ која је објављена 2012. године и коју су писали преживјели учесници ратних дешавања а материјала има за још десетине књига које ће, надамо се, једном приликом угледати свјетлост дана. Млади треба да наставе са традицијом обиљежавања и буду добро упознати са нашом славном историјом јер ће долазити у ситуацији да се боре за истину о рату кога су водили њихови преци“, рекао је Дабић.

Он је подсјетио да је командант србачке бригаде, Миодраг Сувајац, донио одлуку да од октобра 1993. године па све до краја рата упути на школовање један број младих припадника бригаде који су стекли официрске и подофицирске чинове школујући се у центру војних школа Републике Српске.

Начелник општине, Млађан Драгосављевић, похвалио је долазак великог броја ђака на својеврсни историјски час и додао да ће на овај начин боље схватити какав су допринос дали припадници србачке бригаде у очувању Републике Српске.

„Похвалио бих добру сарадњу коју локална управа има са свим организацијама проистеклом из претходног рата и трудимо се да у сарадњи са републичким институцијама омогућимо да се услови живота бораца још више поправе. Свјесни смо да постоје бројне потребе и улажемо максимум напора на њиховом рјешавању. Нарочито сам задовољан како се одвија програм Фонда солидарности Борачке организације Србац на стамбеном збрињавању најугроженијих бораца, што је финансијски помогла и Општина Србац“, рекао је Драгосављевић.

Емотивну пјесму о првој србачкој лакој бригади, коју је написала само за ову прилику, прочитала је талентована пјесникиња Лидија Ножанић. Подршку данашњем обиљежавању пружили су и чланови KУД-а „Ђердан“ из Kукуља.

Међу гостима који су се одазвали данашњој церемонији били су савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите РС, генерал Милан Торбица и директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Милорад Kојић.

Обиљежавање 30. годишњице србачке бригаде почело је у недјељу изложбом фотографија и друге архивске грађе о ратном путу србачке бригаде и постројавањем припадника бригаде на игралишту у Малим Ситнешима а настављено синоћ пријемом начелника општине и пригодном вечери за чланове команде бригаде.