Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Реновирана србачка библиотека почела са радом

Реновирана србачка библиотека почела са радом

Свечаним пресијецањем врпце данас су у употребу пуштене реновиране просторије Народне библиотеке из Српца које су обновљене након пуних пет деценија захваљујући финансијској подршци Владе Републике Српске у износу од 111.200 KМ.

Обновљену библиотеку у рад су пустили директор Бранко Савановић и министар финансија Зора Видовић који су озваничили и завршетак изградње лифта за инвалидна лица и старије особе којима су услуге србачке библиотеке, на овај начин, постале приступачније.

Свечаности су присуствовали одборници Скупштине Србац, директори јавних предузећа и установа, просвјетни и културни радници и друге званице, међу којима су били високопреподобни архимандрит осовички Теофил, начелник општине Млађан Драгосављевић и предсједник Скупштине општине Милош Будић са сарадницима и други.

Директор библиотеке, Бранко Савановић, рекао је да је ова инвестиција реализована у склопу пројекта „Уклањање баријера у култури“ кога је одобрило Министарство просвјете и културе Републике Српске, чиме је ова културна установа, након пола вијека, обучена у ново рухо.

„Поносимо се новим простором који изгледа модерније и вјерујемо да ће бити занимљив и привлачан за наше кориснике, а нарочито ђаке који ће овдје стицати нова знања и вјештине и стварати будућност за све нас. Са изградњом лифта добили смо додатно на атрактивности и надам се да ће нас сада посјећивати и они који то раније нису били у прилици“, рекао је Савановић.

Он је уручио захвалницу министру Зори Видовић, а признања ће накнадно бити уручена и Министарству просвјете и културе и привредницима Драгану Јокићу, Момиру Аничићу и Драгану Татомиру који су материјално и финансијски помогли обнову библиотеке. Такође је упутио захвалност садашњим и пензионисаним радницима библиотеке који су неуморно радили како би се објекат што прије адаптирао и ставио у употребу.

„У саставу библиотеке налази се богата Завичајна збирка србачких писаца и литература за рад Центра за изучавање руског језика који је најобимнији по насловима на руском језику од свих 13 центара које је основала Руска хуманитарна мисија за Балкан“, истакао је Савановић.

Србачка библиотека је основана 1950. а у садашње просторије преселила се 1972. године. Савановић каже да је тада располагала фондом од 708 књига на 16.512 становника, што је приближан број садашњем броју грађана али са много већим фондом од 32.500 књига.

„Прошле године смо имали око 750 чланова а очекујемо велики број и ове године, нарочито у наредним данима када ћемо реализовати традиционалну акцију учлањења по цијени од 1 KМ“, истакао је Савановић.

Министар финансија Зора Видовић каже да овај пројекат много значи за грађане Српца који су се у библиотеци кроз генерације редовно дружили и окупљали и за коју их вежу лијепе успомене.

„Такође сам овдје долазила са својим вршњацима када нас је окупљала библиотекарка Брана Петковић која је оличење ове установе. Јако је лијепо и корисно читати књиге, поготово у данашњем времену када је све постало виртуелно и надам се да ће млади уживати у новим просторијама и опредјелити се да више читају. Трудићемо се да у наредном периоду Влада Републике Српске помогне и друге пројекте из области културе у Српцу, нарочито обнову некадашњег Дома младих у галерију слика, како би се сачувао од пропадања богат фундус бардачке колоније и вјерујем да ће ова инвестиција такође бити ускоро реализована“, истакла је Видовић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да ће се овим пројектом створити услови за проширење броја корисника.

„Памтим некадашња времена, још из седамдесетих година, када сам долазио у читаоницу и добро знам каква је читаоница била раније а каква је сада. Ово је само један од пројеката из области културе који нас ускоро чекају а адаптација Дома младих у галерију је свакако један од најважнијих јер ће се коначно обезбиједити простор за депоновање слика са бардачке колоније које имају огромну материјалну и умјетничку вриједност“, истакао је начелник Драгосављевић.

Србачку библиотеку редовно посјећују грађани старије животне доби, а међу њима је и пензионисани професор српског језика и књижевности, Kрсто Чавор, који је рекао да је поносан на нови изглед библиотеке.

„Вјерујем да ће ово мотивисати ученике и друге грађане да дођу и погледају нове наслове а сигуран сам да у србачкој библиотеци увијек могу пронаћи нешто за себе, од бестселера до стручне литературе. Веома је хумано што је изграђен и лифт за оне који нису у прилици да користе степенице јер ће коначно моћи посјетити ову установу, изабрати неку од књигу и сазнати новости о културним дешавањима“, рекао је Чавор.

Свечаности је присуствовала и директорица градишке библиотеке, Сњежана Миљковић, која је рекла да њихова установа има већи број књига, корисника и библиотекара од србачке и да често преносе позитивна искуства колегама из Српца, али да се и од њих може доста тога научити.

„Надамо се да ћемо и у Градишци убрзо моћи користити нове просторије, будући да је у току реализација пројекта „Српска варош“ у оквиру кога треба да се изврши реконструкција Соколског дома за кориштење и рад библиотеке која би требала бити једна од најљепших у БиХ“, рекла је Миљковић.

Радове на адаптацији србачке библиотеке извео је конзорцијум фирми „Империум“ и „Текстон“ из Бањалуке.