Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Представа “Јефимија” одиграна у Српцу

Представа “Јефимија” одиграна у Српцу

У Дому културе у Српцу синоћ је одиграна представа “Јефимија”, која је рађена по тексту Звонимира Kостића, у режији Жељка Милошевића.

Улогу Јелене, жене деспота Угљеше Мрњавчевића, касније монахиње Јефимије и прве жене писца старе српске књижевности, на сцени је одиграла Београђанка Тијана Јовановић, глумица која је дипломирала на Академији умјетности у Бањалуци.

Тијана каже да се у Српцу осјећала сјајно и да ју је публика сјајно дочекала, а о представи каже да је основни циљ био вратити пажњу једној од значајних историјских личности и приказати је у разним животним околностима.

“Поента представе није само враћање у нека давна времена, јер, када мало боље размислимо, можемо виђети да се неке ствари нису баш много промијениле. По мом мишљењу, Јелена Мрњавчевић, касније Јефимија, је само жена, а свако ко размисли о томе зна какве су то тежине које свака или много жена носи на својим леђима и неке ствари се нису промијениле ни данас. Циљ представе је био приказати једну тако значајну историјску личност, која је неоправдано бачена у запећак и приказати је као жену, биће, као све што једну жену чини”, рекла је Тијана.

Директор Центра за културу и спорт, Радован Митраковић, каже да су Српчани имали прилику одгледати предивну представу.

“Глумица Тијана Јовановић је фантастично одиграла Јефимију и кроз један диван историјски преглед дочарала нам најтеже доба за наш народ. Изузетно ми је драго што имамо прилику да одгледамо извођење професионалне глумице која је на изузетан начин одиграла тешку улогу. Драго ми је што у Српцу напокон почињемо да радимо озбиљније представе и могу да најавим мноштво догађаја који нас чекају након ликовно-еколошке колоније у Бардачи”, рекао је Митраковић.