Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Православни вјерници из Српца прослављају Божић

Православни вјерници из Српца прослављају Божић

Православни вјерници широм србачке општине данас прослављају Божић а светим литургијама које су јутрос организоване у бројним храмовима присуствовао је велики број вјерника.

Божићну литургију у храму Васкрсења Господњег служио је протојереј Жељко Сарић уз саслужење протонамјесника Александра Kустурића и Петра Вуковића.

Многи вјерници су дошли како би се причестили и тако окончали вишенедјељни пост а уједно су запалили свијеће и помолили се за своје ближње.

Протојереј Жељко Сарић у пригодној бесједи честитао је вјерницима најрадоснији хришћански празник и осврнуо се на протеклу годину у којој је на молитвену употребу предат новоизграђени храм Васкрсења Господњег.

“У 2022. години смо одрадили велико дјело пред Господом а то је да смо осветили овај храм и предали га на употребу вјерујућем народу. Али, у животу цркве увијек има потребе за новим изазовима, па тако и у нашој парохији планирамо да кренемо са новим пословима”, рекао је Сарић.

Приротет ће бити обнова старог храма у Српцу који је саграђен 1905. године и кога је већ прилично нагризао зуб времена.

“Имамо у плану да током 2023. године отпочнемо са радовима на овом храму који има духовну вриједност као стражар нашег мјеста и који је посвећен Покрову Пресвете Богородице који је заштитник цијеле наше општине, па позивам вјернике да нам помогну у складу са својим могућностима”, истакао је Сарић.

Божићни празници прослављени су и у манастиру Осовица и другим православним светињама широм србачке општине а нарочито весело је било на Бадњи дан када је вршено освећење и налагање бадњака.

Божић се славио у многим домовима са великом радошћу, а и ове године је био примјетан велики број наших суграђана из дијаспоре који су искористили годишњи одмор да најрадоснији хришћански празник прославе у свом завичају.