Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Подршка произвођачима боровнице на регији Градишка-Лакташи-Србац

На имању пољопривредног произвођача Милана Кочића у Романовцима у Градишци, представљена је иницијатива подршке произвођачима боровнице у Републици Српској која се реализује уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске путем Међународног фонда за развој пољопривреде (ИФАД).

Иницијативу је покренуо Пољопривредни кластер ГЛС (Градишка – Лакташи – Србац), а рад се заснивао на организованости произвођача боровнице, анимирању Лидера (Наша боровница доо, Србац) и припреми пројектне документације за повезивање произвођача са РЦДП пројектом (Пројекат развоја руралне кункурентности).

Први резултат ове иницијативе је заједничка набавка пољопривредног репроматеријала чиме ће произвођачи боровнице по први пут започети са уједначеном технологијом производње. За укупно 10 произвођача, већински са регије ГЛС, али и општина Челинац, Нови Град и Петрово, осигураће се субвенционисани репроматеријал неопходан за одржавање текуће производње.

У наредном периоду, Пољопривредни кластер ГЛС наставиће са сличним, а оно што је још важније и другим активностима које су важне за повећањеконкурентости малих произвођача.

Подршку у провођењу активности пружа Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди, Подручна јединица Градишка.

Ранко Шикман, стручни сарадник јединице за координацију пољопривредних пројеката- подручна јединица Србац, каже да је значај оваквих пројеката вишеструк у погледу подизања засада, али и продаје производа.

,,Значај оваквих пројеката огледа се у подстицању производње боровнице, примјерима добре праксе, да се могу произвести квалитетни производи за продају, чиме се остварују приходи, као и подизање нових засада. У оквиру пројекта, дају се два старт-ап пакета, од којих је први додијељен у току прошле седмице, а у другом дијелу је планирана подјела пакета који садрже саднице, тресет сјечку и средства за заштиту“, каже Шикман.

Он додаје да на подручју општине Србац има девет произвођача боровнице, те истиче да је важно поменути да је лидер у овом пројекту наш суграђанин Бојан Видовић, власник импозантног засада боровнице. Видовић је извршио набавку репроматеријала који је подијељен кооперантима.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *