Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Организована посјета ратном команданту србачке бригаде Миодрагу Сувајцу

Организована посјета ратном команданту србачке бригаде Миодрагу Сувајцу

Делегација коју су чинили начелник Одјељења за општу управу и предсједник Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова Душко Митрић, ратни замјеник команданта Прве србачке лаке пјешадијске бригаде Свето Стојаковић и ратни начелник Штаба Прве србачке лаке пјешадијске бригаде Вићо Kовачевић, данас су у Бањалуци посјетили ратног команданта Прве србачке лаке пјешадијске бригаде, пуковника у пензији Миодрага Сувајаца.

Посјета је организована поводом обиљежавања 30. годишњице формирања Прве србачке лаке пјешадијске бригаде и представља традицију која се одржава редовно од тренутка када ратни командант због здравствених проблема није у могућности да лично присуствује у Српцу овом јубилеју и значајном датуму.

Делегација из Српца је у пријатном разговору евоцирала сјећања на 7. јуни 1992. године када је бригада формирана и постројена у Малим Ситнешима, као и на ратни пут бригаде.

Пуковник Сувајац је упутио честитке свим припадницима србачке бригаде поводом предстојећег јубилеја и позвао их да буду сложни, јединствени и да се не дијеле по било ком основу.

Он је посебно позвао на јединство и очување Републике Српске, највеће тековине Одбрамбено-отаџбинског рата, уз позив припадницима бригаде и осталим грађанима општине Србац да дођу на обиљежавање.

Тридесета годишњица од формирања Прве србачке лаке пјешадијске бригаде биће обиљежeна од 5. до 7. јуна по програму Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова на подручју општине Србац.

Првог дана, у недјељу 5. јуна, у 10 часова ће се одржати изложба под називом „Ратни пут Прве србачке лаке пјешадијске бригаде“ у фоајеу Дома културе у Српцу. У 11.30 часова предвиђено је окупљање званица и постројавање бригаде на игралишту у Малим Ситнешима, на истом мјесту одакле је и кренула прије 30 година у одбрану наше отаџбине.

Од 12 часова планиран је дочек ратне заставе и предаја рапорта, обраћање замјеника команданта бригаде и начелника општине а по завршетку ће за све присутне бити организован војнички ручак.

Програм ће бити настављен у понедјељак 6. јуна у 20 часова када ће се у скупштинској сали одржати вече посвећено 30. годишњици од формирања бригаде.

У уторак 7. јуна у 10.30 часова биће обављено полагање цвијећа на спомен костурницу на градском гробљу, од 11 часова полагање цвијећа у спомен соби а од 11.30 часова на централном спомен обиљежју парастос за погинуле, нестале и умрле борце Војске Републике Српске.