Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Општина Србац суфинансира повећане трошкове рада вртића

Општина Србац суфинансира повећане трошкове рада вртића

Иако ће у наредној години трошкови рада вртића бити повећани, неће доћи до раста цијене коју плаћају родитељи, а разлику у поменутом износу сносиће Општина Србац, изјавио је на децембарској сједници Скупштине општине Србац начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић.

Он је истакао да је управни одбор вртића разматрао финансијско пословање за идућу годину и утврдио да је неминовно да дође до повећања економске цијене услуга у вртићу у износу од 382 KМ по дјетету.

“Тај износ је прошле године био нешто испод 300 KМ али је у међувремену дошло до раста свих трошкова који се односе на расходе за лична примања запослених, кориштење роба и услуга и остале трошкове пословања. До тог износа се дошло када су се подијелили укупни трошкови боравка у вртићу са бројем уписане дјеце и бројем мјесеци које бораве у вртићу. Важно је истаћи да родитељи то повећање неће осјетити јер ће цијена коју су плаћали до сада остати иста”, рекао је Михољчић.

Тако ће родитељ са једним дјететом плаћати 120 KМ, са два 100 KМ по дјетету, са три 80 KМ по дјетету, самохране мајке 80 KМ и слично.

“Из овога је видљиво да Општина Србац плаћа цијену вртића у износу од око 70 посто а за неке категорије и више. Тако ће остати и у наредном периоду јер није планирано да дође до повећања цијене”, рекао је Михољчић.

Одборник Бранко Граховац похвалио је начелника општине Млађана Драгосављевића и његове сараднике што су на овај начин растеретили родитеље полазника наше предшколске установе.

“Досадашња цијена вртића била је 285 KМ а сада је скочила за готово 100 KМ, што је реалан износ имајући у виду повећање цијене рада, набавке огревног материјала и слично. Важно је истаћи да ће Општина Србац на овај начин суфинансирати износ од око 260 KМ по дјетету”, рекао је Граховац.

На сједници је усвојен и План уписа ученика у први разред Центра средњих школа “Петар Kочић” Србац за школску 2023/24. годину по којем је предвиђен упис 108 ученика у једно одјељење Гимназије са 20 ученика, по пола одјељења аутомеханичара и механичара мехатронике, хидраулике и пнеуматике са по 12 ученика, по једно одјељење царинских техничара и трговаца са по 20 ученика и по пола одјељења конобара и кувара са по 12 ученика.

Директор Центра, Миленко Живанић, рекао је да је изради плана претходила анкета у којој су учествовали родитељи и ученици и додао да су се, углавном, водили резултатима анкете и бројем ученика који завршавају девете разреде.

Одборници су усвојили и програм рада Скупштине општине Србац за 2023. годину као и Одлуку о професионалном усавршавању одборника. Секретар Скупштине општине, Срђан Бркић, рекао је да ће се организовати обуке из различитих области којима ће се омогућити усавршавање знања и вјештина одборника.

“Имали смо већ неколико сличних обука од стране Савеза општина и градова РС и пројекта МЕГ2 и одлучили смо да донесемо одлуку да то институционализујемо и да то постане редовна пракса. Усвајањем овакве одлуке имаћемо предност и приликом кандидовања за разне пројекте јер ћемо, према неким индикаторима, тиме добити додатне бодове”, рекао је Бркић.

На децембарској сједници усвојен је и Календар значајних датума и догађаја из ослободилачких ратова на подручју општине Србац за 2023. годину, затим рјешење о именовању Радисаве Шушчевић за директора Туристичке организације општине Србац у наредне четири године, као и одлука о продаји стамбене јединице у изградњи у згради за младе брачне парове Дренки Угрен из Ситнеша, због одустајања једног од корисника који је претходно био на коначној ранг листи формираној на основу јавног позива.

Усвојена је и информација о раду Полицијске станице Србац за првих девет мјесеци ове године о чему је говорио командир Синиша Шњегота који је рекао да је ситуација по питању безбједности саобраћаја, криминалитета, јавног реда и мира и мигрантске кризе повољнија у односу на прошлу годину и да може бити задовољан резултатима.

Подржан је и извјештај раду система противградне превентиве на подручју општине Србац у сезони 2022. године о чему је говорио руководилац Одјељења за планирање и развој ЈП “Противградна превентива РС”, Игор Марчета, који је рекао да је систем дјеловао 83 дана у овој години на подручју које покрива ово предузеће, од чега само два дана у Српцу гдје је испаљено шест ракета.

“Захваљујући Влади Републике Српске ушли смо у ову годину спремни са 4166 ракета и надамо се да ћемо у идућој години, са увећањем буџета, имати довољан број ракета како бисмо адекватно одговорили на климатске промјене”, рекао је Марчета.

Он додаје да се тренутно налазе у поступку аутоматизације противградног система и да са мануелног прелазе на аутоматски рад.

“На територији општине Србац планирано је да идуће године ради девет противградних станица које ће бити дио јединственог система противградне заштите Републике Српске, односно осам аутоматских и једна класична мануелна станица на којој ће бити ангажован један стријелац. Аутоматске станице су још у поступку тестирања али су уназад три године показале добре резултате. То чинимо како бисмо били још ефикаснији, нарочито ноћу, јер стријелци врло често не могу адекватно одговорити у то доба”, рекао је Марчета.

Одборници су усвојили и одлуку о приступању изради измјене дијела “Регулационог плана Центар града Србац” на подручју које обухвата укрштање улица 11. новембра, Сарајевске и Моме Видовића гдје је један инвеститор изразио жељу за изградњом стамбеног објекта, због чега је потребно извршити измјене старог регулационог плана.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности, Дарио Kресојевић, рекао је да ће се предложене измјене сагледати у наредном периоду након чега би се требало приступити изради просторно-планске документације, избору носиоца израде измјене дијела Регулационог плана, стављања на јавни увид у трајању од 30 дана и предлагању нацрта који би се требао наћи на дневном реду Скупштине општине.

Током сједнице је одборник Желимир Урић поднио иницијативу да се крене са изградњом амбуланте породичне медицине у Гламочанима, на шта је добио одговор од предсједника Скупштине општине Милоша Будића и секретара Срђана Бркића да се таква иницијатива не може уврстити у дневни ред као нова тачка, односно приједлог, него као акт који ће се размотрити на сједници колегијума Скупштине како би се заузео став да ли ће се поступати по том питању.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да се ради о доброј иницијативи и додао да се већ воде одређене активности у том смјеру.

“Пројекат је израђен и ми смо већ обавили одређене разговоре са руководством Дома здравља. Неопходно је по том питању обезбиједити око 400 до 500 хиљада KМ, колика је оријентациона вриједност пројекта. То не можемо из општинског буџета али можемо ићи у смјеру обезбјеђења земљишта и осталих претпоставки а у наредном периоду ћемо тражити могућност финансирања”, рекао је начелник Драгосављевић.

На 18. редовној сједници Скупштине општине Србац усвојене су и одређене измјене цјеновника србачког Kомуналца о чему више можете прочитати ОВДЈЕ, одлука о додјели подстицаја за пољопривредну производњу ОВДЈЕ. Усвојени су и најважнији буџетски документи о чему можете прочитати ОВДЈЕ а дошло је и до одређених промјена у скупштинском сазиву о чему можете прочитати ОВДЈЕ.

У оцјени рада Скупштине општине, предсједник Милош Будић је рекао да је протекла сједница, а и свих 18 одржаних у овој години, протекла у духу демократије.

“Веома сам задовољан радом парламента, нарочито децембарском сједницом гдје смо били једногласни по већини тачака и у једном тренутку се није могло оцијенити ко је позиција а ко опозиција. Било је критика на рачун буџета од стране опозиције по одређеним ставкама, али смо се сви на крају сложили. Похвалио бих учешће одборника у раду и свима њима, као и грађанима општине Србац, желим срећне и успјешне наступајуће празнике и 2023. годину”, рекао је Будић и додао да би наредна сједница требала бити одржана у фебруару.