Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одборници усвојили одлуку о продаји станова у изградњи за младе брачне парове

Одборници усвојили одлуку о продаји станова у изградњи за младе брачне парове

Одборници Скупштине општине Србац на 16. редовној сједници, која је одржана у уторак 25. октобра, усвојили су одлуку о продаји стамбене јединице у изградњи за младе брачне парове у Српцу.

Замјеник начелника општине Владимир Гужвић рекао је да је овоме претходила израда критеријума и начина бодовања, у чему су учествовали одборници из више политичких опција које партиципирају у раду скупштине, као и расписивање јавног позива на основу којег је сачињена прелиминарна ранг листа, на коју није било уложених примједби а затим и коначна листа корисника станова.

„Kорисницима је понуђено да бирају стамбене јединице по њиховом редослиједу на листи, што су и учинили. Процесу куповине станова тренутно је приступило њих 19 док један корисник још увијек није донио коначну одлуку, а уколико се то не деси, стан ће бити понуђен наредном који је остао испод црте“, рекао је Гужвић.

Одборник Саша Јовичић је питао да ли су сви кандидати испунили одговарајуће услове, нарочито у погледу непосједовања некретнине прије пријављивања на јавни позив, на шта је добио одговор да су сви имали одговарајућу документацију и стекли право учешћа. Он је изразио увјерење да ће у догледно вријеме почети изградња и друге ламеле са нових 20 станова.

У расправи је учествовала и одборница Данијела Божић Новковић која је скренула пажњу да се у овом случају ради о становима у изградњи а не готовим становима и да би то могло представљати проблем појединим корисницима због подизања кредита за куповину стана.

„Будући да се још увијек не зна тачан завршетак изградње, поједини млади брачни парови ће паралелно морати плаћати и рату за кредит и кирију, јер живе као подстанари а уз то им је онемогућено да подигну стамбени кредит са повољном каматом јер су станови тек у изградњи“, рекла је она.

Замјеник начелника општине Владимир Гужвић рекао је да се већина некретнина у Бањалуци продаје као станови у изградњи и да се на примјеру зграде за младе брачне парове у Српцу жељело изаћи у сусрет младима да већ сада обезбиједе стамбену јединицу и тако планирају будућност својих породица.

„Стамбене јединице продајемо као стан у изградњи јер нотар не користи другачији термин за прометовање некретнине у овој фази у којој се сада налазимо. За готов стан морао би бити извршен и технички пријем што додатно одузима вријеме младима који су већ сада добили могућност да дођу до некретнине а у супротном би морали чекати годину дана да купе станове. У случају да буде постојала таква воља, приликом изградње друге ламеле може се заузети став да се станови не продају све док изградња зграде не буде завршена“, рекао је Гужвић.

Он додаје да је општинском одлуком дефинисано да по објави коначне листе корисници имају рок од 75 дана да обезбиједе финансијска средства за куповину стана.

„Ми у Општинској управи не можемо унапријед знати ко је кредитно способан а ко није, наш задатак је био да одредимо критеријуме и распишемо позив а они који то не буду у могућности, даће се прилика онима који су остали испод црте“, рекао је Гужвић.

Предсједник Скупштине општине Србац Милош Будић сматра да су станови за младе брачне парове права ствар.

“Сматрам да је цијена ових станова много повољнија од оних на тржишту и вјерујем да ће сви они који их купе остати да живе у Српцу”, рекао је Будић.

На сједници је усвојена и одлука о приступању продаји неизграђеног грађевинског земљишта у K.О. Црнаја путем лицитације за изградњу производних објеката-соларних панела за потребе привредног субјекта из Пријебљега који планира запослити додатни број радника, као и одлуку о приступању продаји неизграђеног дијела грађевинског земљишта у K.О.Расавац путем усменог јавног надметања, лицитације, за изградњу стамбеног објекта.

Начелник Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне дјелатности, Дарио Kресојевић, рекао је да је захтјев за изградњу објекта у K.О.Расавац поднио један становник општине Србац млађе животне доби за потребе стамбеног збрињавања.

„Имамо одређен број плацева у насељу Сунце у Српцу и уназад неколико година смо донијели више таквих одлука. Неки су нешто изградили а неки нису. Имамо уговоре и могућност да их раскинемо у случају неизвршавања обавеза“, рекао је Kресојевић.

Одборници су усвојили и одлуку о приватизацији стамбене јединице у својини инвеститора Општине Србац, а ради се о стану у улици Моме Видовића број 9, корисника Милосаве Петровић.

Начелник одјељења, Дарио Kресојевић, рекао је да се ради о стамбеној згради у центру Српца на којој су надограђени станови прије двадесетак година који су дати на привремено кориштење избјегличким категоријама.

„Станови су изграђени без потребне урбанистичко-техничке документације а у овом случају смо прибавили све документе и легализовали предметну некретнину. Води се и поступак уписа у посебну евиденцију у књигу уложених уговора. Ради се о супрузи погинулог борца за коју поступак проводимо у складу са Законом о приватизацији државних станова и која према овом статусу неће плаћати откупну цијену стана. Овдје имамо још шест корисника станова, тренутно вршимо анализу и послали смо упит Фонду становања о могућностима приватизације и њихових стамбених јединица“, рекао је Kресојевић.

На 16. сједници Скупштине општине Србац усвојени су и извјештаји о раду јавних предузећа и установа за прво полугодиште о чему више можете прочитати ОВДЈЕ и извјештај о извршењу буџета општине Србац за период јануар-јун 2022. године ОВДЈЕ.

O осталим тачкама дневног реда информисаћемо вас у наредним извјештајима на нашој страници.