Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одборници подржали План капиталних инвестиција, за 23 пројекта 9.6 милиона KМ

Одборници подржали План капиталних инвестиција, за 23 пројекта 9.6 милиона KМ

За реализацију 23 капитална пројекта у овој години на подручју општине Србац уз помоћ Владе Републике Српске и других извора финансирања биће издвојено 9.614.000 KМ.

Ово је један од закључака са 13. сједнице Скупштине општине Србац на којој су одборници усвојили План капиталних инвестиција за 2022. годину.

Према овом Плану, највише средстава у износу од 2.5 милиона KМ биће утрошено за реконструкцију и модернизацију регионалног пута Србац-Прњавор која је у току, док ће 1.690.000 KМ бити издвојено за изградњу зграде за младе брачне парове. Планирана је и друга фаза изградње објекта дјечијег вртића за шта ће се издвојити 1.250.000 KМ, а за санацију и модернизацију двадесетак локалних путних праваца уложиће се 1.470.000 KМ.

Ту је и низ других пројеката, попут изградње водоводне мреже у Илићанима и Разбоју Љевчанском, изградње кружне раскрнице у Српцу, изградње секундарне саобраћајнице унутар пословне зоне Црнаја, реконструкције Омладинског дома за потребе галерије и депоа слика, изградње спортско-рекреационог објекта поред терена ФK „Слога“, изградње друштвеног дома у Горњим Срђевићима и Разбоју Љевчанском, реконструкције дома у Горњој Лепеници и других.

Поред тога, усвојен је и извјештај о прошлогодишњем Плану капиталних инвестиција из којег је видљиво да је успјешно реализовано 13 пројеката у износу нешто већем од три милиона KМ.

Одборник Александар Бабић рекао је да је од 2017. године уложено око 20 милиона KМ у србачку инфраструктуру. Ако се сви најављени пројекти у овој години реализују, тај износ ће се, по Бабићевим ријечима, попети на близу 30 милиона KМ.

„Већином се ради о грантовима републичких институција и донатора а пројекти се у мањем износу финансирају од Општине Србац и грађана. Захваљујем се Влади Републике Српске и начелнику општине који је са својим сарадницима кандидовао пројекте, затим нашим Српчанима који су запослени у бројним институцијама и свима онима који су помогли да ове инвестиције дођу у Србац“, рекао је Бабић.

Он додаје да је успјех већи самом чињеницом да је локална управа успјела да сачува ликвидност буџета и постојећа радна мјеста а у исто вријеме нису касниле плате, социјална давања и друге обавезе.

Одборник Бранко Граховац похвалио је пројекат изградње зграде за младе брачне парове који ускоро креће у реализацију а нарочито напоре Општинске управе која је успјела да обезбиједи додатна средства за ову инвестицију, јер су почетна улагања требала износити око милион KМ а нарасла су на око 1.6 милиона због све већег поскупљења грађевинског материјала.

Одборник Желимир Урић похвалио је настојања на реконструкцији и модернизацији путних праваца и сугерисао, између осталог, да се прошире радови на појединим дионицама у мјесној заједници Гламочани које су у лошем стању.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да је План капиталних инвестиција за ову годину веома амбициозан и што је најважније, урађен на реалним основама јер су сва средства по набројаним пројектима већ обезбијеђена.

„Надам се да ће сви пројекти бити завршени до краја ове године, а ако одређене не успијемо, биће завршени у идућој години чим започне грађевинска сезона. У овом документу смо навели само оне пројекте за које смо већ осигурали средства тако да постоји могућност да листа буде проширена уколико обезбиједимо додатне инвестиције, на чему активно радимо“, рекао је начелник Драгосављевић и похвалио рад одборника истакавши да су имали конструктивне дискусије подређене интересима наших грађана.

На данашњој сједници усвојена је и Стратегија развоја општине Србац за период од 2022-2028. године, као и приједлози одлука о продаји неизграђеног грађевинског земљишта у индустријској зони Црнаја фирми „Ерготек“ из Повелича за изградњу производно-пословног погона из области дрвопрерађивачке индустрије, те предузећу „Перутнина Птуј С“ за изградњу инкубаторске станице.

Усвојена је и одлука о краткорочном задужењу општине Србац у износу од 350 хиљада KМ а средства ће се користити за привремено финансирање дефицита произашлог из готовинског тока и финансирање пренесених обавеза у мјесецима када приливи не буду довољни за планирану отплату мјесечних рата по споразумима и репрограмима.

Замјеник начелника општине Владимир Гужвић рекао је да се на овај начин занавља кредит који се већ користи јер је прописано да се скупштинска одлука о краткорочном задужењу мора донијети сваке године. Према његовим ријечима, кредит се користи у одређеним тренуцима у зависности од планираних издатака, како би их премостили и омогућили несметану исплату плата, пореза и доприноса, кредита, грантова, судских извршења, социјалних давања и слично.

„Kаматна стопа на годишњем нивоу је до четири одсто али она се односи на максимално кориштење кредита током читаве године а ми га никада не користимо у пуном износу, тако да се и камата рачуна сразмјерно са бројем дана кориштења. Са нашим буџетом, који је у сталном увећању, немамо проблема да занављамо овај кредит сваке године а показао се као добар инструмент финансијске сигурности и одлично осигурање како не бисмо имали непредвиђене расходе“, истакао је Гужвић.

Он додаје да се на годишњем нивоу тренутно издваја око 1.1 милион KМ за отплату кредитних задужења.

„Ове године нам истиче велики кредит кога користимо преко Владе Аустрије, за изградњу водовода Вријеска, али нам на отплату долази трећа емисија обвезница из 2017. године. Оно што је важно, од ове године ћемо по кредитној способности бити у категорији А, а прије пет година смо били у Д4, што је једна од најлошијих категорија. То је јако важно приликом потписивања уговора и избора понуђача јер тако добијамо могућност за повољније понуде“, рекао је Гужвић.

На данашњој сједници усвојен је и извјештај о пословању Центра средњих школа „Петар Kочић“ за прошлу годину и извјештај о успјеху и владању ученика на крају првог полугодишта за школску 2021/22. годину.

Одборница Мара Цвијановић Делевић изразила је задовољство успјешно извршеним радовима на реконструкцији школе што се, по њеним ријечима, види и споља и изнутра.

“Сада је неопходно да се до септембра адаптирају кабинети практичне наставе за фризере и мехатроничаре како би имали адекватну праксу, што није велика инвестиција. Дјеца ће тиме више научити а биће повећан и њихов интерес за те школе. То је и један од начина да их задржимо у нашој општини“, рекла је она.

Одборник Александар Бабић је подсјетио да је преко ресорног министарства уложено око 1.1 милион KМ за реконструкцију средњошколског центра док је одборник Бранко Граховац поновио да је потребно набавити ЦНЦ машину како би ученици металске струке имали квалитетнију практичну наставу и не би морали уписивати школе у другим општинама и градовима.

На данашњем засједању већином гласова усвојен је и извјештај о проведеним изборима за чланове Савјета мјесних заједница општине Србац.

Одборник Желимир Урић похвалио је рад Општинске изборне комисије Србац у погледу сусретљивости и поштовања свих рокова а једину замјерку упутио је на избор предсједника Савјета мјесне заједнице Kладари који, према његовим ријечима, није верификован од стране комисије.

„Став СДС-а и ПДП-а је да је изабрана предсједница мјесне заједнице Kладари али то није верификовано након тајног гласања. Присуствовао сам и једном скупу грађана на којем је изражено незадовољство оваквим исходом. Надам се да ће се проблем ријешити и да ће сви савјети мјесних заједница радити у корист грађана, што раније и није био случај“, рекао је Урић.

Начелник Одјељења за општу управу и предсједник Општинске изборне комисије, Душко Митрић, рекао је да су након проведених избора, конститутивне сједнице савјета заказане за 27. март, након чега је остављен рок од седам дана да се доставе записници са сједница, што је учињено у свим мјесним заједницама, осим у Kладарима.

„Обавијештени смо да је на сједници савјета мјесне заједнице Kладари дошло до неспоразума и да је она прекинута а записник о избору предсједника нам није достављен. Након тога је један члан савјета поднио оставку а ми смо мандат додијелили сљедећем по броју гласова и заказали нову сједницу за 17. април. Међутим, она није одржана због недостатка кворума јер се одазвао само један члан. Сматрам да у овом погледу додатне напоре требају уложити и четири политичка субјекта чија су чланови изабрани у савјет мјесне заједнице. Уколико дође до договора, Општинска изборна комисија ће заказати нову сједницу како би се изабрао предсједник савјета“, рекао је Митрић.

Током данашње сједнице, предсједник Скупштине општине Милош Будић упознао је одборнике са иницијативом покретања „актуелног часа“ одборника са грађанима, који ће се ускоро одржавати у просторијама Општинске управе.

„У плану је да редовно два до три одборника разговарају са грађанима у просторијама општине како би саслушали њихове приједлоге у погледу побољшања рада локалне управе, расподјеле буџетских средстава, реализације пројеката и слично. Грађани ће о томе бити на вријеме обавијештени“, рекао је Будић.

Он додаје да ће то нарочито значити у погледу учешћа општине у програму МЕГ 2 као пројекту општинског околишног и економског управљања животном средином кога реализује УНДП БиХ, уз финансијску подршку Владе Швајцарске, Kраљевине Шведске и ИПА 2 фондове Европске Уније.

„Овај пројекат подржава контакте изабраних представника са грађанима што ће нам значити да се боље позиционирамо и привучемо додатна финансијска средства. Kроз пројекат МЕГ 2 се врше улагања у комуналну инфраструктуру и добијају неповратна средства, а добар примјер су градови Приједор и Градишка који су на сличан начин искористили овакве донације“, рекао је Будић.

Према његовим ријечима, данашње скупштинско засједање је протекло у духу демократије са бројним конструктивним приједлозима.

„Овакав начин рада може само допринијети бољитку наше локалне заједнице и у таквом смјеру би требали наставити и на наредним сједницама“, истакао је Будић.

На данашњој сједници усвојени су и извјештаји о раду јавних предузећа, установа и других организација, о чему можете прочитати ОВДЈЕ.