Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Обиљежено 78 година од усташког масакра на Стегића ади у Разбоју Љевчанском

Обиљежено 78 година од усташког масакра на Стегића ади у Разбоју Љевчанском

На Стегића ади, на обали Врбаса у Разбоју Љевчанском, данас је организован годишњи парастос на мјесту гдје су усташе посљедњег викенда у марту, 1944. године, на најсвирепији начин убиле 20 чланова породица Јове, Милутина, Михајла и Рајка Стегића и два члана породице Миливоја Вишњића.

Цвијеће и вијенце на спомен обиљежје положиле су делегације потомака жртава и мјесне заједнице Разбој Љевчански, Општине Србац, на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем, делегација СУБНОР-а, Борачке организације Србац, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и делегација Удружења ратних војних инвалида општине Србац.

Предсједник србачког СУБНОР-а, Богдан Давидовић, подсјетио је на страдање народа овог краја у Другом свјетском рату, са акцентом на масакр који се догодио прије 78 година.

“Стегића ада готово осам деценија носи злокобан назив ‘стратиште’ што је синоним за губилиште и мучилиште, гдје се догађа смрт невиних, па је обавеза наших и будућих генерација да се то не заборави, као ни трајна порука која је уклесана на каменом споменику крај Врбаса ‘Памтило се-не поновило се’. На овом мјесту усташе су убиле седам мушкараца, од којих је најстарији Милутин имао 45 година и 15 мјештанки, од којих је 11 било млађе од 16 година, међу којима је била и 13 мјесеци стара беба Петра Стегић. Са овог мјеста шаљемо поруку да њихове жртве никада неће бити заборављене”, рекао је Давидовић.

Он је додао да је у Другом свјетском рату општина Србац изгубила 468 бораца и 506 цивила, што је око пет одсто тадашњег броја становника.

У име потомака настрадалих говорио је Миле Стегић који је рекао да је његов отац Душан случајно избјегао смрт, јер је то јутро отпутовао у Прњавор.

“Отац ми је причао да је крајем марта 1944. године седам камиона усташа из Старе Градишке дошло у овај дио села, опколило пет кућа и на свиреп начин убило све које су затекли у њима. Укупно 22 мјештана настрадало је и бачено у набујали Врбас”, рекао је Миле Стегић.

Парастос је служио протонамјесник Младен Продановић.

“Захваљујем се вама који чувате од заборава ово мјесто и догађај који се овдје збио. Замолио бих вас да се на овом мјесту постави и крсно обиљежје које није у супротности са жртвама које су побијене. Ово нису идеолошке жртве и заслужују да на овом спомен обиљежју имају и крсно знамење. Надам се да ћемо већ сљедеће године имати освештење крсног знамења и традиционални парастос за све 22 жртве усташког масакра”, рекао је Продановић.

Организатори парастоса били су СУБНОР Србац, уз подршку Општине Србац и Мјесне заједнице Разбој Љевчански.