Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Начелник Млађан Драгосављевић организовао новогодишњи пријем за привреднике

Начелник Млађан Драгосављевић организовао новогодишњи пријем за привреднике

Начелник општине, Млађан Драгосављевић организовао је синоћ свечано-радну сједницу Привредног савјета општине Србац и пријем за србачке привреднике.

Ово је традиционална пракса Општинске управе и прилика за размјену мишљења о привредном развоју наше општине.

Начелник је захвалио привредницима на успјешној сарадњи и изјавио да ће и у наредном периоду задатак Општинске управе бити стварање што повољнијег привредног амбијента.

“На овај скроман начин одајемо захвалност нашим привредницима на постигнутим резултатима. Ово је прилика да у опуштеној атмосфери размијенимо искуства и укажемо једни другима шта би у наредном периоду могли урадити за добробит наше локалне заједнице. Чињеница да се број запослених на подручју наше општине повећава из године у годину говори да србачки привредници имају потребу за повећањем капацитета и обимом пословања. Ове године смо активирали и Привредни савјет, тако да је Општинска управа увијек на располагању нашим привредницима“, рекао је начелник Драгосављевић.

Анализу привредних кретања у општини Србац презентовао је начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић који је рекао да су предузетници најважнији носиоци развоја општине Србац.

“Поносно сваки пут истичемо да захваљујући нашим привредницима имамо стално повећање броја запослених. Тако смо 2017/18. године имали 2600 запослених а тренутно 2950 што је за нашу општину велики број. У овој години покренули смо и сертификацију БФЦ стандарда како бисмо створили што повољнији привредни амбијент“, рекао је Михољчић.

Једна од стратешких грана привредног развоја наше општине је дрвопрерађивачка индустрија. Власник фирме “Тат-ком“, Драган Татомир, рекао је да је ово лијеп гест локалне управе.

Kада је у питању набавка сировине, Татомир каже да није имао тих проблема.

“Сировину набављам из Хрватске, Републике Српске и дио из Федерације БиХ али сматрам да би било лакше ако би више сировине са простора србачке општине остало у локалној средини како би се овдје прерађивало а самим тим би се повећавао број запослених, бар код нас дрвопрерађивача”, каже он.

Власник фирме Тексопром, Горан Ћосић, каже да би било добро у средњошколском центру у Српцу организовати једну генерацију полазника дрвопрерађивачке школе.

“На тај начин бисмо у овом сектору имали квалитетнију радну снагу, а мислим и да би на тај начин смањили тренд одласка младих у иностранство. Поред проблема са сировинама и пласманом производа, ту је и проблем дефицитарног кадра“, рекао је Ћосић.

Момир Аничић из фирме “Атом компани” која се бави прерадом метала рекао је да је за њих ово била успјешна година и поред свих дешавања која прате овај вид производње.

“Радимо са партнерима из Италије и дошло је до проширивања производње. Немамо проблема са радном снагом. Тренутно имамо 50 запослених и 100 одсто радимо робу за извоз. У септембру смо успјели обезбиједити нову опрему и надамо се да ћемо овакве трендове наставити и у наредној години”, рекао је Аничић.

Пријему су присуствовали и замјеник начелника општине Владимир Гужвић, предсједник Скупштине општине Милош Будић, начелници општинских одјељења и један број директора јавних предузећа и установа.