Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Манастир Осовица прославио храмовну славу Благовијести

Манастир Осовица јуче је, у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом и поштовањем мјера, обиљежио храмовну славу Благовијести.

Први помен манастира из 1330. године сачуван је на отиску манастирског печата. Од самог настанка у 14. вијеку кроз тешка времена скрнављен је и разаран, али и милошћу Божијом обнављан.

Свету литургију, поводом празника Благовијести, служило је свештенство и свештеномонаштво више епархија Српске православне цркве. У својој бесједи, игуман манастира протосинђел Теофил је позвао вјернике да праштају и да се придржавају епидемиолошких мјера.

Јеромонах Иларион Kоста изјавио је да је саборни храм и прије рушења био посвећен овом великом празнику.

,,Манастир Осовица је посљедњи пут био жив 1695. године и по информацијама којима располажемо и које смо успјели да прикупимо, саборни храм је и тада био посвећен овом великом празнику Богомајке. Цјелокупна манастирска обитељ је обиљежила славу на један достојанствен начин, литургијски, у складу са праксом која је неизоставна у нашој православној традицији”, рекао је јеромонах Иларион.

У манастирском комплексу у току су радови на завршетку камене ограде и стаза које повезују објекте.

,,Поред духовне обнове која је присутна протеклих година и деценија, у току су и грађевински радови, који би требали бити завршени ове или сљедеће грађевинске сезоне, тако да можемо рећи да у манастиру радимо на више поља на задовољство наше обитељи и вјерујућег народа”, додао је Иларион.

Поводом Васкрса, најрадоснијег хришћанског празника који се ближи, отац Иларион је православцима упутио поруку у којој се наводи да с вјером у Бога можемо превазићи све недаће.

,,Великим постом се припремамо за Васкрс, празник којем се сви православци радују. Све оно што се дешава у дане Великог или Часног поста јесте припрема за празник над празницима којим прослављамо живот и побједу над смрћу. Без обзира на све што нас је снашло, не треба да се бојимо, јер треба да имамо на уму да је Господ с нама, а када је уз нас, ко може против нас”, истакао је јеромонах Иларион.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *