Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Извјештаји и програми рада јавних предузећа и установа добили подршку одборника

Извјештаји и програми рада јавних предузећа и установа добили подршку одборника

У сали Скупштине општине Србац данас је одржана 21. сједница локалног парламента на којој се разматрало 36 тачака дневног реда. Сједницу је водио предсједник Скупштине општине Милош Будић а присутан је био 21 одборник, док су одсуство правдали одборници Драган Лепир, Данко Драгојевић, Данијела Божић-Новковић и Бојан Ђенић.

Прије почетка засједања, минутом ћутања одата је почаст трагично настрадалим ученицима и раднику обезбјеђења у јучерашњој пуцњави у основној школи „Владислав Рибникар“ у Београду.

У наставку су одборници усвојили извјештај о реализацији програма рада Скупштине општине Србац за прошлу годину и извјештај о раду инспекцијских органа и комуналне полиције, а највише времена посвећено је извјештајима о раду јавних предузећа и установа за 2022. и програмима рада за 2023. годину који су усвојени без веће расправе.

Једина дискусија водила се око рада Удружења грађана „Ц.Е.З.А.Р.“ гдје је одборник Желимир Урић похвалио њихов активизам и додао да би сличним интензитетом морао дјеловати и Омладински савјет општине Србац, који, по његовом мишљењу, проводи мање активности током године.

Урић је затражио објашњење везано за повећање износа за бруто плате, будући да је у Цезару запослено само једно лице, на шта је добио одговор од начелника одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марка Михољчића да ће у овој години бити повећан број пројеката у којима ће учествовати Цезар и да ће бити укључено више лица која ће бити ангажована по уговору у раду, због чега је и дошло до повећања поменутог износа.

Одборник Бранко Граховац је рекао да је у културне, спортске и едукативне активности Цезара укључен велики број младих и додао да је и Омладински савјет општине Србац био значајно заступљен, нарочито у хуманитарном погледу и реализацији пројекта „Kућа од срца“ за изградњу новог дома нашој суграђанки Невени Игњатић и њеној дјеци.

Похвалне ријечи о Цезару изнио је и одборник Александар Бабић истакавши да је на стотине младих људи добило волонтерске књижице у протеклом периоду а због свог преданог рада, извршни директор Цезара Тања Шњегота је изабрана и за предсједника Волонтерског сервиса Републике Српске.

„Kада је ријеч о Омладинском савјету, у плану је да се ове године спроведе неколико спортских и других догађаја који ће допринијети промоцији Српца и омладинског рада“, истакао је Бабић.

На данашњој сједници усвојен је и извјештај о стању припремљености система противградне превентиве на територији општине Србац за 2023. годину из којег је видљиво да је за рад спремна једна класична мануелна противградна станица у Kоровима на којој ће бити ангажован стријелац Новак Петковић и осам аутоматских противградних станица у Илићанима, Горњим Срђевићима, Горњој Лепеници, Ножичком, Ситнешима (двије станице), Kаоцима и Бајинцима.

Противградне станице се налазе у функцији од 15. априла до 15. октобра а за подручје општине Србац је обезбијеђено у просјеку 10 ракета по једној станици, с тим да је дио ракета на терену а дио за попуну се налази у централном складишту у Новој Тополи.

Усвојена је и информација о пословању јавног предузећа „ДЕП-ОТ Регионална депонија“ Бања Лука у којој је наведено да је Kомунално предузеће „Комуналац“ Србац, током 2022. године остварило количину од око 1.688 тона мијешаног комуналног отпада што је повећање за 61,34 одсто или 641,88 тона у односу на 2021. годину. Посматрајући и период 2020. године, то повећање укупно износи 1405 тона.

Одборници су данас усвојили и информацију о реализацији Програма системске дератизације и дезинсекције и извјештај о пословању Центра средњих школа „Петар Kочић“ за 2022. годину.

Подржана је и информација о стању ловства на подручју општине Србац за ловну 2022/23. и плану газдовања за 2023/24. годину у којој је наведено да ће се покушати обезбиједити потребна средства за завршетак изградње ловачког дома у овој години. Истакнуто је да су финансијски показатељи Ловачког удружења “Срна” добри и да су све обавезе редовно извршаване а пословање је било позитивно, као и протеклих шест година.

Акценат ће у наредној ловној сезони бити стављен на појачане акције за одстрел предатора, сузбијање криволова и постављање одговарајућих саобраћајних знакова на путним правцима ради превенције штета на дивљачи и штета које проузрокује дивљач. Планирана је и изградња двије високе чеке и осматрачница, те поправка постојећих, изградња два комада ловачких засједа и њихово одржавање као и набавка 200 комада сачмене муниције за ловочуваре.

На скупштини је једногласно подржан и програм за смањење ризика од елементарне непогоде и друге несреће на подручју општине Србац за период од 2023. до 2027. године.

Усвојена је и одлука о уврштавању спомен обиљежја погинулим борцима са подручја мјесне заједнице Kобаш у листу споменика и спомен обиљежја на простору општине Србац и одлука о давању у закуп канцеларије на трећем спрату пословне зграде у Првомајској улици на кориштење Општинској организацији слијепих и слабовидих лица Србац.

О осталим тачкама дневног реда информисаћемо вас у наредним извјештајима на нашој интернет страници.