Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Засађено 20 садница платана у ужем градском језгру

Засађено 20 садница платана у ужем градском језгру

У сарадњи Општинске управе Србац и Удружења грађана “Ц.Е.З.А.Р.” данас је организована акција садње дрвећа на неколико локација у ужем градском језгру.

Засађено је 20 садница платана које је донирало Шумско газдинство Градишка а у акцији су учествовали волонтери Цезара и радници Kомуналног предузећа “Kомуналац”, којима је координирао инжењер грађевинарства Божо Марковић.

Извршни директор Цезара, Тања Шњегота, рекла је да су искористили лијепо вријеме да изађу у природу и обиљеже почетак прољећа и јучерашњи Међународни дан шума, те Међународни дан вода који се данас обиљежава у цијелом свијету.

“Спојили смо битне датуме и организовали ову акцију, једну од првих у низу које планирамо у наредном периоду. Позивамо младе да нам се придруже јер ћемо имати доста активности на чишћењу града, садњи дрвећа, разна путовања и слично”, рекла је Шњегота.

Милица Kраљ, ученица осмог разреда ОШ “Јован Јовановић Змај” Србац и једна од учесница акције, каже да је годинама члан Цезара и додаје да воли бити ту јер се осјећа сигурно.

“Уживам да радим било шта везано за екологију, односно све што је у вези помагања природи и другим људима”, рекла је Милица.

Волонтери Цезара већ у недјељу путују на Kозару гдје ће имати једну омладинску активност у сарадњи са партнерским удружењима из Градишке и Лакташа, а након тога почиње њихов пројекат “Екомотива” у склопу кога ће имати акције чишћења, садње, рециклаже, постављања нових канти за смеће по граду и у завршници, успон на Мотајицу.

“Потом слиједи 22. април, Дан планете Земље, када ћемо организовати активности у сарадњи са Зеленом мрежом и Амбасадом Италије у БиХ, а учествоваћемо и у једној конференцији гдје планирамо донијети еколошку декларацију младих, што ће бити нешто што се први пут дешава у БиХ. Петог јуна ћемо обиљежити Дан заштите животне средине када ће се на Бардачи организовати други Meet Up”, рекла је Шњегота.

Данашња акција је организована у склопу планских активности Општине Србац да сваке године засади најмање 700 стабала различитог дрвећа а прошле године је посађено хиљаду садница, захваљујући Пројекту интегрисаног локалног развоја (ИЛДП) кога реализују Влада Швајцарске и УНДП БиХ. Од тога је 700 садница набављено у сарадњи са Шумском управом а кроз ИЛДП пројекат је обезбијеђено додатних 300 садница.