Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Завршен пројекат “Запосли средњошколца”, прво радно искуство стекло 14 ученика

Завршен пројекат “Запосли средњошколца”, прво радно искуство стекло 14 ученика

Удружење грађана “Ц.Е.З.А.Р.“ из Српца завршило је реализацију пројекта “Запосли средњошколца” у оквиру кога је 14 ученика добило могућност да стекне прво радно искуство.

Завршница пројекта организована је у четвртак 5. маја у просторијама Цезара гдје су уручени сертификати за средњошколце и послодавце који су учествовали у пројекту.

Ученици су били распоређени у 11 пословних субјеката који су изразили жељу за учешћем у пројекту, а у питању су: Ресторан Монументал, Kафе бар Ласта, Дијана текстил, Тексопром, Тат-Kом, Kомунално предузеће Водовод, Трговина “Мила” из Ћукала и Удружење грађана “Ц.Е.З.А.Р.” гдје је радио по један ученик док су по два средњошколца била ангажована у Општини Србац, Апотеци Голић и предузећу Тандем ГД.

Извршни директор Цезара, Тања Шњегота, изјавила је да је ово друга година заредом како се реализује овај програм кога финансијски подржава Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске.

“Средњошколци су се пријавили за учешће путем конкурса а пружена им је могућност да се мјесец дана радно оспособљавају и стекну вјештине које ће им бити од користи приликом првог правог запослења или даљег школовања”, рекла је Шњегота.

Она је додала да им је у склопу пројекта обезбијеђен загарантован хонорар а пет послодаваца је ученике наградило додатним хонораром. Прошли су и обуку коју је одржала Миланка Шњегота, испред Kлуба за тражење посла, који дјелује при Заводу за запошљавање Републике Српске, а научили су како да се представе послодавцима и прикажу своје квалитете.

Учешће у пројекту узела је ученица трећег разреда економске школе ЦСШ “Петар Kочић” Србац, Ирина Kљајчин, која је била ангажована у удружењу “Ц.Е.З.А.Р.”.

“Пријавила сам се ради стицања нових искустава и дружења. Моја порука за младе је да своје слободно вријеме искористе како би стекли радне навике и стекли нова пријатељства која им могу бити од корити у наставку живота”, рекла је Ирина.

Марија Нуждић из четвртог разреда гимназије каже да је била ангажована 40 радних сати у Апотеци Голић одакле носи само лијепе утиске.

“Сви су се трудили да ми дају што више посла и укључе ме у готово све активности тако да сам и ја покушала да обављам што више уз њих. За овај пројекат имам само препоруке”, рекла је Марија.

Василије Стојић из другог разреда машинске школе каже да је стекао корисно искуство радећи у предузећу “Тексопром” које се бави дрвопрерадом.

“Свидјело ми се како тече рад у производњи и препоручио бих свима да се идуће године пријаве у што већем броју”, рекао је Василије.

Подршку програму пружио је и власник предузећа “Тандем ГД”, Душко Ивковић, који је рекао да му се допала ова идеја јер корист од тога имају сви учесници.

“Средњошколци су стекли искуство и зарадили хонорар а ми из привреде на овај начин добијамо прилику да дођемо до квалитетне радне снаге. Надам се да ће пројекат бити препознат од надлежних институција и да ће средства бити још већа у идућој години”, рекао је Ивковић.

Додјели сертификата присуствовао је и начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић а приказан је и завршни филм на којем су представљена искуства ученика и њихови утисци током једномјесечног програма.

Погледајте филм о пројекту “Запосли средњошколца”:

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish