Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Женски фудбалски клуб “Слога“ добио нову управу, предсједник клуба Душко Ивковић

Женски фудбалски клуб “Слога“ добио нову управу, предсједник клуба Душко Ивковић

Женски фудбалски клуб “Слога“ Србац, који се такмичи у Првој лиги Републике Српске, за кратко вријеме остварио је велики напредак и запажене резултате а недавно је за предсједника клуба именован Душко Ивковић из Српца.

Kапитен екипе Наташа Ивковић каже да је у клубу било доста проблема у претходном периоду али да је сада стабилизовано стање. Како каже, добили су нову управу и све је промијењено осим дјевојака које вриједно тренирају.

„Kлуб је основан 2018. године. Тренутно окупља 18 дјевојака различитог узраста са којима ради тренер Миодраг Њежић. Тренинге одржавамо три пута седмично на помоћном терену Слоге а циљ нам је да се пласирамо међу прва три мјеста. Вриједно радимо, осјећамо се спремно и планирамо нове спортске успјехе“, рекла је Наташа.

Она додаје да је почела тренирати још 2005. године са дјечацима у Школи фудбала “Дрим тим“ а онда се укључила у рад Женског фудбалског клуба „Борац“ у Бањалуци.

“Била сам и у јуниорској кадетској репрезентацији и активно сам се бавила фудбалом до 2014. године када сам престала због студија у Београду. Поново сам се вратила у Србац и наставила рекреативно прије двије године а сада тренирам озбиљно и жеља ми је да будемо барем на другом мјесту у Првој лиги. Моја обавеза као капитена је да ван терена координирам однос између тренера и игтрачица и пазим на атмосферу у клубу која је сада баш добра, а дружимо се и на терену и ван њега”, истиче Наташа.

Додаје да је било доста проблема у клубу а првенство су почеле прошле године поразом 5:0 од екипе која је сезону завршила на посљедњем мјесту.

“Та три бода су нас коштала касније али тада нисмо биле уигране. Зато смо радиле у току првенства и рад се исплатио. Јесењи дио смо завршиле на предзадњем мјесту а прољећни на трећем, тако да се труд исплатио”, каже Наташа.

Имали су и доста финансијских проблема али сматра да је то сада ријешено.

“Финансијски смо обезбијеђени, остварена је добра сарадња са општином а трудимо се да остваримо сарадњу и са другим клубовима. Имали смо пријатељску утакмицу са Борцем из Бањалуке и одмах након утакмице и дружење са екипом Љубића. Трудићемо се да постане пракса да се дружимо са екипама које нам долазе у госте и тако остваримо што бољи контакт са екипама из наше лиге али и са другима”, каже Наташа.

Прошле године је направљен значајан искорак у односу на рад клуба од оснивања до данас.

“Сезону смо завршили на трећем мјесту, имали смо амбиције да будемо други али и поред труда нисмо имали спортске среће. Ове године имамо исте амбиције али три првотимке су нам повријеђене, тренутно су на штакама па чекамо да се опораве”, каже Наташа.

Чланица клуба Вишња Санчанин каже да је примјетан напредак и интересовање за женски фудбал.

„Мислим да смо превазишли то зашто дјевојке играју фудбал. Свим нашим пријатељима је то симпатично, почели су да прате утакмице и да долазе дјечаци са нама на тренинге а кад гостујемо имамо и ми своје навијаче који иду са нама у аутобусу и не само да нас не осуђују већ имамо њихову подршку и овим путем их поздрављамо и позивамо да буду уз нас и даље“, каже Вишња.

Додаје да је у клубу од самог почетка и да је за њу тренинг бијег од стварности. Иако је то физички напор, представља јој психичко олакшање.

“Од малих ногу сам са татом играла фудбал и тад се родила та љубав. Прво сам ишла са друштвом њега гледати како игра сеоски фудбал а послије су они мене полако прихватили и тако сам почела. Онда кроз школу и дружење са пријатељицама љубав према лопти је била све већа и укључила сам се 2018. године у Женски фудбалски клуб “Слога“. И поред обавеза око школе желим наставити са фудбалом и није битно да ли ћу напредовати или не, најважније је да играм“, каже Вишња.

Наглашава да јој је најтеже пао пораз против екипе Спартака кад им је измакло друго мјесто на табели.

„То је било у прошлој сезони и то нам је био најтежи пораз. Сјећам се да смо се враћале са утакмице из Прњавора, побједа је била 12:2 а ми нисмо биле толико срећне баш због пораза са Спартаком. Од побједа морам издвојити утакмицу са Приједором јер то је била посљедња утакмица првенства гдје нам је требала побједа, а Андреа Ивановић је морала да постигне два поготка како би била најбољи стријелац првенства“, каже Вишња.

Њихова саиграчица Андреа Игњатић каже да јој је један од узора, што се тиче женског фудбала, играчица Барселоне Алексија која је прошле године освојила златну лопту и јако јој се свиђа њен стил игре.

„Ученица сам деветог разреда основне школе у Српцу. Још од малена сам уз тату слушала како је он играо фудбал и био ми је узор. Почела сам и ја играти када смо негдје одлазили код пријатеља или кумова. Кренула сам тренирати са 10 година а након двогодишње паузе опет сам се вратила са 12 година фудбалу и наставила тренирати са дјечацима у клубу. Оснивањем женског клуба у Српцу укључила сам се одмах на почетку 2018. године”, каже Андреа.

Пролази одличним успјехом и како каже, све се стигне научити јер ко хоће може све.

“Вољела бих да се у животу бавим фудбалом али то ће све доћи временом. Тренутна жеља ми је да заиграм у репрезентацији, можда се то једном и оствари“, каже Андреа.

Дјевојке су једногласно поручиле да нису оне одабрале фудбал него је фудбал одабрао њих и позивају дјевојке које се осјећају као њих три да дођу и да им се прикључе а оне гарантују да ће се уклопити.

„Позивамо дјевојке свих узраста, чак и млађе јер у будућности имамо план да формирамо и кадетску екипу, односно да имамо млађе селекције, тако да већ сад можемо почети са уписом, а најлакше је да нас контактирају путем наше фејсбук странице. Апелујемо да нам се придруже и дјевојке које имају страх да нису довољно добре и да се неће уклопити. Имамо побољшане услове рада, рефлекторе за ноћне тренинге а у току је изградња нових свлачионица. Имамо опрему, финансијску подршку Општинске управе и преостаје нам да се развијамо и омасовљујемо рад нашег клуба“, кажу Наташа, Вишња и Андреа.