Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Дружење чешких потомака из Нове Веси и Славонског Брода

Дружење чешких потомака из Нове Веси и Славонског Брода

У Новој Веси је ових дана одржано дружење чланова Удружења Чеха “Чешка беседа” из Нове Веси и Славонског Брода на којем су евоциране успомене на прошла времена и досељавање чешких породица из Чешке и Моравске области 1894. године у ненасељен простор општине Србац, гдје су основали насеље и дали му име Ново Село-Нова Вес.

Вјекослав Kратофил, предсједник Удружења “Чешка беседа” из Нове Веси, рекао је да је група од око 15 чешких потомака из Славонског Брода изразила жељу да посјети гробове својих предака који су некада насељавали ово подручје, након чега су организовали симболично дружење.

“Окупило се и око 15 наших чланова из Нове Веси, а сви заједно смо посјетили мјесно гробље и запалили свијеће у цркви Мале Госпојине у нашем селу. Потом смо се дружили уз музику и угодан разговор до вечерњих часова”, рекао је Kратофил.

Он додаје да је 2. септембра у Новој Веси планирано традиционално окупљање чешких потомака из БиХ, Хрватске и других земаља а том приликом ће се обиљежити 129. годишњица од досељавања Чеха на ове просторе.