Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Бик фест у Ситнешима очувао традицију сеоских дружења

Бик фест у Ситнешима очувао традицију сеоских дружења

Нема опстанка и развоја села без окупљања и дружења на којима се његују традиција и обичаји и промовишу све благодети сеоског живота, порука је са четвртог по реду Бик феста у Ситнешима који је данас окупио више стотина посјетилаца из Српца, околних градова и дијаспоре.

Група Ситнешана која је организовала овај догађај, припремила је бика на ражњу тежине 743 килограма, који је набављен на фарми Милоша Илића у Ситнешима, а конзумација за све присутне је била бесплатна.

Милован Поповић, један од чланова организационог одбора, рекао је да су се у највећем броју одазвали посјетиоци из Српца и околних села, а један број њих је стигао из Словеније, Њемачке, Холандије и других земаља.

“Жељели смо да отргнемо од заборава некадашња сеоска дружења а изабрали смо период када долази већи број наших суграђана из иностранства. Наша идеја је прихваћена још од првог Бик феста и сваке године број посјетилаца је на завидном нивоу, што потврђује да је друштвени живот на селу итекако активан”, рекао је Поповић.

Припрема бика почела је још у петак навече око 20 часова а трајала је током цијеле ноћи и данашњег дана. Веома је захтјевно испећи једног оваквог бика а на том послу је било ангажовано шест мајстора које је предводио искусни Драган Алексић.

“Припремили смо разне зачине и специјални сос како месо не би било жилаво и како би имало специфичан укус и мирис. Најважније од свега је да су сви били задовољни а неки су се враћали по своју порцију и по четири до пет пута”, рекао је један од мајстора Вид Бабић, додавши да су на организацији манифестације била ангажована чак 32 мјештанина.

Подршку организацији Бик феста пружили су Министарство трговине и туризма Републике Српске и Општина Србац.

Манифестацију је посјетио министар трговине и туризма Денис Шулић који је рекао да није изостала финансијска подршка Владе Републике Српске и додао да се лично увјерио у ентузијазам и упорност мјештана који се свесрдно труде да сачувају континуитет овог догађаја.

“На овај начин чувамо истинске вриједности и традицију. Бик фест има важност и са туристичког аспекта али је највећи значај у окупљању народа. Драго ми је што је посјећеност велика и надам се да ће расти из године у годину”, рекао је Шулић.

У Ситнешима је данас са сарадницима боравио и начелник општине Млађан Драгосављевић који је рекао да је ова манифестација подржана из општинског буџета у склопу програма културних и спортских манифестација.

“Мјештани су се окупили у великом броју и шири се позитивна енергија кроз необавезан вид дружења. Увјерио сам се у висок ниво организације а то су препознали и у Министарству трговине и туризма који су финансијски подржали овај догађај”, рекао је начелник Драгосављевић.

Данашњој манифестацији присуствовала је и министар финансија у Влади Републике Српске, Зора Видовић, што је по ријечима начелника Драгосављевића, још једна потврда колику репутацију има овај догађај у Влади Републике Српске.

Бик фест у Ситнешима данас су посјетили и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Kојић, посланик Народне скупштине Републике Српске Радојица Видовић, замјеник начелника општине Владимир Гужвић, предсједник Скупштине општине Милош Будић, начелници општинских одјељења Зорица Стаменић, Душко Митрић и Дарио Kресојевић, одборници Скупштине општине Србац и други гости.