Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Бесплатни дерматовенеролошки прегледи акни у марту

Бесплатни дерматовенеролошки прегледи акни у марту

Удружење доктора за кожне и полне болести “CUTIS” из Бањалуке организује бесплатне прегледе на подручју цијеле БиХ, у оквиру кампање “Покажи се 2023” посвећене борби против једне од најучесталијих кожних болести данашњице – акни.

Kампања ће бити реализована у приватним дерматовенеролошким ординацијама на подручју цијеле БиХ од 1. до 31. марта. Учесници кампање су дужни обезбиједити најмање четири бесплатна прегледа акни а Специјалистички центар “Хемера” из Српца обезбиједиће осам бесплатних прегледа 22. марта 2023. године.

Заинтересовани могу резервисати термин путем портала estetica.hr ОВДЈЕ.

Предсједник Удружења доктора за кожне и полне болести “CUTIS”, дерматовенеролог Јелена Петковић-Дабић, која је поријеклом из Српца, каже да је циљ да се подигне свијест о важности адекватног дерматолошког лијечења акни, као и да се појединцима омогући правовремена љекарска помоћ.

“Акцију смо покренули испред нашег удружења које чини више од 40 дерматовенеролога са подручја БиХ а у сарадњи са хрватским порталом estetica.hr. То је акција која се спроводи на подручју Републике Хрватске већ другу годину и која је изузетно успјешна у смислу великог одзива пацијената који се јављају на бесплатне прегледе. Самим тим желимо и ми подићи свијест везано за лијечење акни и правовремено обраћање дерматологу“, рекла је Петковић-Дабић.

Она је нагласила да је једини начин резервисања бесплатних термина путем наведеног сајта.

“Kликом на банер “Покажи се“ у менију ће се поред Хрватске појавити и БиХ, затим градови Бањалука и Сарајево, јер у акцији за БиХ учествују дерматовенеролошке клинике и дерматолози са подручја бањалучке регије. Најприје одаберите град, потом жељену здравствену установу у којој желите обавити преглед, те понуђени термин. Резервације ће бити отворене све до попуњавања предвиђеног броја термина. Након пријаве и успјешне резервације, обавјештење о потврди термина биће послано на мејл адресу наведену у пријавном обрасцу“, рекла је Петковић-Дабић и додала да ће она обављати прегледе пацијената у Српцу.

У акцију је укључено око 15 дерматолошких поликлиника из БиХ и биће обезбијеђено 100 бесплатних прегледа акни за пацијенте у периоду од 1. до 31. марта.

Др Петковић-Дабић се захвалила и пријатељима који су подржали овај пројекат и истакла да ће свако од пацијената који се наручи за бесплатан преглед акни, уз дерматовенеролошки преглед, добити на поклон бесплатне узорке свих дермокозметичких производа за лијечење који су им у почетку неопходни, од стране њихових спонзора: “Биодерма“, “Уриаге”, ”Галеника БиХ” и “Дерм-Медик”.

“Први корак било каквих промјена на кожи, а поготово акни које су видљиве и које сами можемо препознати да се ради о том проблему, неопходно је јавити се дерматологу. Прегледамо и бебе од првог дана живота и немојте се устручавати уколико примијетите да ваше дијете већ у неком узрасту има акне. Оне се јављају већ од осме године живота, а најучесталији је период од осме до петнаесте године тако да слободно родитељи могу потражити стручну помоћ од дерматолога”, каже Петковић-Дабић.

Kако пацијенту објаснити да је то један дуготрајан процес, то је, према њеним ријечима, највећи изазов.

“Пацијент треба прихватити да је то дуготрајно и упорно лијечење. Чим нам пацијент дође и са врата каже да има проблем акни, оно што му прво кажемо је да ће тај период лијечења трајати сигурно шест мјесеци а можда и дуже. Kад то пацијент схвати, онда немамо никаквих проблема и успјех је загарантован”, рекла је Петковић-Дабић.

Обзиром на убрзан начин живота, кориштење доста мејкапа и шминке, загађеност ваздуха, околину и неке физичке активности, поготово код пацијената који имају повећану физичку активност и већи број тренинга, др Петковић-Дабић је савјетовала да је најбитније умивање коже.

“Свакодневно умивање два пута дневно са препаратима за масну кожу, односно против замашћивања коже, оно је чиме ћемо превенирати појаву акни, а уколико се јаве и након редовног хигијенског третмана, односно чишћења и умивања лица, ту смо за даље кораке”. рекла је она.