Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Kавкаски овчари Александра Сулеме из Брезовљана плијене љепотом

Kавкаски овчари Александра Сулеме из Брезовљана плијене љепотом

Александар Сулема (31) из Брезовљана већ три године узгаја кавкаске овчаре који су вијековима познати као заштитници стада и породичног дома од дивљих предатора.

Важе за једну од највећих звијери међу овчарским псима, али и за вјерне и поуздане чуваре што је опредјелило Сулему да се посвети овој неустрашивој пасмини коју посједују ријетка домаћинства у Српској.

На породичном имању има седам кавкаских овчара које је набавио у Зрењанину у одгајивачници „Руска нада“, а постао је богатији и за петоро штенади. Kако каже, сви чланови породице му помажу, што доста олакшава бригу о њима.

– То су добри и племенити пси који се јако вежу за дом у којем бораве и свог газду чије покрете непрестано прате. На опрезу су када је ријеч о непознатим особама што не чуди јер су кроз историју одгајани да чувају стоку од разних грабежљиваца, а користили су га и ловци, иако се данас углавном држе као кућни љубимци и остварују добру везу са дјецом из свог домаћинства – рекао је Сулема.

Његови мужјаци достижу 87 центиметара висине у гребену а тежину око 85 килограма док су женке високе од 69 до 75 центиметара и тешке до 75 килограма. Храни их најчешће пилетином и јунетином а обезбиједио им је и довољно простора за трчање и игру, што према ријечима Сулеме, њихова пасмина јако обожава.

– Захтјевају доста пажње али што им се више пружи они врате дупло. Иако су зимски пси, добро су се прилагодили нашим условима. Љети им адаптирамо базене у којима јако воле да се расхлађују – каже Сулема.

Ове псе прихватила је већина кинолошких удружења широм свијета а Сулема их је често водио на разне изложбе и освојио бројна признања.

– Сви су добијали високе оцјене а један од мужјака је проглашен и за младог шампиона Републике Српске и БиХ. Поред њих имам и још једног шарпланинца и два хаскија – каже Сулема.

По струци је водоинсталатер а приходе, између осталог, зарађује узгојем љешњака који је у седмој години засада и даје добар род.

– Моји планови су одувијек били да се задржим у свом мјесту и мислим да се на овим просторима може лијепо живјети само је потребно мало више труда и рада – истакао је Сулема.

Планина Kавказ дом је кавкаског овчара и овај пас постоји од давнина а програми селективног узгоја започели су двадесетих година прошлог вијека. Првенствено је познат по чувању стада, али се у Европи користи и као полицијски пас. Kавкаски овчари кориштени су за заштиту Берлинског зида, а када се зид срушио, ови су пси даровани њемачким породицама.