Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Хуманисти из Аустрије помогли породици Лешчешин из Горњих Срђевића

Хуманисти из Аустрије помогли породици Лешчешин из Горњих Срђевића

Да породица Пере Лешчешина из Горњих Срђевића неће остати заборављена након велике трагедије која им се десила, када је Перо настрадао а иза себе оставио супругу и четворо малољетне дјеце, потврдили су хуманисти из мјеста Блуденц из Аустрије, Раде Вученовић и Перо Селехијевић, који воде поријекло из Горњих Срђевића, а тренутно су на привременом раду у иностранству.

Чим су чули за ову трагедију, организовали су хуманитарну акцију у оквиру KУД “Завичај” који дјелује у том аустријском мјесту.

“У оквиру KУД-а смо одмах скупили одређену финансијску помоћ. Обишли смо породицу Лешчешин и видјели шта им је неопходно у овом тренутку. Набавили смо нове ормаре и кревете за дјецу и данас ћемо им уручити ту врсту помоћи. У ову акцију укључило се 77 породица. Занимљиво је рећи да међу њима има и Хрвата и Бошњака као и једна избјегличка породица из Сирије а посебна захвалност иде Горану Татићу и Слободану Ђукићу из Линца“, каже Раде Вученовић.

Перо Селехијевић каже да их је све дубоко потресла трагедија породице Лешчешин те да је одзив за учешће у хуманитарној акцији био одличан.

“Чим смо чули за ову трагедију организовали смо се и сакупили помоћ од срца која за нас не представља велики износ новца али сигурно да ће породици Лешчешин добро доћи“, рекао је Селехијевић.

Да се на овом неће стати потврдио је Раде Вученовић и позвао све људе добре воље да се у складу са својим могућностима укључе у акцију помоћи породици Лешчешин.

“Нас педесет породица који тренутно радимо у Аустрији смо се договорили да у наредне три године на посебан рачун породице Лешчешин уплачујемо по 10 еура мјесечно како би дјеца имала сигуран извор мјесечних примања. Захвалио бих се и начелнику општине Млађану Драгосављевићу који је обећао помоћ овој породици“, закључио је Вученовић

Добри људи су већ показали велико интересовање да помогну, а прве новчане прилоге породица је добила из Америке, Аустралије и још неких земаља.

Породица Лешчешин је у протеклом периоду била корисник мјесечне накнаде у износу од 100 KМ, која је предвиђена правилником о пронаталитетној политици Општине Србац за породице са четворо и више дјеце, а од јануара идуће године мјесечни износ ће бити повећан на 400 KМ, односно стотину KМ по дјетету, све до завршетка њиховог школовања.

Општинска управа Србац ће такође издвојити једнократну новчану помоћ за завршетак опремања њихове нове породичне куће.

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish