Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У Центру средњих школа одржан Дан отворених врата, Дан спорта и Сајам предузећа за вјежбу

У Центру средњих школа одржан Дан отворених врата, Дан спорта и Сајам предузећа за вјежбу

Данас је за ученике деветих разреда основних школа са подручја општине Србац у Центру средњих школа „Петар Kочић” Србац, организован Дан отворених врата и презентација занимања, а потом и Дан спорта за средњошколце и Сајам предузећа за вјежбу.

Основце и њихове наставнике поздравили су директор центра Миленко Живанић и педагог Жарко Брканлић који су им се захвалили на доласку и пожељели угодан боравак, а потом су ученици обишли учионице и присуствовали презентацији занимања која ће моћи уписати у наредној школској години.

Директор центра Миленко Живанић каже да је стручна служба школе у претходном периоду обишла све основне школе и одржала родитељске састанке те упознала ученике са будућим занимањима.

“Данас смо организовали Дан отворених врата за ученике деветих разреда основних школа са подручја општине Србац и Дан спорта за средњошколце. До сада смо организовали крос када је у питању Дан спорта а ове године смо се одлучили да то буду игре и такмичења у малом фудбалу, одбојци и шаху. А након спортских такмичења гости су нам били ученици деветих разреда који су обишли учионице и присуствовали презентацији занимања која ће моћи уписати у наредној школској години.
Неки су данас први пут у нашој школи и надам се да ће велика већина њих бити наши ученици следеће школске године”, рекао је Живанић.

“Наши ученици четвртих резреда економских и банкарских техничара имају практичну наставу у оквиру које се оспособљавају за отварање предузећа и ми то зовемо виртуелна предузећа за вјежбу. Да би они представили све оно што су урадили поставили су штандове у холу школе и припремили Сајам предузећа гдје се код банкара могло трговати а наравно и са економистима одрађивати онај дио посла који они нуде на виртуелан начин. То даје могућност да ученици кроз своју практичну наставу искажу своје способности и афинитете и осјете неке потешкоће и проблеме са којима би се могли сусрести у наредном школовању и раду и све у свему сва та активност доприноси њиховом оспособљавању за позив којим ће се бавити”, рекао је Живанић и додао да је цјелокупан тим показао заиста велику озбиљност и професионалност у представљању пет предузећа и банака.

Сајамску манифестацију су са ученицима водиле професорице економске групе предмета Весна Совиљ и Адријана Вученовић.

Професорица Адријана Вученовић која је са ученицима формирала три предузећа за вјежбу: Предузеће мобилних телефона “ЛМНТ”, “Kућу среће” и Месницу “Три прашчића” каже да су се и ове године традиционално окупили за Дан отворених врата у жељи да на један интересантан начин ученицима деветих разреда прикажу будућа занимања за која би се они требали опредјелити.

Задовољна идејама које су представили ученици завршних разреда је и професорица Весну Совиљ која је са банкарским техничарима кроз наставни процес формирала двије банке за вјежбу.

“Жељели смо неке одређене активности које су карактеристичне за наставни процес у нашој школи да их визуелно прикажемо, да их омасовимо и дамо прилику будућим генерацијама да дођу до једне одлуке везано за упис будућег занимања. Ове године смо то мало проширили зато што струка економија-право-трговина има и образовни профил банкарски техничари па су и банкарски техничари кроз наставни процес у овој школској години кроз банкарску обуку формирали банку за вјежбу”, рекла је Совиљ.

Ученице четвртог разреда Економске школе смјер банкарски техничар Ирина Kљајчин и Сара Гужвић су формирале са својим тимовима банке за вјежбу “Синт инвест банку” и “Kомплекс банку”.

“У склопу редовне наставе формирали смо банку за вјежбу и опредјелили смо се за рад са привредом. Наша банка се зове “Синт инвест банка” и чине је Николина, Дајана, Дијана, Сара и Ивана. Захваљујемо се радном колективу школе поводом ове манифестације”, рекла је Сара.

Ирина Kљајчин каже да су у склопу наставног предмета банкарска обука направили банку за вјежбу, као што су наши економисти направили предузеће за вјежбу.

“Током цијеле школске године смо припремали банку за вјежбу и радили све као права банка и дошли до крајњег резултата а то је овај наш штанд. Послали смо захтјеве нашим ученицима и професорима да их попуне и помоћу тих налога смо им отворили платне картице и креирали посебан новац за њих”, рекла је Ирина.

Ученици четвртог разреда Економске школе Лука Игњатић и Ленка Kасагић представили су са својим тимовима виртуелна предузећа у оквиру занимања економски техничар.

“Предузеће “Три прашчића” је једна месница кроз коју ми учимо како функционише сама продаја производа. Сматрам да је ово један одличан начин да научимо како изгледа суштина и пракса стварног рада у привреди и мислим да је ово манифестација која се треба одржавати”, рекао је Игњатић.

“У нашем предузећу смо у склопу практичне наставе имали прилику да презентујемо млађим генерацијама нашу Економску школу у што бољем издању и приказ шта се у протекле 4 године дешавало. Овом приликом се захваљујем нашим професорима и директору школе на организовању манифестације и позивам нове генерације да упишу средњу школу у Српцу”, рекла је Ленка.

У жељи да што свечаније дочекају ученике завршних разреда основних школа, србачки средњошколци су за њих припремили богат културни програм у којем су кроз игроказ на шаљив начин у холу школе приказали 11 занимања која су им на располагању.

У програму су учествовали и чланови Ансамбла народних игара “Ани” Лијевче из Разбоја Љевчанског.