Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У Српцу обиљежен Дан побједе над фашизмом

У Српцу обиљежен Дан побједе над фашизмом

У организацији СУБНОР-а и уз подршку Општине Србац, данас је у Српцу обиљежен 9. мај – Дан побједе над фашизмом.

Обиљежавању овог значајног датума на Партизанском гробљу у Српцу присуствовале су делегације Општине Србац на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем, Амбасаде Пољске у БиХ на челу са конзулом Богданом Kожињовским, затим делегације СУБНОР-а Србац, Борачке организације општине Србац, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида, Полицијске станице Србац и младих СНСД-а Србац.

Они су положили цвијеће у знак сјећања на 56 погинулих бораца разних ратних јединица НОР-а који су страдали током рата на подручју наше општине и 27 погинулих бораца пољског батаљона.

Предсједник СУБНОР-а Србац, Богдан Давидовић, говорио је о настанку фашизма и нацизма, који се претворио у најкрвавији рат свјетских размјера.

“Питате се зашто увијек подсјећамо на догађаје од прије 78 година. Одговор је зато што је бивша Југославија у том рату имала 1,7 милиона жртава. Данас се сјећамо и наших бивших суграђана Пољака који су се укључивали у партизанске јединице а 7 .маја 1944. године у Новом Мартинцу је основан пољски партизански батаљон са 200 бораца који се борио на подручју Српца, Прњавора, Дервенте, Бањалуке, Добоја и Зенице. На овом мјесту је поред 56 бораца партизанских јединица сахрањено и 27 бораца пољске националности погинулих у борбама за ослобођење од фашизма”, рекао је Давидовић.

Он је подсјетио присутне да је у Другом свјетском рату Србац имао 468 погинулих бораца, 506 цивилних жртава рата, преко 300 рањених и 296 заробљеника и позвао млађе генерације да наставе обиљежавање оваквих датума, како би се сјећања на страдале сачувала од заборава.

Kонзул Амбасаде Пољске у БиХ, Богдан Kожињовски истакао је да је Пољска била прва земља коју је окупирала нацистичка Њемачка.

“Искуства ових простора из Другог свјетског рата су слична онима из Пољске. Није случајно да су најбројнији партизански одреди били у Пољској и Југославији, ако не рачунамо руске јединице. Пољаци изнад свега цијене част и слободу и у тој борби стоје у првом реду као ви овдје. Да није тако, не бисмо стајали тужни, али и поносни на своје претке. Ово гробље доказује да Пољаци са ових простора нису избјегли борбу већ су се укључили у партизанске јединице и борили се против фашизма. У Пољској постоји изрека “За вашу и нашу слободу”, рекао је Kожињовски.

Начелник општине Млађан Драгосављевић честитао је данашњи празник и рекао да се локална заједница у Српцу труди да обиљежи све значајне датуме из историје овог краја.

“Морамо бити свјесни овог великог датума, поготово ако имамо у виду данашњу ситуацију у свијету и нагласио бих потребу традиције сјећања које треба да пренесемо на млађе генерације”, рекао је Драгосављевић.

Након Партизанског гробља, цвијеће је положено на централном спомен обиљежју и на спомен бисте народних хероја из Другог свјетског рата – Данка Митрова, Здравка Челара и јединог србачког хероја Саве Вујановића Жуће које се налазе у парку Основне школе “Јован Јовановић Змај” у Српцу.

Више фотографија можете погледати у фејсбук групи Општине Србац ОВДЈЕ.