Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

У Српцу обиљежен Дан несталих и погинулих бораца

У Српцу обиљежен Дан несталих и погинулих бораца

Служењем парастоса и полагањем вијенаца у спомен соби у Српцу данас је обиљежен Дан несталих и погинулих бораца у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Цвијеће су положиле породице погинулих бораца, представници Општине Србац на челу са начелником општине Млађаном Драгосављевићем, делегације Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Борачке организације општине Србац, Удружења ратних војних инвалида и СУБНОР-а.

Парастос је служио протонамјесник Александар Kустурић, који је на обиљежавање овог значајног датума довео ученике седмог разреда Основне школе “Јован Јовановић Змај“ из Српца.

Драгутин Станојевић, предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, рекао је да према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, још увијек се трага за 1.646 несталих лица, од којих је 1.011 цивила, међу којима је 312 жена и дјеце, те за 623 нестала припадника Војске Републике Српске и 12 припадника МУП-а.

Станојевић је додао да је са подручја општине Србац 147 бораца дало своје животе, а за десеторицом се још увијек трага.

“Kада су у питању нестали, морам рећи да смо огорчени, јер је овај процес у тоталном застоју, посебно ако узмемо у обзир да је у овој години идентификовано само једно лице српске националности. Републичка организација је од оснивања Института за нестале БиХ била незадовољна бројем пронађених посмртних остатака српске националности, јер је за 15 година рада пронађено само 66 српских тијела, док је оперативни тим проналазио годишње 250 тијела. Због незадовољства радом, донесен је закључак да се институт укине и да се тражење врати на ентитетске комисије или тотално реформише, али се то још увијек није десило“, рекао је Станојевић.

Истакао је да су увреде и провокације током марша “Стазом егзодуса” показатељ да се српске жртве омаловажавају, те да је БиХ апсурдна држава у којој неки раде шта хоће, не сносећи никакву одговорност за своје поступке.

Начелник општине Млађан Драгосављевић је истакао да је данашње окупљање још један начин да се искаже захвалност настрадалима и позвао грађане на јединство у циљу очувања Републике Српске. Он је похвалио долазак ученика, истичући да су млади ту да страдале чувају од заборава.

“Ове године је покренута активност одржавања историјских часова у школама на подручју наше општине, што је одлична идеја, јер на тај начин ми старији, који смо учесници и свједоци ратних дешавања, на млађе генерације преносимо културу сјећања и осјећај захвалности. Наша Република Српска ће живјети онолико дуго колико ми будемо чували сјећање на оне које су у њене темеље уградили своје животе, а сјећања ћемо најбоље сачувати преносећи их на наше потомке“, рекао је начелник Драгосављевић.