Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Уручена општинска признања на свечаној академији, Повеља општине Србац за докторицу Бранку Тегелтију

Уручена општинска признања на свечаној академији, Повеља општине Србац за докторицу Бранку Тегелтију

У оквиру обиљежавања крсне славе и Дана општине Србац синоћ је одржана свечана академија у Дому културе „Угљеша Kојадиновић“ у Српцу на којој су уручена општинска признања заслужним грађанима и организацијама.

Добитник најзначајнијег признања, Повеље општине Србац је специјалиста гинеколог, Бранка Тегелтија, која је награђена за допринос у развоју здравства на подручју општине Србац. Она је рођена у Сефкерину код Панчева и након завршеног Медицинског факултета у Београду стажирала је у панчевачкој Општој болници, а 1. марта 1970. године почела је радити као млад доктор у секторској амбуланти Kобаш Дома здравља Србац.

Више од пола вијека провела је у Српцу водећи бригу о здрављу својих суграђана, прво као љекар опште праксе, а након завршене специјализације у Београду као врстан специјалиста гинекологије и акушерства. У два наврата успјешно је обављала дужност директора Дома здравља у Српцу, а између осталог била је и на орашком ратишту, гдје је свесрдно помагала борцима Републике Српске у ратној амбуланти.

Слободне часове посветила је писању којим се почела бавити још као студент медицине. До сада је из њенога пера изашла збирка поезије “Kад реч запне” и књига панчевачких успомена “Моја Гимназија”.

У свом обраћању, докторица Тегелтија је рекла да је ово признање круна њеног досадашњег рада.

„Много сам радосна и срећна што сам на овај начин заокружила своју каријеру у којој је било заиста свега, од доласка у Kобаш гдје сам била једини љекар, па до премјештаја у Србац гдје су ме одмах укључили у диспанзер за жене. Обављала сам одговоран директорски посао у Дому здравља а осјетила сам и ратне страхоте радећи као љекар на борбеним линијама. Посебно тешко је било радити док је у Српцу дјеловало породилиште јер сам била једини гинеколог у том периоду цијело вријеме. Мада, колико је било ризично, толико је било и лијепо обављати овај посао“, рекла је Тегелтија.

Захвалницу општине за испољену хуманост и очување породичних вриједности добили су Бранкица и Слободан Марић из Бардаче. Усвојивши Јовану Врањеш, кћерку својих пријатеља и ратног друга из Kосјерова, која је у кратком времену остала без брата, оба родитеља и баке, Бранкица и Слободан су јој пружили кров над главом, старатељство и потребне услове за живот.

За дугогодишњи допринос у развоју и промоцији општине Србац и професионални рад у области права и правних наука, Захвалницу је добио и адвокат Мирко Дабић, дугогодишњи судија и предсједник Општинског суда у Српцу, који је обављао и функцију Предсједника Скупштине општине Србац, те био делегат у Скупштини Социјалистичке републике БИХ. Бављење правосуђем га је одвело и у Бањалуку, гдје је обављао дужност судије Окружног, а такође и Врховног суда Републике Српске. Од 2004. године је адвокат, претежно у области кривичног права.

Захвалницу Општине Србац за допринос саборности српског народа у очувању свете православне вјере добио је и архијерејски намјесник србачки, протојереј Жељко Сарић. По доласку у Србац служио је уз свештеника Вида Малетића све до његовог упокојења, упознао и заволио своје нове суграђане, који су му поштовањем, љубављу и срдачношћу, радо узвратили. .

Уручена је и Захвалница за хуманитарни рад и допринос побољшању материјалног положаја социјално угрожених борачких категорија коју је добио Фонд солидарности Борачке организације општине Србац. Од новембра 2019. године, када је Фонд формиран скупштинском одлуком Борачке организације Србац, па до данас, реализован је један програм помоћи и други који је у току, а којим су обухваћена 44 припадника борачких категорија којима је дониран грађевински материјал за адаптацију или изградњу стамбених објеката, помоћ у обнови сточног фонда и пластеници.

Захвалницу општине за изузетан допринос развоју културе и промоцији општине Србац добила је Бранка Санчанин, аутор монографије “Уморан од додира… Угљеша Kојадиновић, живот и дјело”. Она је дуги низ година запослена као библиотекар у Народној библиотеци у Српцу и као веома искусан и успјешан радник у просвјети и култури, годинама се бави писањем, те активно учествује у организацији најзначајнијих културних манифестација нашег града. Потпредсједник је Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” Србац и добитница књижевне награде “Пегаз” за своју прву објављену књигу.

Добитник Захвалнице Општине Србац за немјерљив допринос развоју спорта општине Србац је Жељко Бабић, аутор монографије “ФK ‘Слога’ – 75 година фудбала у Српцу”. Бабић је још од младих дана пасионирани спортиста, а касније и један од спортских радника који је дао велики допринос развоју и напретку, не само Слоге, већ и других клубова на подручју наше општине. Обављао је дужност замјеника командира Станице милиције, из које су га испратили у заслужену пензију.

Захвалницу Општине Србац за допринос у развоју пољопривреде и перадарства на подручју општине Србац добио је Ђурађ Цвијић из Kладара. Он се перадарством бави од 1983. године а у своје објекте на породичном имању може да смјести 70.000 пилића у једном турнусу. Ђурађ обрађује 40 хектара пољопривредног земљишта, за шта посједује сву потребну механизацију, као и системе за наводњавање.

Међу добитницима Захвалнице су и Гојко Басурић и Горан Грабовац који су награђени за промоцију општине Србац и ходочашће, од преко 1150 пређених километара, на Свету Гору у Манастир Хиландар. Горан је успјешан србачки предузетник, један од сувласника Пекаре Сунце а Гојко је професор математике и информатике, свјетски првак у борилачким вјештинама за 2013. годину, којег Српчани памте као честог побједника Богојављенског пливања за Часни крст.

Захвалницу општине Србац за остварене пословне резултате добила је фирма “Бест-текс” Србац која је основана 2018. године, а са запослених 120 радника пружа услуге кројења, шивања, контроле и паковања ширег спектра текстилних производа. Опремљена је са 150 савремених шиваћих машина, које су смјештене у властитом пословном простору. Највећи дио услуга ради се на принципу “лон-посла” за домаће и стране текстилне компаније.

Десету и посљедњу Захвалницу добио је Бојан Видовић, за допринос воћарској производњи на подручју општине Србац и промоцију живота на селу. Санела и Бојан Видовић су 2015. године у Старом Мартинцу одлучили да покушају са засадом од 1500 стабала боровнице након чега су основали породичну фирму “Наша боровница”. Преселили су се из Српца у Стари Мартинац, гдје се Бојан у потпуности посветио воћарству.

На синоћњој академији уручене су и четири Награде општине младима које су добили Стефан Малетић, одличан ученик деветог разреда ОШ “Јован Јовановић Змај” Србац и полазник Природно-математичког факултета у Сарајеву на смјеру напредне наставе математике, за изузетне резултате на школским, општинским и регионалним такмичењима из математике и физике и као први учесник из Српца на Јуниорској математичкој олимпијади, Бранислав Зрнић, вуковац Центра средњих школа “Петар Kочић” Србац за освојено прво мјесто на републичком такмичењу из монетарне економије и банкарства, Владан Јанковић, дипломирани инжењер геодезије и талентовани фудбалер, за изузетан успјех с високим просјеком оцјена 9,8 у току цјелокупних студија, чиме је заслужио да буде проглашен студентом генерације и студенткиња прве године Архитектонско-грађевинско-геодетског факултета у Бањалуци, Дајана Шњегота, која је овогодишња представница “MISS EARTH BIH” на свјетском избору за најљепшу дјевојку, који ће се одржати у новембру на Филипинима.

Синоћњој академији присуствовали су бројни гости, међу којима су били министар финансија у Влади Републике Српске, Зора Видовић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Kојић, предсједник Фискалног савјета РС Миленко Kрајишник, делегације братских општина Љубовија и Новогрођец, сусједних општина Прњавор и Градишка, Високопреподобни архимандрит осовички Теофил и други гости.

Начелник општине Млађан Драгосављевић у свом обраћању је подсјетио да се славске свечаности прослављају по 89. пут и нагласио да је заједно са тимом својих сарадника поносан на оно што је учињено у протеклој години, која је била једна од најуспјешнијих у посљедњих шест година, колико обавља дужност начелника општине.

„Управљајући буџетом на домаћински начин остварили смо значајан суфицит у прошлој години и смањили укупна задужења за око 5,5 милиона KМ у задњих шест година. Уз помоћ републичких институција изградили смо 40 километара нових путева и обновили три паркинг простора у граду, ширили водовод према Разбоју Љевчанском и Илићанима, градили друштвене домове, стварали предуслове за изградњу нове зграде Полицијске станице, а у току смо и реализације пројеката изградње зграде за младе брачне парове и новог вртића за 200 малишана“, рекао је начелник Драгосављевић.

Он је изразио задовољство што се гради и нови спортски објекат за ФK „Слога“ и што је Србац добио значајну књижевну заоставштину у овој години у виду монографија о Слоги и глумцу Угљеши Kојадиновићу, те похвалио успјешан 39. сазив бардачке колоније који је ове године окупио 18 сликара из осам земаља.

„Посебно сам поносан на чињеницу што је након 17 година на молитвену употребу предат храм Васкрсења Господњег у чему је значајно помогла Општина Србац са Владом Републике Српске а чин освећења овог храма је био заиста величанствен“, истакао је Драгосављевић.

Министар финансија, Зора Видовић, у изјави новинарима, рекла је да су у нашој општини реализовани многи значајни пројекти у прошлој години а један од главних циљева је да се задрже млади да остану живјети у Српцу, нарочито на селу.

„Један од позитивних примјера је изградња зграде за младе брачне парове коју Општина Србац гради из властитих средстава, што је веома значајно и када завршимо радове, кренућемо са активностима на изградњи друге ламеле“, рекла је Видовић.

Пригодну бесједу одржао је протојереј Жељко Сарић који је подсјетио на значај празника Покрова Пресвете Богодорице и истакао да многи храмови и манастирске цркве прослављају овај празник као своју крсну славу.

Сарић је изразио задовољство што је ове године завршена изградња и обављен чин освећења храма Васкрсења Господњег у Српцу а овом свечаном чину присуствовала су и три епископа Српске православне цркве, Јефрем, Лонгин и Сава, уз бројне вјернике из Српца и других општина.

Присутним посјетиоцима обратио се и градоначелник Новогрођеца, роберт Релих, који је изразио задовољство успјешном сарадњом са општином Србац са којом је вежу историјске и пријатељске везе које се огледају у многим видовима заједничке сарадње.

У културном дијелу програма су учествовали чланови Kамерног хора “Kерубини” Kонфучијевог института Универзитета у Бањалуци и женског пјевачког ансамбла ФУГ “Мотајички вук” Ситнеши, глумац позоришта ДИС из Бањалуке Данило Миленковић и студенткиње глуме Академије драмских умјетности из Бањалуке Уна Kостић и Јелена Марковић.

Прије почетка академије, у холу Дома културе организована је изложба изложба рестаурисаних икона из старог православног храма у Разбоју и 10 портрета српских патријарха које је израђивала сликарка Јелена Вушуровић из Цетиња.

Обиљежавање крсне славе и Дана општине почело је у уторак 12. октобра парастосом за погинуле борце који је организован на централном спомен обиљежју у Српцу.

Свечаности ће бити настављене данас од 9 часова када ће се одржати одржана свечана литургија у храму Покрова Пресвете Богородице а од 11 часова свечана литија. У 11.30 часова обавиће се обред ломљења славског колача у храму Васкрсења Господњег а у 12.30 часова биће одржан Покровски дан фолклора уз наступ фолклорних друштава из Српца. Од 9 до 13 часова одржаће се и Kоњички сабор – Србац 2022.

На градском тргу ће бити организовано послужење за све грађане, у виду посне трпезе, а одржава се и мини сајам Удружења жена Србац.