Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Сјећање на погинуле борце из Горњих Срђевића и Пријебљега не блиједи

Сјећање на погинуле борце из Горњих Срђевића и Пријебљега не блиједи

У организацији Борачке организације општине Србац и мјесних борачких организација Горњи Срђевићи и Пријебљези у четвртак, 21. септембра је организован парастос за борце из ових мјесних заједница који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Парастос у Срђевићима служио је свештеник Ненад Ђурић, у присуству породица погинулих бораца, представника Општине Србац на челу са начелником Млађаном Драгосављевићем, делегација Борачке организације, Основне школе “Вук Kараџић” Ситнеши, Мјесне борачке организације Срђевићи и Мјесне заједнице Срђевићи.

Тиме је одата почаст за петорицу погинулих бораца из овог села, Алексу Вученовића, Душка Брковића, Славка Видовића, Мирка Обрадовића и Добривоја Николића.

Предсједник Одбора породица погинулих и заробљених бораца, Бранко Граховац рекао је да ће Борачка организација у складу са својим могућностима, радити и инсистирати на провођењу основних и најважнијих циљева дјеловања, а то су: заштита права и интереса својих чланова, очување Републике Српске и његовање традиције ослободилачких ратова.

Учешће у протеклом рату узела су 174 борца из овог мјеста.

Парастос код спомен обиљежја у Пријебљезима служили су протонамјесник Петко Вуковић и протојереј Жељко Сарић. Прије тога је извршено полагање цвијећа од стране породица погинулих бораца, представника Општине Србац на челу са начелником Млађаном Драгосављевићем, делегације Борачке организације општине Србац, СУБНОР-а, Општинске организације породица заробљених и погинулих и несталих цивила, Мјесне борачке организације Пријебљези и Мјесне заједнице Пријебљези.

Присутнима се обратио предсједник Борачке организације општине Србац, Горан Плотан, који је истакао значај оваквих скупова и захвалио свима који су одали почаст војницима који су дали животе за слободу српског народа.

Из Пријебљега је у Одбрамбено-отаџбинском рату учествовало 128 бораца Војске Републике Српске од којих су шесторица положила животе, а то су Мишо Савић, Милан Kесић, Микан Ракић, Синиша Маринковић, Момир Вукашиновић и Младен Kљајић.