Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Стигла анализа древног чамца из Повелича, стар више од пет вијекова

Стигла анализа древног чамца из Повелича, стар више од пет вијекова

Древни чамац, моноксил, који је пронађен крајем јула на обали Врбаса између Повелича и Бајинаца, стар је преко 500 година, потврдио је директор Завичајног музеја из Градишке, Бојан Вујчић.

Он каже да да је анализу извршио Институт „Руђер Бошковић“ из Загреба прошлог мјесеца и да, по свему судећи, потиче из друге половине 15. вијека.

“Претпоставља се да припада периоду око 1500. године или нешто раније, јер код оваквих анализа прецизност варира у раздобљу од 50 година. Овакви чамци кориштени су кроз историју, још од каменог доба до почетка 18. вијека и ради се о такозваној „лађи“ која је углавном служила као рибарски чамац”, каже Вујчић и додаје да је Завичајни музеј покрио трошкове анализе.

Још љетос је извршена његова конзервација а у плану је да буде изложен у будућим просторијама музеја.

“Чекамо да се заврши рестаурација зграде Вијећнице у Градишци, гдје ће бити прилагођене просторије за Завичајни музеј, тако да ће чамац добити мјесто које му припада, као један од централних експоната”, нагласио је Вујчић.

Моноксил стар више од пет вијекова пронашао је мјештанин Војо Ромић пецајући у такозваном Повеличанском пољу, на неприступачном дијелу Врбаса. Чамац дужине око 530 центиметара и ширине близу 90 центиметара, био је добро сачуван а успио га је извући неоштећеног кроз шуму и растиње заједно са оцем, рођацима и комшијама.

Сличан чамац, дужине око 4.5 и ширине пола метра, пронашли су прије девет година у кориту Врбаса Драгана и Златко Свобода из Повелича, приликом рибарења на Петковића ади, а тадашње процјене су биле да је стар преко хиљаду година.

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish