Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Средњошколски центар у Српцу добија бесповратна средства Регионалног Challenge Фонда

Средњошколски центар у Српцу добија бесповратна средства Регионалног Challenge Фонда

Три најуспјешнија конзорција, од укупно 26 пријављених из Босне и Херцеговине, одабрана су као добитници грантова у оквиру друге фазе пројекта Регионалног Challenge Фонда (RCF), а међу њима су Центар средњих школа “Петар Kочић” Србац, Техничка школа Бања Лука и Kатолички школски центар “Don Bosco” Техничко-обртничка школа Жепче.

Ријеч је о укупном износу од 1,012 милиона еура бесповратних средстава а захваљујући овим средствима добитници ће моћи улагати у опрему, инфраструктуру и обуку у институцијама за стручно оспособљавање.

Свечана церемонија додјеле грантова је организована у Сарајеву у просторијама Вањскотрговинске/Спољнотрговинске коморе Босне и Херцеговине (ВТK/СТK БиХ) и у присуству представника WB6 CIF, Амбасаде СР Њемачке, KfW, SDC, Министарства за образовање, науку и културу Зеничко-добојског кантона и Министарства просвјете и културе Републике Српске, Регионалног Challenge Фонда и награђених конзорција.

Миленко Живанић, директор Центра средњих школа “Петар Кочић” је нагласио да је ово други велики пројекат у задње четири године који се реализује у њиховој установи. Послије завршетка пројекта Енергетске ефикасности вриједности од преко милион конвертибилних марака, чиме су услови рада и одвијања наставе у овој образовној установи подигнути на далеко виши ниво, овим пројектом RCF фонда и новим износом бесповратних средстава гранта од преко 720 000 конвертибилних марака Средња школа у Српцу улази у ред једне од најбоље уређених а по завршетку пројекта и опремљених школа у Републици Српској.

“Пројектом ће се побољшати услови за образовање наших ученика гдје је планирано да се изврши санација и адаптација радионица у којима ће се реализовати практична настава као и да се радионице опреме најсавременијом опремом и машинама. То ће бити значајан допринос и развоју локалне заједнице и њене привреде. Далеко бољом релизацијом практичне наставе са најсавременијом опремом ученици ће бити квалитетно образовани за даљњи наставак школовања али и добро обучени радници ако одлуче да послије свог средњошколског образовања траже запослење. Зато ми с правом очекујемо да ће ово бити почетак једног новог раздобља у развоју привреде и образовања у региону. Стварањем оваквих услова за реализацију теоретске и практичне наставе у уредном и уређеном окружењу тежимо ка подизању квалитета васпитања и образовања наших ученика на највиши ниво. Са друге стране то ће захтјевати интензивније и квалитетније стручно усавршавање наставног особља. Све ове активности су тиме усмјерене да се адекватно одговори на изазове времена у коме је позив васпитача и просвјетног радника деградиран а задатак образовне установе обесмислен”, рекао је Живанић.

Здравко Маринковић, предсједник ВТK/СТK БиХ, која је чланица Kоморског инвестиционог форума Западног Балкана, изјавио је да је циљ овог програма да привреда и образовне установе уско сарађују у оспособљавању стручних кадрова који су неопходни привреди. Захваљујући средствима која су добиле, ове образовне установе ће обезбиједити нову опрему и машине неопходне за практично оспособљавање ученика.

“Будући да на тржишту недостаје квалификована радна снага, кроз практичну наставу млади ће се обучити за одређене послове те ће својим ангажманом у БХ компанијама допринијети подизању њихове конкурентности. До сада је ситуација била углавном таква да су млади завршавали школе, али да њихова знања нису била довољна за тржиште рада. Синергијом компанија и образовних установа, који ће проводити програм, ће се направити одличан спој који ће омогућити младима да стекну практична знања потребна за њихов даљи рад”, рекао је Маринковић.

Програм се проводи кроз Kоморски инвестициони форум Западног Балкана 6.

Балша Ћулафић, координатор RCF пројекта из WB6 Kоморског инвестиционог форума, истакао је да досадашњи резултати оправдавају повјерење које је Форум добио. Овај форум је важан за Босну и Херцеговину јер је нашој земљи неопходна квалификована радна снага како би и привреда могла да се развија и напредује. Посебно је истакао како ће на овај начин млади стицати знања која ће и практично моћи користити.

Thomas Fitschen, амбасадор СР Њемачке у Босни и Херцеговини, је истакао да је велика потреба компанија у БиХ за квалификованим радницима, а управо ће RCF иницијатива побољшати запошљавање младих у овој земљи.

“Висококвалитетне обуке важне су за младе људе, као и за фирме које траже раднике. Школе које су добитници грантова имају занимљиве и обећавајуће пројекте и надам се да ће ученици од њих имати велику корист”, рекао је Fitschen.

Adam Drosdzol, директор бх. канцеларије KfW Њемачке развојне банке, нагласио је посвећеност ове банке развоју привреде, те како и фирме у БиХ знају да су добро обучени радници кључ успјеха.

RCF је најавио да ће ускоро бити расписан и Трећи јавни позив за подношење Изјава о заинтересованости. Више информација, као и вијести о наредном конкурсу, потражите на www.rcf-wb6.org.

Извор: Интернет страница Центра средњих школа “Петар Кочић” Србац