Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Србачки борци дали неизмјеран допринос у стварању Републике Српске

Србачки борци дали неизмјеран допринос у стварању Републике Српске

У организацији Одбора за обиљежавање значајних датума и јубилеја на подручју општине Србац данас је обиљежен Дан Војске Републике Српске полагањем цвијећа на спомен костурници на градском гробљу, централном спомен обиљежју и спомен соби у Српцу.

Поред заједничке делегације Одбора, цвијеће су положили представници Општине Србац на чијем челу су били замјеник начелника општине Владимир Гужвић и предсједник Скупштине општине Милош Будић, делегације Борачке организације општине Србац, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида, СУБНОР-а, Полицијске станице Србац, СНСД-а, ученици Основне школе „Јован Јовановић Змај“ и Центра средњих школа „Петар Kочић“ Србац.

Предсједник Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова, Душко Митрић, рекао је да је општина Србац дала велики допринос у стварању Републике Српске јер је учешће у оружаним снагама ВРС у Одбрамбено-отаџбинском рату узело око 4500 бораца из наше општине.

„Од тога је 120 наших суграђана дало своје животе, десет се још увијек воде као нестали и њихови посмртни остаци који су неидентификовани налазе се у спомен костурници, а преко 400 бораца се воде као ратни војни инвалиди. Важно је поменути и припаднике Војске Републике Српске који нису погинули, нити су рањени, али су изнијели терет протеклог рата и свима њима се захваљујем на доприносу у стварању Републике Српске“, рекао је Митрић.

Током данашњег обиљежавања организован је дефиле свих учесника од централног спомен обиљежја до спомен собе, а предводници су били србачки ђаци који су носили заставе Републике Српске, Општине Србац и Прве србачке лаке бригаде.

Парастос у спомен соби служио је синђел Георгије Хујберт из манастира Ступље који је данас обављао свету литургију у Храму Васкрсења Христовог у Српцу са србачким протонамјесником Петком Вуковићем.

Члан ратне команде Прве србачке лаке пјешадијске бригаде, начелник штаба и потпуковник Вићо Kовачевић, рекао је да је формирањем Војске Републике Српске српски народ добио сигурност и гаранцију да неће, као у претходним временима, бити жртва и мета острашћених припадника других националности и напуштати вјековна огњишта пред њиховим формацијама.

„Од дана формирања па све до краја рата, Војска Републике Српске је штитила српски народ и територије кроз тешке борбе са јединицама друга два народа а често и против структура НАТО пакта који је авијацијом и артиљеријом помагао дејства њихових јединица. Ово је посебно било изражено у завршним борбама 1995. године када су помагали нашим противницима да остваре циљеве у освајању наших територија“, рекао је Kовачевић.

Он додаје да је општина Србац у састав Војске Републике Српске дала своје најбоље синове који су били распоређени у разне јединице а највише у јединице Првог крајишког корпуса.

„Прва србачка лака бригада је дала неизмјеран допринос у дејствима Војске Републике Српске о чему свједочи њен ратни пут. За мене лично је спомен соба у којој су уклесани ликови и имена наших бораца свето мјесто и требамо је вјечно чувати, како бисмо се увијек сјећали наших сабораца, положили цвијеће и упалили свијеће за мир њихових душа“, рекао је Kовачевић.

Према његовим ријечима, долазак ученика на оваква обиљежавања је за сваку похвалу јер они требају наставити чувати успомену на догађаје које је прошла Војска Републике Српске и њени припадници.

Војска Републике Српске основана је на данашњи датум, прије 31 годину, одлуком Народне скупштине српског народа БиХ а изникла је из потребе да заштити сопствени народ и право на живот на вјековним огњиштима.

У јуну 1992. године, Предсједништво Српске Републике БиХ донијело је први закон о војсци гдје је Војска Републике Српске одређена као оружана снага која брани суверенитет, територију, независност и уставни поредак Републике Српске а свој задатак је часно, војнички и достојанствено вршила и извршила, те била главна и одлучујућа снага у одбрани Републике Српске.

Своју дужност Војска Републике Српске је наставила обављати и након завршетка ратних дејстава 1996. године, све до 1. јануара 2006. године, када је интегрисана у Оружане снаге БиХ а након ове интеграције, војно насљеђе и идентитет Војске Републике Српске наставио је да његује Трећи Република Српска пјешадијски пук.