Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Саопштења Полицијске станице и Основне школе “Јован Јовановић Змај” поводом недавних дешавања

Саопштења Полицијске станице и Основне школе “Јован Јовановић Змај” поводом недавних дешавања

Протеклих дана јавност у србачкој општини остала је узнемирена догађајем који се десио 19.5.2023. године у Основној школи “Јован Јовановић Змај” Србац, а који је проуроковао забринутост међу родитељима за безбједност ученика и изазвао страх и несигурност међу осталим грађанима.

У циљу тачног и објективног информисања јавности о наведеним збивањима, преносимо саопштења која су упутили командир Полицијске станице Србац Синиша Шњегота и директор Основне школе “Јован Јовановић Змај” Мануела Рађевић-Јокић, а која преносимо у цјелости:

Саопштење командира Полицијске станице Србац Синише Шњеготе:

“Од трагичног догађаја који се десио у Републици Србији, полицијски службеници су предузели низ мјера и радњи с циљем дизања већег степена безбједности у школама, појачане обиласке, већу присутност полиције у близинама школа, те су у договору са директорима школа организовани мултисекторски тимови и састанци.

У Основној школи “Јован Јовановић Змај” у Српцу и Центру средњих школа “Петар Kочић” постоји стална служба школског полицајца. Тако је 19.5.2023. године у 10 часова Полицијска станица Србац, од стране школског полицајца, обавијештена да је у ОШ “Јован Јовановић-Змај“ у Српцу дошло до информације да ученик осмог разреда има списак ученика, да су у његовој перници пронашли маказе за конац дужине 10 центиметара, као и да је путем телефонске апликације послана порука колеги из разреда узнемиравајућег садржаја.

О наведеној пријави обавијештен је и упознат психолог и педагог школе, радници Центра за социјални рад Србац и полицијски службеници Kриминалистичке полиције Србац.

Приликом поступања и рада по наведеној пријави, није пронађен никакав списак ученика у којем се спомиње убиство ученика, осим маказа за конац дужине 10 центиметара. Од стране педагога и психолога утврђено је постојање “скрин шот” поруке узнемиравајућег садржаја.

Приликом даљег поступања и рада од стране полицијских службеника Полицијске станице Србац, путем телефона обавијештен је и тужилац за малољетнике Окружног јавног тужилаштва Бања Лука који се изјаснио и наложио да радници Центра за социјални рад Србац, као и стручне службе основне школе у Српцу, предузму мјере и радње из своје надлежности, као и да у предметном догађају нема елемената прекршаја или кривичног дјела.

Даљи рад по предметном догађају преузет је од стране радника Центра за социјални рад и радника Основне школе “Јован Јовановић Змај“, стоји у саопштењу које је дао командир Полицијске Станице Србац, Синиша Шњегота.

Саопштење директора Основне школе “Јован Јовановић Змај” Србац, Мануеле Рађевић-Јокић

“Поводом дешавања у ЈУ Основна школа “Јован Јовановић Змај“ Србац, дана 19.05.2023. године, а везано за постојање сазнања о постојању списка за одстрел, обавјештавамо јавност да смо поступили у складу са законским прописима, прије свега поштујући Закон о основном васпитању и образовању и Протокол о поступању у случајевима вршњачког насиља међу дјецом и младима у васпитно образовном систему Републике Српске.

О свему су обавијештене надлежне институције.

Ја, као одговорно лице, обавјештавам јавност да је боравак ученика у нашој установи безбједан и да је обезбијеђена заштита ученика, као и њихова сигурност у школском објекту и да се настава нормално одвија”, наводи се у саопштењу директора Мануеле Рађевић-Јокић.