Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Разбојчани и Српчани кроз Ђерам чувају традицију и обичаје

Разбојчани и Српчани кроз Ђерам чувају традицију и обичаје

Представници Српског културног умјетничког друштва „Бели анђео“ из Српца и Ансамбла народних игара „Лијевче“ из Разбоја Љевчанског учествовали су у суботу 18. фебруара у раду годишње скупштине престижне фоклорне манифестације “Чувари традиције – Ђерам“ која је одржана у Гудурици код Вршца.

У раду скупштине учествовали су делегати 37 културно-умјетничких друштава из Србије, Републике Српске, Хрватске и Румуније а наше делегације предводили су предсједница СКУД “Бели анђео” Жељка Мрђа и члан управе Жаклина Брезовац, као и предсједник АНИ “Лијевче” Јордан Куваља.

На сједници је усаглашен календар наступа за свих 37 друштава који ће се одвијати у Србији, Републици Српској, Хрватској и Румунији а организована је и посјета винарији “Бахус”, будући да је Гудурица позната као вински рај са око шест регистрованих винарија и још око петнаестак мањих, уз 10 произвођача меда.

Неколико концерата у склопу манифестације Ђерам биће одржано ове године и у нашој општини.

СКУД “Бели анђео” 5. јуна организује концерт на којем ће бити домаћин културно-умјетничким друштвима из Маркушице (Хрватска), Церовице код Станара и Теслића.

Планом је предвиђено да чланови Белог анђела гостују 20. маја КУД-у “Купиник” из Купинова код Пећинаца (Србија), затим 27. маја КУД-у “Бисер” из Путинаца код Руме и 26. августа КУД-у “Чигра” из Љукова код Инђије.

АНИ “Лијевче” биће домаћин концерта који ће се одржати 14. октобра у друштвеном дому у Разбоју Љевчанском а гостоваће чланови “Културног центра Кузмин” из Кузмина код Сремске Митровице, КУД “Церовица” из Церовице код Станара и КУД “Крњин” из Грабовице код Добоја.
Календаром је предвиђено да фолклораши из Разбоја Љевчанског гостују 20. маја код КУД-а “Младост 2016” из Бачинаца код Шида , затим 16. септембра код СКУД-а “Бољанић” из Бољанића код Добоја и 7. октобра код КУД-а “Жарковац” из Жарковца код Руме .

Поред ових наступа, чланове Белог Анђела и Лијевча очекује и низ других концерата и фестивала у овој години.

Прошле године, у склопу манифестације Ђерам, чланови Белог анђела угостили су у Српцу фолклораше из Грабовице, Равног Поља и Жарковца а путовали су у Кузмин, Церовицу и Стејановце, док је ансамбл Лијевче угостио фолклорна друштва из Станара, Приједора, Александрова и Теслића а путовао у Пећинце, Сремску Митровицу и Шид.