Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Проширен План капиталних инвестиција општине Србац: За 21 пројекат предвиђено око 6 милиона KМ

Проширен План капиталних инвестиција општине Србац: За 21 пројекат предвиђено око 6 милиона KМ

За реализацију 21 пројекта из Плана капиталних инвестиција општине Србац за 2023. годину биће издвојено око шест милиона KМ, један је од закључака са данашње 23. сједнице Скупштине општине Србац.

Начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић, рекао је да је План капиталних инвестиција допуњен са пет нових пројеката који се односе на санацију објекта изграђеног у Срђевићима (објекат школе), санацију друштвеног дома у Kаоцима, завршетак радова на објекту ФK „Полет” у Малим Ситнешима, вањско уређење око новог објекта вртића у Српцу и изградњу фекалне и оборинске канализације у дијелу улице на овом локалитету.

„Такође смо План допунили са санацијом и модернизацијом локалног пута кроз насеље „Сунце“ у дужини од 875 метара, дијела Љубовијске улице у дужини од 57 метара и приступне саобраћајнице у индустријској зони код Стирокарта у дужини од 150 метара. Вршиће се и модернизација локалних путева у мјесној заједници Пријебљези“, рекао је Михољчић.

Према његовим ријечима, обезбијеђена су и средства за другу фазу пројекта изградње друштвеног дома у Горњим Срђевићима, док је пројекат проширења канализационе мреже на подручју општине Србац, који је предвиђен кроз МЕГ пројекат, пребачен за наредну годину.

„Укупна средства која требамо добити из вањских извора финансирања износе близу 3,5 милиона KМ док је учешће Општине Србац и грађана око 2,5 милиона KМ“, рекао је Михољчић.

Међу предложеним тачкама на данашњој сједници била је и информација о стању у области борачко-инвалидске заштите за 2022. годину о чему је говорио одборник Желимир Урић кога је занимало због чега борачке категорије плаћају партиципацију за прегледе у Дому здравља а, између осталог, скренуо је пажњу и на низак износ инвалиднина које, како каже, нису повећаване годинама.

Одборник Мирко Стојић, који обавља и функцију директора Дома здравља, рекао је да су породице погинулих бораца и остале борачке категорије изузете од плаћања одређених партиципација али нису од специјалистичких прегледа које обављају љекари из других здравствених установа.

„Ради се о комерцијалним услугама љекара који код нас закупљују простор на шта не можемо утицати јер имају свој цјеновник услуга. Оно што ми можемо је да издамо упутницу за градишку болницу гдје ове категорије већином не плаћају специјалистичке прегледе“, рекао је Стојић.

Одборник Бранко Граховац, који је и предсједник Одбора породица погинулих и заробљених бораца при Борачкој организацији општине Србац, рекао је да је било доста примједби њихових корисника по том питању, због чега су се обраћали Дому здравља и добијали исти одговор.

„Можда се може нешто учинити да се ове категорије ослободе ових плаћања на чему треба радити, али исто тако је и чињеница да је прошле године 168 чланова Борачке организације поднијело захтјев општини за једнократну новчану помоћ и да им је свима одобрена“, истакао је Граховац.

Начелник одјељења за општу управу Душко Митрић рекао је да је начелник општине донио правилник и формирао комисију за додјелу једнократне новчане помоћи чиме се пружа помоћ борачким категоријама, између осталог и у лијечењу.

„На основу медицинске документације и рачуна из Дома здравља помажемо им у покривању трошкова и потребно је само да поднесу захтјев у Општинској управи, а када је ријеч о инвалиднинама, има назнака да би до краја ове године могло доћи до њиховог повећања“, рекао је Митрић.

У дискусији су учествовале и одборнице Душанка Игњатић и Мара Цвијановић Делевић, као и одборник Данко Драгојевић који је апеловао да се породицама погинулих бораца омогући бесплатна услуга и за специјалистичке прегледе у Дому здравља.

„Ради се већином о старим и болесним лицима којима треба изаћи у сусрет, да ли на начин да општина плати прегледе тим људима или да се специјалистима одбије од кирије коју плаћају за закуп простора“, рекао је Драгојевић.

Начелник општине Млађан Драгосављевић рекао је да локална управа посвећује максималну пажњу борачкој популацији.

„Свјесни смо значаја ове популације и отежавајућих околности када је у питању њихов животни стандард и у оквиру својих могућности и расположивих средстава трудимо се да им придамо максималан значај“, рекао је начелник Драгосављевић.

На данашњој сједници усвојен је и извјештај о успјеху и владању ученика на крају другог полугодишта школске 2022/23. године као и извјештај о упису ученика у прве разреде основних и средњих школа у школској 2023/24. години.

Одборница Мара Цвијановић Делевић честитала је свим ученицима који су остварили добар успјех. Према њеном мишљењу, средња оцјена у појединим одјељењима је била превисока и она сматра да се дјеци треба изађи у сусрет да добију високу оцјену али да буде заслужена.

„Видимо да је у појединим подручним школама све мање дјеце, па тако напримјер у седам села је у нову школску годину уписано свега 14 дјеце. У Ножичком их има свега шест новоуписаних, у Старом Мартинцу једно, у Kобашу шест, Новој Веси једно, Повеличу шест, Kаоцима двоје и тако даље“, рекла је она.

Говорећи о броју уписаних у Центар средњих школа „Петар Kочић“, навела је да су формирана четири одјељења са 94 ученика и то једно одјељење гимназије са 26 ученика, бравари-заваривачи и механичари мехатронике, пнеуматике и хидраулике по 12 ученика, царински техничари 24, конобари осам и кувари 12 ученика.

„Евидентно је да их је уписано мање у односу на план али је у појединим струкама стање боље у односу на прошлу годину па их тако у гимназији има 26 а у садашњем четвртом разреду гимназије је свега 14 ученика“, рекла је она.

Истиче да је једно од рјешења за већи број уписаних ученика у Српцу запошљавање људи, отварање нових радних мјеста и давање већих плата радницима.

Одборник Јордан Kуваља истакао је да је у Малом Разбоју уписано чак осам првачића и да ову петоразредну школу похађа 43 дјеце што је, како каже, за примјер.

На данашњој сједници одборници су дали сагласност Дјечијем вртићу „Наша радост“ за упис већег броја дјеце у радној 2023/24. години. Наиме, ова установа обратила се захтјевом за давање сагласности на већи број дјеце у васпитним групама до 20 одсто од Законом утврђене норме јер постоје реалне потребе родитеља за смјештај дјеце у ову васпитну установу.

Начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности, Марко Михољчић, рекао је да је остављена могућност да оснивач установе, својом одлуком омогући већи број уписане дјеце, због чега се овај приједлог нашао на данашњој сједници и добио подршку одборника.

Данашње засједање обиљежило је и напуштање сједнице од стране одборника опозиције који су исказали незадовољство током расправе о једанаестој тачки дневног реда, односно о приједлогу одлуке о додјели јавних признања општине Србац за 2023. годину.

Одборник Желимир Урић рекао је да у достављеном приједлогу нема података о томе који појединци и субјекти су предложили кандидате за наведена признања, нити биографије кандидата, што је, како каже, било уврштено у приједлог ранијих година.

„Сматрамо да се не поштују одлуке опозиције, посебно у погледу транспарентности, а све је кулминирало са одлуком о додјели јавних признања. Нису нам спорна имена већ акт који је донесен јер је изостао образац са наведеним приједлозима организација, политичких партија и појединаца, као и биографије кандидата. Из тога је нејасно ко је предложен а кога је комисија одабрала и сматрамо да се скупштинским комисијама на тај начин дао већи значај него нама одборницима који дајемо завршну ријеч“, рекао је Урић.

У реакцији на чин опозиције, одборник Бранко Граховац је рекао да у току протекле три године нико од опозиционих одборника није доживио увреде од предсједника Скупштине општине или одборника владајуће коалиције и да њихов одлазак са скупштине није био примјерен по било ком основу.

„Народ нас је изабрао да их представљамо у скупштинским клупама и дајемо конструктивне критике и приједлоге. Самим тим смо дужни да будемо присутни на сједницама и радимо у корист грађана, било да смо у власти или опозицији и након данашњег потеза опозиције апелујем грађанима општине Србац да добро размисле у наредном периоду за кога ће гласати“, рекао је Граховац.

Предсједник Скупштине општине Србац, Милош Будић, рекао је да није обавијештен од стране опозиционих одборника да ће током паузе у трајању од 30 минута напустити данашње засједање, већ је ту информацију добио од присутних медија.

„Садржај предложеног дневног реда је био такав да није било основа за напуштање сједнице. Они требају да размисле да су добили повјерење од својих грађана и својих политичких партија, а тај њихов чин засигурно неће омаловажити рад позиције и све нас који доприносимо бољем раду Скупштине општине и развоју нашег Српца“, рекао је Будић и додао да је скупштина имала потребан кворум за одлучивање у наставку сједнице.

Начелник општине Млађан Драгосављевић такође је истакао да није било озбиљнијег повода за напуштање сједнице од стране одборника опозиције и додао да је то била искључиво њихова одлука.

Данашњем скупштинском засједању, првом након љетне паузе, присуствовало је 20 одборника, а одсуство су правдали Синиша Пантелић, Саша Јовичић, Горан Марић, Данијела Божић Новковић и Синиша Јејинић.

О осталим тачкама дневног реда информисаћемо вас у наредним извјештајима на нашој интернет страници.