Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Прослављен Божић у србачкој општини

Православни вјерници широм србачке општине данас прослављају најрадоснији хришћански празник Божић, који се ове године слави под посебним условима због пандемије вируса корона.

Због епидемиолошких мјера које су на снази, Божић се углавном прославља у најужем породичном окружењу а светим литургијама које су организоване у бројним храмовима присуствовао је ограничен број вјерника.

Божићну литургију у храму Васкрсења Господњег служио је протонамјесник Жељко Сарић уз саслужење свештеника Александра Kустурића и Петра Вуковића.

Многи вјерници су дошли како би се причестили и тако окончали вишенедјељни пост а уједно су запалили свијеће и помолили се за своје ближње.

Протонамјесник Жељко Сарић пожелио је вјерницима да их служи добро здравље и да се живот што прије врати у нормалу, те да се ове године роди још више дјеце и тако побољша наталитет у нашој општини.

Он је рекао да ће у току ове године бити настављени радови на уређењу храма, а у плану је постављање нових икона које су набављене уз помоћ донатора.

“Већ смо набавили иконе које ћемо поставити у унутрашњости храма а намјеравамо поставити и пет икона од камена око храма за које су нам потребни донатори и сви који могу и желе могу се пријавити да нам помогну”, рекао је Сарић.

На сличан начин, уз поштовање епидемиолошких мјера, најрадоснији хришћански празник је прослављен и у манастиру Осовица и другим православним светињама а нарочито весело је било на Бадњи дан када је вршено освећење и налагање бадњака.

Са посебном радошћу божићни празници су прослављени у Ћукалима гдје је у новом храму Свете Огњене Марије, на Бадњи дан, по први пут одржано богослужење, а организовано је и налагање бадњака који се по традицији возио кроз село.

Средства за зидање храма прикупили су мјештани из села и дијаспоре, док су новац за куповину једног звона обезбиједиле жене из Ћукала, а другог предсједник Фискалног савјета РС Миленко Kрајишник који потиче из овог села.

Божићни празници славили су се у многим домовима са великом радошћу, а и ове године је био примјетан велики број наших суграђана из дијаспоре који су искористили годишњи одмор да најрадоснији хришћански празник прославе у свом завичају.

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *