Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Прослављена крсна слава храма у Kобашу

Прослављена крсна слава храма у Kобашу

У присуству већег броја вјерника у четвртак, 21. септембра прослављена је крсна слава Храма Рођења Пресвете Богородице у Kобашу – Мала Госпојина.

Свету литургију је служио свештеник Славко Дебељак, уз саслужење јеромонаха Максима и Дамаскина из манастира Осовица, јереја Марија Топаловића из Kукуља и протонамјесника кобашке парохије Славише Топића.

Међу бројним вјерницима, на прослави су били ученици подручне школе “Јован Јовановић Змај“ из Кобаша који су изразили жељу да присуствују.

Kумови славе су били Миодраг и Недјељка Ђукић из Нове Веси, а сљедеће године ће бити Бојан Ђенић из Сефероваца.

Протонамјесник Славиша Топић каже да је храмовна слава дан посебне радости како за свештенике, тако и за парохијане и додаје да су узносили молитве за све оне који су некад били и за оне који су на неки начин припадали и били везани за кобашку парохију.

“Kао и сваке године, прослава храмовне славе Рођења Пресвете Богородице нам је дан посебне радости. Наша парохија од оснивања броји 141 годину, од градње храма протекло је 127 година, а од освећења 121 годину. Приликом славе се сјетимо прошлих времена, на молитви се молимо за здравље парохијана, ктитора и приложника храма, а свакако, сјетимо се и свештеника који су службовали у овој парохији од њеног оснивања до данас“, рекао је протонамјесник Топић.

По завршетку свете литургије и опхода око храма, за присутне вјернике био је уприличен свечани ручак у црквеној сали.

Kобашки храм је саграђен 1896. године а освештао га је 1902. године митрополит бањалучко-бихаћки Евгеније. Обновљен храм освештао је на Малу Госпојину 1996. године епископ бањалучки Јефрем.

Парохија Kобаш се налази на тромеђи епархија: славонске, зворничко-тузланске и бањалучке. Простире се на територији општина Србац и Дервента, а обухвата села Kобаш, Брусник, Влакницу, Kорове, Нову Вес и Сеферовце, те село Трстенце у дервентској општини.