Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Православну Нову годину у Разбоју Љевчанском дочекало преко 200 мјештана

Православну Нову годину у Разбоју Љевчанском дочекало преко 200 мјештана

Ансамбл народних игара “Лијевче” организовао је у друштвеном дому у Разбоју Љевчанском дочек православне Нове године.

На прославу је дошло око 200 мјештана и гостију, а за одличну атмосферу је био задужен оркестар Зорана Пироћанца, док је гост вечери био финалист Звезда Гранда, Срђан Станић.

Присутнима се представили и чланови АНИ “Лијевче”, а међу гостима, са којима имају блиске пријатељске везе, били су представници Удружења за очување традиције Приједор.

Поред музике уживо, за присутне су биле обезбијеђене вриједне томболе, чија је вриједност износила 1.600 KМ. Спонзори су били Матић тапетарија, Творница обуће Бема Бања Лука, Дијана текстил, Мотел Храст, Ресторан Монументал и Цвјећара Синиша.

Предсједник АНИ “Лијевче”, Јордан Kуваља, рекао је да је организовање прославе православне Нове године већ традиционално, али да је ове године посебно важно јер је по први пут организовано у новоизграђеном дому чије ће уређење бити настављено ове године.

“Срећни смо што је наша мјесна заједница добила овакав објекат, а ово окупљање је потврда да нам је био потребан и да оправдава постојање. У овој години ћемо од Владе Републике Српске добити још 100.000 KМ, тако да очекујемо завршетак свих планираних радова на објекту и уређењу његове околине”, рекао је Kуваља.

Члан АНИ “Лијевче”, Миле Новковић, каже да су 2022. годину обиљежила бројна путовања.

“Били смо веома успјешни са 12 наступа, а три пута смо гостовали у Србији. Драго нам је што чувамо нашу традицију и што путујући имамо прилику да видимо свашта ново и упознамо традицију других крајева”, рекао је Новковић.

Да и млади воле своје село и да им много значи изградња друштвеног дома, говоре ријечи Душке Малешевић, која каже да већ девет година игра фолклор.

“Наш ансамбл је основан 2016. године и редовно организујемо дочек православне Нове године, а драго нам је што је то овог пута у нашем новом дому чија је изградња почела 2019. године и који нам је пружио могућност да овдје угостимо разне ансамбле”, рекла је Малешевић.

Жељко Шормаз, члан Удружења за очување традиције Приједор, каже да се радо одазивају на позив ансамбла из Разбоја Љевчанског и додаје да је очување традиције важно, посебно због млађих генерација.

“То је нешто што никако не смијемо заборавити, већ се морамо трудити да то сачувамо на прави начин. Ова прослава може послужити за примјер другим мјесним заједницама”, рекао је Шормаз.