Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Општини Србац уручен BFC SEE сертификат на конференцији у Котору

Општини Србац уручен BFC SEE сертификат на конференцији у Котору

У Kотору је данас завршена тродневна регионална BFC SEE конференција у организацији Партнерства за конкурентнији регион-CORE на којој је уприличена свечана додјела сертификата о повољном пословном окружењу BFC SEE општинама Србац и Станари и градовима Нишу и Параћину који су се тако придружили мрежи од 44 локалне самоправе из цијелог региона које су сертификоване у посљедњем циклусу.

BFC SEE сертификат је испред општине Србац примио начелник општине Млађан Драгосављевић а конференцији је присуствовао и начелник одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић.

На конференцији у Kотору обратила се министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић која је нагласила значај BFC SEE програма када је у питању унапређење рада локалних самоуправа и пословног окружења у Републици Српској.

Она је нагласила да у Српској има 16 сертификованих јединица локалне самоуправе и додала да је Влада Републике Српске препознала значај овог програма и дефинисала програмску развојну мјеру у стратешким документима Владе РС.

Присутнима су се обратили и предсједник Црне Горе Јаков Милатовић, градоначелник Kотора Владимир Јокић, регионални менаџер IFC за западни Балакан Николас Маркијер, извршни директор NALED-а Виолета Јовановић и други.

Презентована је и BFE методологија за оцјену пословног окружења и одржани панели на тему регионалних интеграција, реформи одрживог развоја и дигитализације и примјене иновација.

Општина Србац испунила је захтјеве BFC стандарда са остварених 87.33 од максималних 100 поена и тако стекла право коришћења и истицања заштићеног знака сертификације у наредне три године.

BFC сертификат, између осталог, идентификује општину која нуди најбоље услове за улагање и има највећи потенцијал за развој што је веома значајно за привреду и инвеститоре који желе да се преселе или прошире своје пословање.

Анализе су показале да су услови за пословање у BFC срединама 70% бољи него у градовима и општинама које немају овај печат квалитета, а готово три пута су успјешније у привлачењу инвестиција.

Од 2012. године BFC SEE програму је приступило више од 80 локалних самоуправа из Србије, Хрватске, Сјеверне Македоније и БиХ, а Привредна комора Републике Српске је технички секретаријат за реализацију програма BFC сертификације у Републици Српској.