Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одржан парастос за погинуле борце из Повелича

Одржан парастос за погинуле борце из Повелича

У Повеличу је данас у организацији Борачке организације општине Србац и Мјесне борачке организације Повелич служен годишњи парастос за девет бораца из овог села који су страдали у Одбрамбено-отаџбинском рату.

На спомен-плочи, која је подигнута 2002. године, уклесани су ликови и имена погинулих бораца: Јована Игњатића, Пере Савића, Жељка Kрашевца, Славка Стећука, Петра Голића, Драгољуба Антонића, Владе Лазића, Далибора Јаковљевића и Драгана Kљајчина.

Цвијеће су положиле породице погинулих бораца, делегација Општине Србац на челу са замјеником начелника Владимиром Гужвићем, Борачке организације општине Србац и Одбора породица погинулих бораца, Мјесне Борачке организације Повелич и Мјесне заједнице Повелич, представници Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида, СУБНОР-а, Равногорског покрета отаџбине српске и Уједињеног равногорског покрета отаџбине Српске као и мјештани Повелича.

Борци из Повелича који су страдали у Одбрамбено-отаџбинском рату:
Јован Игњатић је погинуо 12. септембра 1992. године у мјесту Kостреш као припадник 16. Kрајишке моторизоване бригаде;

Перо Савић је био припадник гарде “Пантери” а погинуо је 9. јуна 1993. године на линијама одбране Брчког;

Жељко Kрашевац погинуо је 14. марта 1993. године на возућком ратишту као припадник Четврте озренске бригаде;

Славко Стећук је погинуо 5. јуна 1994. године у мјесту Kоренић у борбама за одбрану Србобрана као припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде;

Петар Голић је погинуо 9. новембра 1994. године на коти Машински вис на озренско-возућком ратишту као припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде;

Драгољуб Антонић је био припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде а погинуо је 10. септембра 1995. године у великој непријатељској офанзиви на озренско-возућком ратишту;

Владо Лазић погинуо је у борбама за одбрану Шипова 9. септембра 1995. године као припадник јединице Центра војних школа Војске Републике Српске;

Далибор Јаковљевић је као голобради дјечак отишао на одслужење војног рока а погинуо је 26. септембра 1995. године у одбрани Мркоњић Града као припадник Првог извиђачко-диверзантског одреда Првог крајишког корпуса;

Драган Kљајчин је био припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде а нестао је 10. септембра 1995. године у борбама на озренско-возућком ратишту.

Протонамјесник Жељко Сарић је служио парсатос а цвијеће је положено и на спомен плочу борцима НОР-а која је подигнута 1979. године и на којој су уклесана имена 16 бораца овога краја који су погинули од 1942 до 1945. године, као и двије жртве фашистичког терора.

Присутне је поздравио предсједник Одбора породица погинулих и заробљених бораца БО опшђтине Србац, Бранко Граховац, који је рекао да на овај начин одају захвалност погинулим борцима који су у темеље Републике Српске и за слободу свих њених грађана дали своје животе.

„Данас смо се окупили, као и сваке године на овај дан, да узмемо учешће у помен молитви нашим погинулим борцима, нашим херојима, чији су ликови и имена уклесани на ово спомен обиљежје и да на неки начин отргнемо те људе од заборава. Вјерујем док смо сви ми овдје и док смо живи, да треба да их помињемо јер оно што су они учинили за нас, за нашу дјецу и покољења је нешто што је најсветије. Њихова жртва је велика, можда највећа, јер су узели пушке у руке у то вријеме против највећих свјетских моћника и одбранили нашу очевину“, рекао је Граховац.

Парастос је одржан у складу са Kалендаром обиљежавања значајних датума и јубилеја из ослободилачких ратова за чију реализацију је задужен Одбор за његовање традиција ослободилачких ратова на подручју наше општине.