Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одржана годишња скупштина Борачке организације општине Србац

Одржана годишња скупштина Борачке организације општине Србац

У сали Скупштине општине Србац данас је одржана шеста редовна сједница скупштине Борачке организације општине Србац на којој су разматрана и усвојена редовна годишња документа – извјештај о раду и финансијском пословању Борачке организације и Фонда солидарности у 2021. и програм рада и финансијски план за ову годину.

На почетку сједнице делегатима се обратио начелник општине Млађан Драгосављевић који је истакао добру сарадњу локалне управе и Борачке организације.

“Врло је битно да у овим тешким временима испољавате јединство у раду јер је то најбољи начин да се заступају интереси борачких популација,“ рекао је начелник Драгосављевић.

Предсједник Борачке организације, Горан Плотан, изразио је задовољство што су све тачке дневног реда усвојене једногласно чиме је изражено јединство и додао да је Борачка организација једина у овом тренутку која може да заступа интересе демобилисаних бораца, ратних војних инвалида и породица погинулих бораца Војске Републике Српске.

“На данашњој скупштини стали смо уз наше борце који су изразили незадовољство подjелом пољопривредног земљишта у закуп и усвојили одређене приједлоге за измјену правилника о бодовању за додjелу земљишта који ћемо упутити надлежним министарствима, Борачкој организацији РС и начелнику општине. Сматрамо да је неопходно да се удуплају бодови за породице погинулих бораца и ратне војне инвалиде од прве до четврте категорије и да се за борце од прве до пете категорије промијени систем бодовања како би и они у будућности могли да остваре право на закуп земљишта,“ рекао је Плотан.

Према његовим ријечима, Борачка организација Србац наставиће да његује традицију обиљежавања важних датума из Одбрамбено – отаџбинског рата.

“Ове године пред нама је јубилеј, 30 година од оснивања Прве србачке лаке пјешадијске бригаде, који је планирано да траје три дана. Први дан било би постројавање бораца на игралишту у Малим Ситнешима, други свечана академија а трећи парастос на централном спомен обиљежју”, рекао је Плотан.

Делегати су усвојили и закључак везан за одржавање Скупштине БОРС-а која би требало да се одржи 9. маја ове године.

“Заједнички став је да се на овој сједници распишу нови избори како би се већ у јануару кренуло са изборним активностима, тако да би имали ново републичко руководство до маја наредне године,“ додао је Плотан.

Kада је ријеч о раду Фонда солидарности у 2021. години, обезбијеђена су 22 пакета за стамбено збрињавање бораца ВРС којима је та помоћ била неопходна. Спремна су још два пакета који ће бити додијељени у наредном периоду a са овом активношћу ће се наставити у овој години.

Након завршетка редовне сједнице одржана је скупштина друштва за запошљавање инвалида “Борац” на којој је извјештај поднио вршилац дужности директора Дамјан Драгосављевић.

Он је истакао да је евидентан напредак у раду предузећа у задња четири мјесеца. Исплаћене су четири плате из властитих средстава, враћен је одређени износ дуга које је предузеће имало а у плану је набавка опреме за одржавање спомен обиљежја и набавка два апарата за аутоматску наплату паркинга како би повећали проценат наплативости и ликвидност предузећа.

Делeгати су једногласно усвојили извјештаје друштва и пружили подршку новом руководству.

BosnianCroatianEnglishFrenchGermanItalianRussianSerbianSpanish