Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одата почаст србачким борцима страдалим на озренско-возућком ратишту

Одата почаст србачким борцима страдалим на озренско-возућком ратишту

Прошло је пуних 28 година од једног од најтужнијих датума у историји наше општине, 10. септембра 1995. године, када су на Возући за један дан погинула 24 борца Србачке бригаде, док је преко 30 њих рањено.

Тим поводом и ове године су обиљежени Дани сјећања на страдање Српчана на возућком ратишту који су почели данас полагањем цвијећа на спомен костурници на градском гробљу, спомен соби и централном спомен обиљежју.

Цвијеће су положиле породице погинулих бораца, заједничка делегација Општине Србац и Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова, делегација Четврте озренске бригаде на челу са командантом Зораном Благојевићем и друге делегације.

Парастос за погинуле, нестале и умрле борце служили су протонамјесници Петко Вуковић и Александар Кустурић.

Предсједник Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова, Душко Митрић, рекао је да је наша обавеза да се увијек подсјећамо страдања које се догодило на возућком ратишту када је локално становништво и јединице Војске Републике Српске напао вишеструко надмоћнији непријатељ, предвођен одредом “Ел Муџахид” потпомогнут НАТО авијацијом.

“Наша бригада је пуних 16 мјесеци одолијевала вишеструко бројнијем непријатељу који је починио стравичне злочине. Десет наших суграђана који су сахрањени у спомен костурници никада нису идентификовани јер су прво убијени на свиреп начин а затим су њихови остаци спаљивани и уништавани и све се чинило да се никада не открије њихов идентитет”, рекао је Митрић.

Он је подсјетио да обиљежавање Дана сјећања на страдање Српчана на возућком ратишту траје до 11. септембра и додао да ће у недјељу, 10.9.2023. бити организован марш “Стазом егзодуса” од Тумара до Стога, дугом 22 километра, док ће у понедјељак у 11 часова бити одржан парастос за погинуле борце Војске Републике Српске са подручја мјесне заједнице Кобаш код спомен обиљежја које је откривено прошле године.

Испред Општинске управе данашњим догађајима су присуствовали начелник општине Млађан Драгосављевић и замјеник начелника општине Владимир Гужвић са сарадницима, а поред представника бројних организација које окупљају борачке категорије, јавних предузећа и установа, одборника Скупштине општине и других грађана, одазвао се и већи број ученика основних школа из Ситнеша и Српца и Центра средњих школа “Петар Кочић” из Српца којима је ово био својеврсни историјски час.

Код централног спомен обиљежја присутнима се обратио начелник штаба Прве србачке лаке пјешадијске бригаде, потпуковник Вићо Ковачевић, који је рекао да је током 16 мјесеци проведених на озренско-возућком ратишту погинуло и нестало 45 људи из Српца уз велики број рањених.

“Ниједна друга бригада осим србачке бригаде и домицилног становништва није толико дуго одолијевала нападима непријатеља на овом подручју. То је изискивало огромне напоре у људском фактору и материјалним средствима и породице погинулих и несталих треба да буду поносне што су имале тако храбре синове и браћу који су оставили своје животе за крст часни и слободу златну”, рекао је Ковачевић.

Он подсјећа да је нарочито велики терет током оанзиве 10. септембра 1995. године изнио други батаљон србачке бригаде чије су се снаге нашле на тежишту напада непријатеља.

“И поред херојског отпора дошло је до попуштања линија одбране а посебно је угрожена била кота Паљеник која је непријатељу током читавог рата била трн у оку. Ту је група србачких бораца остала у окружењу и сви су изгинули. Сви покушаји успостављања нових линија одбране нису успјели и бригада се у коначници повукла у Србац а након свега два до три дана, изморена и измучена морала се упутити на градачачко ратиште”, рекао је Ковачевић.

Истиче да су се предузимале мјере тражења посмртних остатака србачких бораца на Возући и да је један број њих идентификован, а још увијек се не зна судбина 10 бораца.

“Из садашње перспективе, веома су мале шансе да ћемо у томе успјети иако никада нисмо одустали”, истакао је Ковачевић.

Обиљежавање Дана сјећања наставља се вечерас у 19 часова у Дому културе “Угљеша Којадиновић” у Српцу када ће бити одржано меморијално вече уз промоцију књиге “Ратне приче”, аутора др Милана Павловића а у раним јутарњим часовима у недјељу, 10. септембра група од око стотину Српчана кренуће на марш “Стазом егзодуса 2023” у дужини од 22 километра, који креће у Тумарама и завршава код православног храма у Стогу гдје ће бити одржан парастос за погинуле борце на озренско-возућком ратишту.

У склопу обиљежавања Дана сјећања, делегација коју су чинили предсједник Одбора за његовање традиција ослободилачких ратова Душко Митрић, ратни замјеник команданта Прве србачке лаке пјешадијске бригаде Свето Стојаковић, ратни начелник штаба србачке бригаде Вићо Ковачевић, предсједник Борачке организације општине Србац Горан Плотан и члан предсједништва скупштине Борачке организације Србац Зоран Дринић посјетила је јуче у Бањалуци ратног команданта србачке бригаде. пуковника у пензији Миодрага Сувајца.

Посјета се одржава редовно од тренутка када ратни командант, због здравствених проблема, није у могућности да лично присуствује овим обиљежавањима.

Иако слабог здравственог стања, пуковник Сувајац је позвао србачке борце да буду сложни и јединствени, да се не дијеле по било ком основу и чувају Републику Српску.