Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одата почаст погинулим борцима из Нове Веси и Малих Ситнеша

Одата почаст погинулим борцима из Нове Веси и Малих Ситнеша

Борачка организација општине Србац у сарадњи са мјесним борачким организацијама Нова Вес и Мали Ситнеши, организовала је у недјељу, 24. септембра парастос за борце из ових мјеста који су погинули у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Парастос у Новој Веси је служио протонамјесник Славиша Топић, а из овог мјеста у протеклом рату страдало је пет бораца: Влатко Пиркл, Јован Илић, Зоран Сувајац, Богољуб Илић и Миле Тихомировић.

Цвијеће на њихова спомен обиљежја положиле су породице погинулих бораца, делегације Општине Србац, Борачке организације општине Србац, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, мјесних борачких организација Нова Вес и Kорови, Удружења СУБНОР, мјесних заједница Нова Вес и Kорови и одборник Скупштине општине Србац Данко Драгојевић.

Предсједник Одбора породица заробљених и погинулих бораца, Бранко Граховац, истакао је потребу да се сачува јединство српског народа како би се сачувала Република Српска.

“Слобода за коју су ови људи страдали доводи се у питање. Сви смо свједоци да Република Српска трпи нападе на њене институције, јер се појављују неки који немају везе са Републиком Српском и дејтонском БиХ и који су се досјетили да једним законом одузму све оно што Републици Српској припада, не водећи рачуна о томе да је натопљена крвљу у борби за слободу. Желим да поручим свима да су нам је на чување оставили они који су страдали или дали дио свога тијела, а ако у очувању не успијемо, то ће значити да је њихова жртва била узалудна”, рекао је Граховац.

У Малим Ситнешима почаст је одата за петорицу погинулих бораца: Миодрага Ракића, Витомира Новаковића, Леонарда Грегуса, Милована Тодоровића и Драгомира Драгојевића.

Цвијеће на спомен обиљежје положиле су породице погинулих бораца, представници Општине Србац на челу са замјеником начелника Владимиром Гужвићем, делегације Борачке организације општине Србац, Мјесне борачке организације Мали Ситнеши, Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења СУБНОР, Мјесних заједница Србац и Мали Ситнеши и Фудбалског клуба “Полет”.

Парастос је служио протонамјесник Петко Вуковић који је у својој бесједи поручио да вјечно треба његовати културу сјећања на јунаке који су своје животе дали за слободу Републике Српске.

Присутнима се такође обратио Бранко Граховац који је рекао да је ово свето мјесто јер је Прва србачка лака пјешадијска бригада управо овдје по први пут постројена и кренула на свој ратни пут.

“Морамо бити поносни све оне који су на позив отаџбине узели пушке у руке и омогућили да данас уживамо у слободној Републици Српској. Та слобода нам је данас угрожена више него икад. У случају да нам отму нашу имовину, шуме, њиве, планине и све оно што нам припада, Република Српска више не би постојала. Око 23 хиљаде српских жртава који су положили своје животе за нашу слободу биле би узалудне. Ми њихову жртву данас у миру и слободи морамо да бранимо како знамо и умијемо. Ово је наша отаџбина и овдје су гробови наших предака”, рекао је Граховац.

Учешће у Одбрамбено-ослободилачком рату узела су 53 борца Војске Републике Српске из Малих Ситнеша.