Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Одали почаст погинулим борцима из Разбоја Љевчанског

Одали почаст погинулим борцима из Разбоја Љевчанског

У складу са календаром значајних датума и јубилеја, данас је у Разбоју Љевчанском служен парастос за десеторицу погинулих бораца Војске Републике Српске који су страдали у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Парастос је започео минутом ћутања а служио га је протонамјесник Младен Продановић.

Цвијеће на споменик борцима из протеклог и Народноослободилачког рата положиле су породице погинулих бораца, делегација Општине Србац на челу са начелником Млађаном Драгосављевићем и предсједником Скупштине општине Милошем Будићем, заједничка делегација Борачке организације општине Србац и Мјесне борачке организације Разбој Љевчански, представници Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила, Удружења ратних војних инвалида и СУБНОР-а.

На овај начин одата је захвалност погинулим борцима који су у темеље Републике Српске и за слободу свих њених грађана дали своје животе, а то су:

Горан Новковић, рођен 1971. године и први је страдали борац са подручја општине Србац који је погинуо 18. октобра 1991. године у Горњим Берковићима као припадник 16. Kрајишке моторизоване бригаде.

Винко Марковић, рођен 1969. године, погинуо 20. децембра 1991. године на ратиштима Западне Славоније као припадник Југословенске народне армије.

Рајко Мирковић, рођен 1965. године, погинуо 3. септембра 1992. године у борбама за ослобођење Јајца. Био је припадник Војне полиције у 329. бригади Војске Републике Српске.

Зоран Николић, рођен 1967. године, трагично изгубио живот 27. јуна 1993. године у Бајинцима као припадник Прве србачке лаке пјешадијске вригаде.

Саво Станишљевић, рођен 1954. године, погинуо 19. јануара 1994. године као припадник Прве оклопне бригаде.

Слободан Митраковић, рођен 1967. године, погинуо 10. децембра 1994. године у Стогу на озренско-возућком ратишту као припадник Србачке лаке бригаде.

Стево Новковић, рођен 1958. године а погинуо 13. децембра 1994. године на озренско-возућком ратишту као припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде.

Душан Станојевић, рођен 1957. године а погинуо 10. септембра 1995. године у Стогу на озренско-возућком ратишту у великој офанзиви непријатељских снага на положаје србачке бригаде.

Драго Ђурђевић, рођен 1949. године. Био је припадник Прве србачке лаке пјешадијске бригаде а нестао 10. септембра 1995. године у офанзиви на озренско-возућком ратишту.

Зоран Билбија, рођен 1959. године. Зоран је био љекар, стални члан Санитета Србачке лаке бригаде. Живот је трагично изгубио 22. јануара 1996. године у Бањалуци.

У знак сјећања на погинуле борце, пригодан програм извели су најмлађи чланови Ансамбла народних игара ”Лијевче” Разбој.

Спомен плоча са уклесаним именима и ликовима погинулих бораца у Разбоју Љевчанском је подигнута 2004. године а поред ње се налази споменик за 19 погинулих бораца и 45 жртава фашистичког терора.

Парастос је организовала Борачка организација општине Србац у сарадњи са Мјесном борачком организацијом Разбој Љевчански.