Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Обиљежавању Дана сјећања присуствовали србачки основци и наставници

Обиљежавању Дана сјећања присуствовали србачки основци и наставници

Ученици, наставници, и руководство Основне школе “Јован Јовановић Змај” Србац са директорком школе Мануелом Рађевић-Јокић су у недјељу, 23. априла присуствовали обиљежавању Дана сјећања на жртве усташког злочина – геноцида у Другом свјетском рату у Спомен подручју Доња Градина и на овај начин одали дужно поштовање страдалима у највећем стратишту система концентрационих логора Јасеновац.

“Тако је наша школа ове године дала свој допринос у обиљежавању Дана сјећања, прво паноом у холу школе, а потом одласком наших ученика на комеморацију у Спомен подручје Доња Градина. Уз подршку Министарства просвјете и културе и Министарства рада и борачко-инвалидске заштите, која је омогућила превоз, наши ученици су тако са својим наставницима посјетили спомен-комплекс у Доњој Градини и присуствовали полагању вијенаца, парастосу и обраћањима вјерског и државног врха”, рекла је директорка Мануела Рађевић-Јокић.

На основу првих ексхумација које је урадила државна комисија Федеративне Народне Републике Југославије, а које је потврдио центар “Симон Визентал”, закључено је да је у јасеновачким логорима нестало 500.000 Срба, 80.000 Рома, 32.000 Јевреја и неколико десетина хиљада антифашиста различитих националности. Међутим, у меморијалном комплексу Јасеновац, који данас припада Хрватској, као жртве су наведени само они који су идентификовани, односно 83.145 убијених. Међу страдалима, за 1.337 дана постојања логора Јасеновац, било је више од 20.000 дјеце.

Логор Доња Градина оформљен је 1942. године у систему усташког логора Јасеновац, а био је активан све до завршетка Другог свјетског рата 1945. године и слома Независне Државе Хрватске. Доња Градина била је једно од највећих стратишта јасеновачког логора, гдје су убијани махом Срби, Јевреји и Роми.