Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Начелник Млађан Драгосављевић организовао пријем за пјесникињу Лидију Ножанић

Начелник Млађан Драгосављевић организовао пријем за пјесникињу Лидију Ножанић

Начелник општине Млађан Драгосављевић организовао је данас пријем за пјесникињу Лидију Ножанић (23) из Горњих Срђевића која је крајем марта проглашена за побједника Другог сабора поетских витезова “Востани Сербије” кога је организовало Удружење “Србски светионик” из Београда.

Лидија је у конкуренцији 57 пјесника и 272 пријављене пјесме освојила двије златне и једну бронзану медаљу.

Честитајући јој успјех, начелник је рекао да ће подржати њена настојања да се и у будућности бави поезијом и оствари запажене резултате, иако је тренутно фокусирана на факултетске обавезе.

„У локалној управи се трудимо да пратимо успјехе наших младих суграђана, па тако и Лидије са којом ми је било задовољство разговарати око њених досадашњих остварења и будућих планова. Стојимо јој на располагању, а уколико одлучи да неке од пјесама у скорије вријеме објави, општина ће пружити финансијску подршку“, рекао је начелник, који је Лидији уручио новчану награду, књигу „Србац-монографски записи“ и друге поклоне.

Талентована пјесникиња из Срђевића освојила је златну медаљу у категорији Духовних пјесама за пјесму “Витез”, злато за пјесму “Kрв мојих предака” у категорији Мученичких пјесама и бронзу за пјесму “Мотајица” у категорији Завичајних пјесама.

„За овај поетски сабор сам чула од сестре која је на интернету пронашла конкурс и предложила ми да се пријавим. Имала сам већ неке написане пјесме које су се поклопиле са заданим темама и на моју велику радост жири их је препознао и наградио“, рекла је Лидија.

Почела је писати пјесме још у основној школи и освојила награде на школским и другим такмичењима, међу којима се издвајају литерарни конкурси Министарства породице, омладине и спорта у склопу обиљежавања Недјеље дјетета, конкурс поводом Дана Републике и конкурс поводом 160. годишњице од рођења Николе Тесле.

Била је најбоља на 15. Илинданским пјесничким сусретима „Прљача 2016“ у конкуренцији 80 пјесника из Србије, Хрватске, БиХ и Републике Српске а прошле године је освојила прво мјесто у категорији Младих ствараоца и на Четвртом међународном фестивалу литерарног стваралаштва “Фелис” у Лазаревцу кога је организовао Центар за едукацију, културу и издаваштво KОП.

Објавила је своју прву пјесничку збирку „Између вјечности и тренутка“ која је 2017. године објављена и у аудио формату за слијепе и слабовиде. Била је члан Фолклорног удружења грађана „Мотајички вук“ из Ситнеша, учесник школе сликања на Бардачи а усавршила је и методу сликања православних светаца на боцама.

„Тренутно сам више посвећена студијама денталне медицине али без обзира на то, не желим да таленат који сам добила по рођењу, а то је поезија, остане неискориштен. Осјећам потребу и одговорност да нешто запишем сваки пут када осјетим надахнуће. За сада немам у плану издавање нове збирке поезије, али ако будем имала у будућности довољно пјесама, онда бих вољела да је објавим“, рекла је Лидија.

Она је у основној школи у Ситнешима била ученик генерације, а доказала се кроз основношколско и средњошколско образовање освајајући прва мјеста на такмичењима из физике, математике, историје и демократије и људских права.

За свој таленат и стваралачко умијеће 2014. године добила је Награду општине младима на обиљежавању Дана и крсне славе општине Србац.

Лидија је упутила захвалност начелнику што је организацијом данашњег пријема препознао њен досадашњи рад и показао да брине о младим људима у Српцу.

„Види се да начелник обраћа пажњу на оно што млади људи имају да кажу и труди се да их привуче да остану у нашој општини и своје таленте, на неки начин, искористе како би помогли развоју Српца и свом народу“, рекла је Лидија.

Данашњем пријему такође су присуствовали замјеник начелника општине Владимир Гужвић и начелник Одјељења за општу управу Душко Митрић.